Παμπορίδης: Εφικτή τους επόμενους μήνες η μεταρρύθμιση

Αν τηρηθούν όσα πρέπει να τηρηθούν τους επόμενους μήνες, η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας θα αποτελεί πλέον γεγονός, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τις θέσεις που εκφράστηκαν και δήλωσε ευτυχής για τη στήριξη που το κόμμα διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει για να γίνει επιτέλους γεγονός το ΓεΣΥ.

Σημείωσε για άλλη μια φορά ότι η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση,

ενώ απάντησε και σε τοποθετήσεις των νοσηλευτών σε σχέση με τα εργασιακά τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ανέφερε πως οι ενέργειες του Υπουργού για τα ζητήματα της αυτονόμησης των νοσοκομείων και της προώθησης της εφαρμογής του ΓεΣΥ βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση.

“Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Σιζόπουλο για την πρόοδο των δύο μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, αλλά και των υπολοίπων που βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας, για τα ζητήματα των προβλημάτων στα νοσοκομεία στην καθημερινότητα των ασθενών, και να ζητήσω τη βοήθεια του για κάποιες σκέψεις, προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία μεταρρύθμιση στο τομέα της υγείας προς όφελος πολιτών”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του θα τον στηρίξει τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής και η συνδρομή του θα είναι πολλαπλή, με ιδέες, απόψεις και εισηγήσεις και με μια προσπάθεια να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, “γιατί στις σημερινές συνθήκες, ο λαός μας χρειάζεται να έχει υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κυρίως αυτή την ανάγκη θα την καλύψουμε σε εκείνες τις ομάδες που δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν ψηλού επιπέδου περίθαλψη με άλλους τρόπους και αυτό είναι υποχρέωση του κράτους”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι επειδή υπάρχει σύγχυση “είτε ηθελημένη είτε όχι”, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι όταν η ΕΔΕΚ είπε ότι θέλει διαχωρισμό της συζήτησης των δύο ν/σ για αυτονόμηση και εφαρμογή ΓεΣΥ, “αυτός δεν είναι χρονικός διαχωρισμός τέτοιος, που να δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα”.

“Αλλά, κυρίως, θέλουμε αν ψηφιστεί, να κλειδωθεί πρώτα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για αυτονόμηση και αμέσως μετά να γίνει συζήτηση για να καθοριστεί και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για ΓεΣΥ, επειδή ακριβώς εκτιμούμε ότι ανάλογα με το περιεχόμενο του ν/σ για αυτονόμηση, θα εξαρτηθούν κάποια σημαντικά στοιχεία που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΥ”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, δεν θα πρέπει να μπούμε σε λάθος διαδικασία για να χρειάζεται εκ των υστέρων να γίνονται τροποποιήσεις και αλλαγές, αλλά να γίνει από την αρχή και να τελειώνει, να κλειδώνει, όπως είπε, το τελικό κείμενο και αμέσως να αρχίσει η συζήτηση για την έγκριση του δεύτερου ν/σ.

Εξήγησε ότι δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσουμε πρώτα την αυτονόμηση των νοσοκομείων και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να συζητήσουμε για το ν/σ για το ΓεΣΥ, “είναι μεν αλληλένδετα, αλλά σε διαδοχική συζήτηση και έγκριση και νομίζω ότι γίνεται κατανοητό αυτό”.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει να γίνει κατά τρόπο συγκροτημένο, συντεταγμένο και σταδιακό, στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αρχίζοντας από την αυτονόμηση των νοσοκομείων, την αναδιοργάνωση, την κάλυψη ολόκληρης της επικράτειας κατά τρόπο επιστημονικά αποδεκτό και μετά να προχωρήσει και η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο Υπουργός ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι η προδιαγεγραμμένη -πλέον- πορεία, είναι η τελική έγκριση των ν/σ που είναι ενώπιον της Βουλής.

“Δηλαδή, με ένα συμφωνημένο και σαφές περιεχόμενο της αυτονόμησης -που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ή αμφιβολίας- επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΓεΣΥ, που θα αντανακλά την τελική μορφή της αυτονόμησης, να εγκριθεί και αυτό με σαφή χρονοδιαγράμματα σταδιακής εφαρμογής όλων των πτυχών”, ανέφερε.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι το ν/σ αυτό θα περιλαμβάνει αναφορές για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την εξωνοσοκομειακή κάλυψη, για την εξαγωγή των φαρμάκων (π.χ. από τα δημόσια νοσηλευτήρια προς τα ιδιωτικά φαρμακεία), για τα της λειτουργίας και παραπομπής ασθενών στην ενδιάμεση περίοδο στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό και, τελικά, τη σαφή ημερομηνία λειτουργίας του ΓεΣΥ στην πλήρη του μορφή.

“Αν αυτά τηρηθούν τους επόμενους μήνες, η μεταρρύθμιση θα αποτελεί πλέον γεγονός και θα μπούμε στη φάση της υλοποίησης, η οποία δεν θα είναι απλή, θα χρειαστεί ιδιαίτερος κόπος από όλους τους εμπλεκόμενους και ενίσχυση από όλες τις πλευρές και τις πολιτικές δυνάμεις για να μπορέσουμε να αλλάξουμε πλήρως τα δημόσια νοσηλευτήρια, ούτως ώστε να καταστούν χώρος που θα προσέρχονται οι ασθενείς για να λάβουν ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς ταλαιπωρία, με ένα εύρυθμα λειτουργών σύστημα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες μας σε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού”, είπε ο κ. Παμπορίδης.

Σε ερώτηση για τις διαφωνίες των νοσηλευτών για τα εργασιακά τους θέματα και το γεγονός ότι έδωσαν τελεσίγραφο, ο Υπουργός απάντησε ότι με τελεσίγραφα δεν λειτουργεί καλά.

“Και δεν έχω υπόψη μου τελεσίγραφο που έχει τεθεί και εμείς δεν θα εστιάσουμε σε ειδικές ομάδες στην παρούσα φάση, ευχαρίστως να το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή, στόχος μας να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη ένα εύρυθμα λειτουργών σύστημα με ποιοτικές υπηρεσίες. Τα επιμέρους αιτήματα εργασιακών ομάδων και επαγγελματιών υγείας, θα συζητηθούν σε αυτό το πλαίσιο και με τίποτα δεν θα διακυβεύσουμε τον τελικό στόχο προς όφελος οποιασδήποτε ειδικής ομάδας”, ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι όπου είναι εφικτό και μπορούμε να κάνουμε κινήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν με πνεύμα συναίνεσης και αλληλοκατανόησης να επιλυθούν προβλήματα, θα το πράξουμε, “αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα εκβιαστικά να ανακόψει την εκπεφρασμένη βούληση της πολιτείας για πλήρη μεταρρύθμιση, εξαιτίας της θέσης την οποία του απέδωσε η πολιτεία και κατέχει σήμερα στα νοσηλευτήρια μας”.

Σε σχέση με δήλωση του εκπροσώπου των νοσηλευτών ότι δεν θα είναι όλοι στην Α8 κλίμακα, “γιατί δεν αξίζουν όλοι να είναι”, ο Υπουργός είπε πως “είναι ανοησία αυτό που είπε ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών και με λυπεί ιδιαίτερα αυτή του η δήλωση και εύχομαι και ελπίζω να οφείλεται σε μη σαφή κατανόηση των θέσεών μου, την Α8 υπό προϋποθέσεις τους την προσφέρουμε στο αυτονομημένο και όσοι θέλουν την Α8 , την επιστημονική αναγνώριση, να έρθουν να την πάρουν στο αυτονομημένο”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα