Οζγκιουργκιούν: Υπάρχει Σχέδιο Β για το Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός της λεγόμενης ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’, Χιουσείν Οζγκιουργκιούν, τόνισε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία ανάμεσα σε Τουρκία και ‘ΤΔΒΚ’ σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τις διμερείς σχέσεις.

Ο Οζγκιουρκγκιούν αξιολόγησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τις διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και τις διμερείς σχέσεις.

«Διατύπωσα την πλήρη ταύτιση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία

και τη Βόρεια Κύπρο, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό τομέα», είπε ο Τουρκοκύπριος λεγόμενος ‘πρωθυπουργός’, αναφέροντας ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν αναλυτικά τα θέματα της επικαιρότητας στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Ο Οζγκιουργκιούν υπενθύμισε ότι μεταξύ 9-12 Ιανουαρίου στη Γενεύη θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και ότι θα πραγματοποιηθεί και η πενταμερής διάσκεψη των εγγυητριών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Αγγλία.

Σημειώνοντας πως επιθυμεί να φτάσουν σε σημείο λύσης του Κυπριακού, παρά την υφιστάμενη κατάσταση, ο κος Οζγκιουργκιούν, συνέχισε ως εξής:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Η ε/κ πλευρά χρονοτριβεί εδώ και χρόνια. Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό; Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα και στη συνάντηση αυτή, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σίγουρα ένα σχέδιο Β».

«Το Κυπριακό είναι και εθνικό θέμα για την Τουρκία και στρατηγικό ζήτημα. Η Κύπρος αποτελεί βάση για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Οζγκιουργκιούν, αναφέροντας πως η Τουρκία πάντα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Κύπρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο λεγόμενος ‘πρωθυπουργός’ της ‘ΤΔΒΚ’, είπε πως η ε/κ πλευρά κατά τη διαδικασία των συνομιλιών έθεσε το θέμα των εγγυήσεων και την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην ‘ΤΔΒΚ’, αλλά «δεν τίθεται να εγκαταλείψουμε την ουσιαστική και αποτελεσματική εγγύηση της μητέρας πατρίδας, η οποία είναι η παρουσία των ΤΕΔ στο νησί. Δεν πρόκειται να γίνει θέμα διαπραγμάτευσης το θέμα αυτό», είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα