«Ούτε σεντ στον προϋπολογισμό για το Ταμείο Αλληλεγγύης»

Σε νέα συζήτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης καλείται το κυβερνών κόμμα από τον «συνασπισμό δυνάμεων» ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και Οικολόγων, καθώς σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, καταψηφίστηκε το αίτημα για αποδέσμευση του αρχικού κονδυλίου των 25 εκ.

Ωστόσο, αν υπάρξει εν τέλει

πρόθεση για κάτι τέτοιο, η νέα συνεδρίαση θα πρέπει να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2017, καθώς λογιστικά μετά το κονδύλι θα χαθεί.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι επρόκειτο για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την αποδέσμευση του κονδυλίου.

Ωστόσο, οι βουλευτές που καταψήφισαν την αποδέσμευση είχαν διαμηνύσει σε κάθε ευκαιρία ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι να αποδεσμεύσουν το κονδύλι, εφόσον η Κυβέρνηση καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο που να καθορίζει τους σκοπούς και τον προορισμό των χρημάτων.

Όπως διευκρίνισε, στον υφιστάμενο νόμο γίνεται αναφορά σε κεφαλαιοποίηση τραπεζών και για ανάπτυξη, την ώρα που η κοινωνική συνοχή να υπάρχει μόνο σε κάποιο σημείο.

«Υπήρχε μια πρόταση νόμου που κατατέθηκε πριν έναν περίπου μήνα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τους άλλους αρχηγούς των συνεργαζόμενων κομμάτων, η οποία ξεκαθάριζε τους σκοπούς αυτού του ταμείου, αλλά και από πού θα προέρχονταν τα έσοδα», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα ότι στον σχετικό νόμο ως πηγή των εσόδων -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι θα προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες, κάτι το οποίο απαγορεύεται από άλλο νόμο.

«Εμείς ζητήσαμε να συζητηθεί η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου που δεν έλεγε τίποτε άλλο παρά το ποιοι θα είναι οι σκοποί, ποιοι θα επωφεληθούν από τα χρήματα του ταμείου και ποιοι θα είναι οι πόροι, ξεκινώντας από το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών που παραβρέθηκε, ερωτηθείς σχετικώς, απάντησε ότι «θα μελετηθούν», με τον κ. Μουσιούττα να τονίζει ότι η Κυβέρνηση έρχεται να βάλει 25 εκ. ευρώ για να χαϊδέψει τα αυτά αυτιών που έχουν κοροϊδέψει κατά το παρελθόν, ότι «βάζουν ένα κονδύλι σε ένα ταμείο του οποίου οι σκοποί παραμένουν ασαφείς».

Εν συνεχεία ο κ. Μουσιούττας επικαλέστηκε τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε δηλώσει στη Βουλή πως για να μπορέσει να αποδώσει το Ταμείο, χρειάζεται εισροές της τάξεως των 200-250 εκ. ευρώ, με την Κυβέρνηση να φέρνει στο τέλος του έτους συμπληρωματικό προϋπολογισμό με 25 εκ. ευρώ.

Στην παρατήρηση ότι ένα ταμείο χρειάζεται χρόνια προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει και να φέρει αποδώσεις με τα 25 εκ. ευρώ να αποτελούν απλώς το αρχικό κεφάλαιο, ο κ. Μουσιούττας απάντησε ότι μέσα στον προϋπολογισμό για το 2018, δεν υπάρχει «ούτε ένα σεντ» για το συγκεκριμένο ταμείο.

«Αν ήθελε η Κυβέρνηση να εμβάσει και άλλα λεφτά μέσα σε αυτό το ταμείο έως το 2018, θα έπρεπε να έβαζε πρόνοια 10 ευρώ στον προϋπολογισμό, ώστε να δημιουργηθεί σχετικό κονδύλι», είπε.

Τέλος, κάλεσε σε νέα σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να εξετάσει την πρόταση Παπαδόπουλου, διαφορετικά θεωρεί ότι πρόκειται για μεγάλο λαϊκισμό «ο εμπαιγμός τους κουρεμένους καταθέτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα