Οι μισοί πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι παιδιά

Παιδιά κάτω των 17 ετών είναι σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να ανέρχονται στα 9.724 άτομα.

Σε ό, τι αφορά στους ενήλικες, 30% αυτών είναι άνδρες και 22% γυναίκες. Μάλιστα, φαίνεται πως στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα παιδιά,

το 14% είναι ηλικίας από 5 έως 9 ετών. Σημαντικός είναι ο αριθμός των παιδιών μόλις 2-4 ετών (10%) καθώς και εκείνων μεταξύ 10 και 14 ετών (11%).

Η πλειονότητα των ασυνόδευτων παιδιών προέρχονται από το Αφγανιστάν (51%), ενώ ακολουθούν εθνικότητες από τις άλλες χώρες όπου μαίνεται ο πόλεμος, δηλαδή τη Συρία (33%) και Ιράκ (13%). Από τα 690 παιδιά που κατεγράφησαν ως ασυνόδευτα, 75% είναι ηλικίας 15 με 17 ετών, 19% από 10 έως 14 ετών, ενώ υπάρχουν και παιδιά μόλις 5-9 ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς συνοδό.

Ο μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών δημιούργησε την ανάγκη για δημιουργία ειδικών προστατευμένων ζωνών φιλοξενίας τους οι οποίοι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και αρμόδιες ΜΚΟ, θα είναι έτοιμες μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τις έλλειψης κατάλληλων χώρων για τους ασυνόδευτους ανήλικους είναι ότι 25 προσφυγόπουλα κρατούνται στις αστυνομικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα και στην Πέτρου Ράλλη, λόγω έλλειψης θέσεων για τη φιλοξενία τους.

Πέντε από αυτά θα επιστρέψουν εντός της ημέρας στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου, ενώ έχει εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη ΜΚΟ «Μετάδραση», η άμεση μεταφορά άλλων 10 ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε Αμυγδαλέζα και Πέτρου Ράλλη ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτήρισε το καθεστώς κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων «μελανή κηλίδα στο δημόσιο σύστημα» που θα γίνει προσπάθεια να σβήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα