Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η εκπαίδευση ως η βάση για αλλαγή!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος διανύει ήδη την έκτη της δεκαετία και έχοντας ξεκινήσει με το σύνθημα “Μόνο μία Γη”, έχει συνδεθεί με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε κοινές ενέργειες για την προστασία και την αποκατάσταση του πλανήτη. Κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου, τίθεται στο προσκήνιο και ένα διαφορετικό θέμα, για το οποίο κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να αναλάβουν δράση.

Η

αραίωση του στρώματος του όζοντος, τα επικίνδυνα χημικά και οι ρύποι, η κλιματική αλλαγή, οι απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και η ρύπανση του αέρα είναι μερικά από τα ζητήματα με τα οποία έχει ασχοληθεί η παγκόσμια περιβαλλοντική κοινότητα. Καθένα από αυτά έχει σταθεί αφορμή για συζητήσεις και δράσεις που έχουν καταλήξει σε παγιωμένες περιβαλλοντικές πολιτικές, στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στην ενθάρρυνση διεθνών συνεργασιών.

Φέτος, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Με το σύνθημα #Beat Plastic Pollution, ενώνουμε τις φωνές μας και απαιτούμε από τους φορείς λήψης αποφάσεων δράση, δέσμευση και όρια. Το τρίπτυχο μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση παραμένει πρόκληση για όλους, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι εναλλακτικές υπάρχουν και κάποιες από αυτές τις εφαρμόζουμε ήδη. Μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση, μαθαίνουμε, υιοθετούμε νέες συνήθειες και συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του σε έναν πλανήτη με λιγότερο πλαστικό, με λιγότερη ρύπανση.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελούν βασικά θέματα ενδιαφέροντος για το Ερευνητικό Κέντρο CARDET το οποίο είναι προσηλωμένο στην ενίσχυσης των γνώσεων και δεξιοτήτων των πολιτών ώστε να γίνουν φορείς αλλαγής. Προς αυτή την κατεύθυνση το Κέντρο αναπτύσσει μια ευρεία γκάμα δράσεων, και επενδύει στη δύναμη της εκπαίδευσης ως μια ισχυρή βάση για αλλαγή. Άλλωστε, πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσης, αλλά και των περιορισμένων ικανοτήτων που διαθέτουμε και που τις περισσότερες φορές μας εμποδίζουν από το να είμαστε επαρκείς στις λύσεις τις οποίες προσεγγίζουμε.

Μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, το CARDET φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στη γνώση, την κατάρτιση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενημέρωση, την επικοινωνία. Οι δράσεις του κινούνται γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεματικών, όπως τέχνη και βιωσιμότητα, κυκλική οικονομία στην επιχειρηματικότητα και κοινωνικοί συνεταιρισμοί, εναλλακτική μετακίνηση και αστική ανάπτυξη, εκπαίδευση και εκστρατείες ενημέρωσης σε σχολεία και πανεπιστήμια, αγροτική ανάπτυξη και τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία στη γεωργία. Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι η

σύνδεση των κοινοτήτων με τη φύση, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και η ενθάρρυνση της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς στις προσπάθειες για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η ουσιαστική ενημέρωση και η απόκτηση πρακτικών γνώσεων σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το CARDET. Γι’ αυτό, μέσω του προγράμματος SLAAC, για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενδυναμώνει τις νέες γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη στη διαχείριση των περιβαλλοντικών κρίσεων. Παράλληλα, το Teaching Green απευθύνεται σε μαθητές και δασκάλους/καθηγητές, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, ώστε να έχουν επίγνωση της κλιματικής αλλαγής, των συνεπειών της, αλλά και των λύσεων για την καταπολέμησή της.

Στην ίδια τροχιά κινείται και το GoGreen. Λειτουργεί υποστηρικτικά σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις να ενθαρρύνονται να επενδύουν στην πράσινη οικονομία και να εφαρμόζουν πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Οι παροχείς επαγγελματικής κατάρτισης εκπαιδεύονται σε τεχνολογίες αυξημένης πραγματικότητας και προσομοίωσης, για την αποτελεσματικότερη συμβολή τους στην ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

Οι δράσεις του στον τομέα δεν σταματούν όμως εδώ. Αντίθετα, επεκτείνονται και στον τομέα του επιχειρείν και επενδύει στην ενημέρωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των επιχειρηματιών ώστε να λειτουργούν κατά τρόπο που συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος STAR4SD, προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό για νέους επιχειρηματίες και τους δίνει παράλληλα να αναδείξουν τις δικές τους πρακτικές και προσεγγίσεις αλλά και να βραβευτούν για αυτές! *

Παράλληλα, εξακολουθεί να πραγματοποιεί μεγαλύτερες ή μικρότερες περιβαλλοντικές δράσεις (εργαστήρια κατασκευής χειροτεχνιών με ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευής μοντέλων οικολογικών κατοικιών κ.ά.), ευαισθητοποιώντας ανθρώπους όλων των ηλικιών σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, για την αλλαγή που όλοι θέλουμε να δούμε σε αυτόν τον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για το CARDET και τη δράση του εδώ: https://www.cardet.org/

*Περισσότερα για τα STARS4SD Awards εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα