Παγκόσμιες αναταράξεις από τα Panama Papers

Τον γύρο του κόσμου κάνει από το πρωί η είδηση με τις φοροδιαφυγές εκατοντάδων προσώπων, εμπλεκόμενων με τον αθλητισμό, την πολιτική κι όχι μόνο.

Η υπόθεση εξάλλου έχει και κυπριακό ενδιαφέρον μιας και η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πιο ενεργές χώρες που διαμεσολαβούν στη φοροδιαφυγή, ενώ είναι ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιεί η δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, ως φορολογικό παράδεισο.

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τις διαρροές – Στο επίκεντρο ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

είναι «ο βασικός στόχος» των Panama Papers, που αποκαλύπτουν ότι πρόσωπα του περιβάλλοντός του, και συγκεκριμένα στενοί του φίλοι, εμπλέκονται στη μεταφορά κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας μία δημοσιογραφική έρευνα «που βρίθει εφευρημάτων» και «πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα.

«Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση» της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυταποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών».

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του μετά την εμπλοκή του στο διεθνές σκάνδαλο των "Εγγράφων του Παναμά" και την αποκάλυψη ότι είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία σε έναν φορολογικό παράδεισο.

"Δεν εξέτασα το ενδεχόμενο να παραιτηθώ εξαιτίας αυτού και δεν θα παραιτηθώ", είπε ο Ισλανδός πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Stod 2.

Να υπάρξουν αυστηρές έρευνες και να δοθούν σαφείς πολιτικές απαντήσεις, με σχετική νομοθεσία και ποινικές διώξεις που θα στοχεύουν στην αποτροπή τέτοιων πρακτικών, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τα λεγόμενα "Έγγραφα του Παναμά" (Panama Papers).

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, η Αυστρία ανέλαβε τα τελευταία χρόνια αρκετές πρωτοβουλίες, όπως την κατάργηση του τραπεζιτικού απορρήτου σε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος, ή την υλοποίηση των προτύπων του ΟΟΣΑ στην ανταλλαγή δεδομένων και την εφαρμογή μέτρων κατά επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού

Keywords
Τυχαία Θέματα