Πάφος 2017: Το φθινοπωρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Απο την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ξεκινά το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Πάφος 2017 το οποίο θα καλύψει μια περίοδο τριών.

Το Πάφος2017 προτείνει, αναπτύσσει και καθιερώνει δράσεις του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού και των θεματικών ενοτήτων του.

Το φθινοπωρινό πρόγραμμα της ΠΠΕ Πάφος2017 είναι η συνεχεια μιας μακράς γιορτινής διαδρομής στην οποία περιλαμβάνονται ενέργειες και εκδηλώσεις όχι μόνο από τις τέχνες αλλά και όλες τις εκφράσεις του πολιτισμού και της ανάπτυξης.

Στόχος

και αυτού του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των δομών και δημιουργικών δυνάμεων, φορέων και ομάδων της Πάφου για ένα κοινό πολιτιστικό ταξίδι με δυναμισμό και εξωστρέφεια.

Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνοντας το Φθινοπωρινό της πρόγραμμα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει μια σειρά δράσεων οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος και οδηγούν στην καθιέρωση ετήσιων θεσμών οι οποίοι θα ενισχύσουν το πολιτιστικό προφίλ της Πάφου, σε κατοίκους και επισκέπτες .

Όπως και με το Καλοκαιρινό πρόγραμμα το οποίο ενίσχυσε τους καινούριους θεσμούς της Σκηνής που Ταξιδεύει και του Σινεμά στην Παραλία , έτσι και το Φθινοπωρινό πρόγραμμα δημιουργεί τις προυποθέσεις και αναπτύσσει καινούριες διοργανώσεις με χαρακτηριστικά την πρωτοτυπία, το ενδιαφέρον, αλλά και την βιωσιμότητα, ώστε να παραμείνουν και μετά το 2017. Μια τέτοια διοργάνωση είναι η πλατφόρμα Μονοδράματος η οποία θα εξελιχθεί σε διεθνούς ενδιαφέροντος και εμβέλειας θεατρικό και πολιτιστικό γεγονός.

Σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ανάδειξη εναλλακτικών χώρων όπως το Άλσος, η Έδρα της ΠΠΕ, η στήλη του Αποστόλου Παύλου, το Χαμάμ αλλά και καφενεία της Πάφου,τα οποία θα αποτελέσουν δίπλα από “συνηθισμένους” χώρους τις σκηνές του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού οι οποίες θα φιλοξενήσουν μουσικά, χορευτικά, θεατρικά γεγονότα αλλά και περιηγήσεις, εκθέσεις, αφηγήσεις, καταγραφή ενθυμημάτων και πολλλά άλλα.

Η Πάφος διαθέτει μοναδικής ομορφιάς και ξεχωριστού ενδιαφέροντος χώρους, τους οποίους η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αναδεικνύει και προετοιμάζει ώστε αυτοί να αποτελέσουν σημεία αναφοράς σε ένα πρόγραμμα με σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στο πλαίσιο και της φιλοσοφίας του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού.

Η ΠΠΕ Πάφος2017 και σε αυτό το καινούριο πρόγραμμα διοργανώνει και συνεργάζεται με κοινότητες και άλλους φορείς στην οργάνωση εκδηλώσεων με κύριο στόχο όχι την παραγωγή εκδηλώσεων ως τέτοια, αλλά την εμπλοκή και δημιουργία ενός ικανοποιητικού κοινού, αρκετού να στηρίξει μια τόσο σημαντική διοργάνωση, η οποία θα ξεπεράσει την τοπική κλίμακα και θα γεφυρώνει σε μια διεθνή κλίμακα την Πάφο και τους ανθρώπους της με ότι συμβαίνει γύρω τους, δίπλα τους, απέναντι τους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σεπτεμβρίου

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Έδρα ΠΠΕ - Πάφος2017 (Πρώην Οικία Επάρχου) 19:30

Φορτουνάτος ο Κύπριος

Στο πνεύμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού και της θεματικής του Μύθος και Θρησκεία η ΠΠΕ - Πάφος2017 σας προσκαλεί στην αβάντ πρεμιέρα του δραματοποιημένου αναγεννησιακού μυθιστορήματος Φορτουνάτος(1509) από το Φανταστικό Θέατρο στους κήπους της έδρας της.

Ο Φορτουνάτος είναι μια αφήγηση γεμάτη περιπέτεια, ταξίδια, μεταφυσικά στοιχεία και έντονο κοινωνικό σχόλιο. Ανήκει στα πιο δημοφιλή αναγνώσματα της εποχής του και θεωρείται το πρώτο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό έργο, που αναφέρεται στην Κύπρο.

Διασκευή-δραματοποίηση-σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

Σκηνογραφία: Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Τσαγγάρης

Ενδυματολογία: Έλενα Κατσούρη

Μουσική: Αντώνης Αντωνίου

Χορογραφία: Λία Χαράκη

Κρουστά: Ευριπίδης Δίκαιος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου

Διδασκαλία τραγουδιού: Ελένη Κάνθου

Θεατρική Ξιφασκία: Νάντια Μουάφη

Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους

Με τους: Μαρίνα Βρόντη, Άντρια Ζένιου, Νεκτάριο Θεοδώρου, Βαλεντίνο Κόκκινο, Ανδρέα Κούτσουμπα, Τζωρτζίνα Τάτση.

Είσοδος ελεύθερη

Δεύτερα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Άλσος (μπροστά από τη Δημοτική Πινακοθήκη) 20:30

Το Βιολί της Κύπρου συναντά το Βιολί της Δύσης

Εκκινώντας από το γεγονός ότι το βιολί ενώνει Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο, παραδοσιακή και κλασική μουσική, τέσσερις νέοι μουσικοί από την Τσεχία και την Κύπρο, μέλη του Philokallia Εnsemble παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τους Ουγγρικούς χορούς του Johannes Brahms, τους Σλαβικούς χορούς του Antonin Dvořák και τους Κυπριακούς χορούς του Μάριου Χρίστου.

Μια συνεργασία του Πάφος2017 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2015

Μαέστρος: Μάριος Χρίστου

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Πολιτιστικό Κέντρο - ΣΠΕ Πέγειας 19:00a

Ο Κόσμος της Κύπρου μέσα στο Ποτάμι του Χρόνου

Η ΠΠΕ - Πάφος2017 παρουσιάζει φωτογραφική έκθεση με μοναδικές εικόνες της Κύπρου από τη δεκαετία του 1950, όπως τις κατέγραψε ο φακός του διάσημου Κύπριου φωτογράφου Ρένου Ευρυβιάδη Wideson.

Στο πλαίσιο της Γιορτής του Χαρουπιού που διοργανώνει ο Δήμος Πέγειας.

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Αμφιθέατρο Τάλας 20:00

Monsieur Doumani

Η ΠΠΕ Πάφος2017 δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερους ταξιδιώτες στο χώρο και χρόνο από τους Monsieur Doumani οι οποίοι διατηρώντας ως βάση τους την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, συνθέτουν νέα κομμάτια με επιρροές από τη μουσική παράδοση της Νότιας Ιταλίας και των Βαλκανικών χωρών, εμπλουτίζοντας τον ήχο τους με ηλεκτρονικά στοιχεία.

Μουσικοί: Αντώνης Αντωνίου (τζουράς), Δημήτρης Γιασεμίδης (πνευστά) και Άγγελος Ιωνάς (κιθάρα)

Είσοδος: €5 (Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της κοινότητας Τάλας)

16 – 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχαίο Ωδείο Πάφου 20:30

ΠΠΕ - Πάφος2017 Πλατφόρμα Μονοδράματος

Η ΠΠE Πάφος2017 παρουσιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με παραστάσεις Μονοδράματος (μονόλογοι) που διακρίθηκαν διεθνώς. Με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνούς φεστιβάλ το 2017, η ΠΠΕ Πάφος2017 παρουσιάζει την πρώτη παγκύπρια Πλατφόρμα Μονοδράματος, παρουσιάζοντας το 2015 πέντε καταξιωμένους δημιουργούς σε αντίστοιχους μονολόγους.

Υπό την αιγίδα του International Monodrama Forum.

Όλες οι παραστάσεις είναι με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Είσοδος €5 για μία παράσταση και €15 για όλες τις παραστάσεις (Προπώληση www.soldoutticketbox.com, Γραφεία Πάφος2017, So Easy Stores &Timeout (Πάφος)

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ανάμισης Ντενεκές

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από ένα έγκλημα ερωτικού πάθους. Μέσα από τη διήγηση των γεγονότων, αναβιώνει η ιστορία της Χίου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή

Ερμηνεία: Χάρης Χαραλάμπους

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Churchill

Ο Άγγλος ηθοποιός Pip Utton ζωντανεύει συγκλονιστικά τον άνθρωπο και πολιτικό που επηρέασε όσο κανένας άλλος τις τύχες λαών και χωρών για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Ο θεατρικός χώρος εξαφανίζεται, οι θεατές παρακολουθούν μια σχεδόν προσωπική εξομολόγηση όπου το γέλιο διαδέχεται τα δάκρυα.

Συγγραφή/σκηνοθεσία/ερμηνεία: Pip Utton

Δεύτερα 21 Σεπτεμβρίου 2015

D-Sisyphe

Βασισμένο στο μύθο του Σίσυφου στη μετάφραση του Αλμπερ Καμύ, ο βραβευμένος σε φεστιβάλ, Τυνήσιος ηθοποιός και σκηνοθέτης Meher Awachri ερμηνεύει μια νύχτα από τη ζωή του Khmais, ενός Τυνήσιου εργάτη στο μέσο της υπαρξιακής του κρίσης όταν έχει εκδιωχθεί από την οικογένεια του, αναμετρώμενος με θέματα όπως η θρησκεία, η εκμετάλλευση, η εξέγερση, η ελεύθερη βούληση.

Ερμηνεία/Σκηνοθεσία: Meher Awachri

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Πικράθηκα στην Ελληνική, Πληγώθηκα στην Τουρκική

Ο Τουρκοκύπριος ηθοποιός και σκηνοθέτης Yasar Ersoy, ιδρυτής του Δημοτικού Τ/Κ θεάτρου υπογράφει τη θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεύει ταυτόχρονα το ποιητικό έργο της Φαϊζέ Οζντέμιρτζιλερ. Το έργο καταπιάνεται με τα γεγονότα που συνέβηκαν στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια αλλά και με την προοπτική της ειρήνης και της συμβίωσης.

Τη μετάφραση έκανε ομάδα φοιτητών του τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του Niyazi Kizilyurek.

Ερμηνεία/Σκηνοθεσία: Yasar Ersoy

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Katerina

Βασισμένο σε ένα διήγημα του γνωστού Ισραηλινού συγγραφέα Aharon Appelfeld σε σκηνοθεσία της Lena Pogosov ο μονόλογος αφηγείται την ιστορία μιας 35χρονης γυναίκας που καταδικάστηκε σε ισόβια απομόνωση λόγω ενός στυγερού εγκλήματος, που διέπραξε. Η πρώτη επίσκεψη που δέχεται είναι από τον γιό της, υποχρεώνοντας την να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και τις περιστάσεις που την εξωθήσανε να πράξει αυτό το έγκλημα.

Ερμηνεία: Avishag Maidler

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Έδρα ΠΠΕ - Πάφος2017 (Πρώην Οικία Επάρχου) 20:00

Flamenco Spices – Κρυμμένοι Χώροι

Οι Κρυμμένοι Χώροι, μέρος του προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής, αποτελείται από μια σειρά δράσεων σε απρόβλεπτους αλλά και συγκεκριμένους χώρους με στόχο την ένταξη, την ανάδειξη τους αλλά και τη σύνδεση ανθρώπων και χώρων, το οποίο θα απλωθεί στην Πάφο. Το Flamenco Spices ενώνει μουσική, τραγούδι και χορό από καλλιτέχνες από την Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρο που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

Συμμετέχουν οι Γιάννης Παπαγιανούλης, Πάνος Καρτίμπελης, Γιώτα Baron, Ηλέκτρα Χρύσανθου και Ανδρέας Ασπρομάλλης

Είσοδος ελεύθερη

Like us on facebook.com/pafos2017

Follow us on Twitter @pafos_2017 Tweet #pafos2017 #passionatelypafos &

Instagram.com/pafos2017_official

Πληροφορίες: www.pafos2017.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα