Ουστέλ: Η Βρετανία έχει ξενοδοχείο στο Βαρώσι - Να αρθούν οι περιορισμοί

Η Kıbrıs (15.02.23) γράφει ότι με τους Βρετανούς Βουλευτές Paul Bristow, Stephen Metcalfe και Brenda Clarke και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων Βαρόνη Blackstone και Λόρδο Rogan συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στα κατεχόμενα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ, αναφέρει το ΓΤΠ.

Οι Βρετανοί βουλευτές δήλωσαν ότι δεν είναι και πολύ γνωστά όσα βίωσε η τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την διένεξη της Κύπρου,

οι ανησυχίες και το όραμά της και ότι επισκέφτηκαν την κατεχόμενη Κύπρο για να τα ακούσουν όλα αυτά. Είπαν ότι διεξάγουν επαφές για τον σκοπό αυτό και ότι θα τους «φωτίζει» κατά την λήψη των αποφάσεών τους στο εξής το γεγονός ότι θα δουν όσα βιώθηκαν εδώ.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ουστέλ εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι υποδέχτηκε τους βουλευτές στο γραφείο του λεγόμενου πρωθυπουργού και υποστήριξε ότι μόνο ακούγοντας τις απόψεις και των δύο πλευρών μπορεί να μάθει κανείς τις πραγματικότητες της Κύπρου και ότι αυτή η επίσκεψη θα υπηρετήσει αυτό τον σκοπό.

Ζήτησε τερματισμό των «περιορισμών» ο Ουστέλ

Ζητώντας να τερματιστούν οι λεγόμενοι περιορισμοί που επιβάλλει η Βρετανία στους «πολίτες της ΤΔΒΚ», ο Ουστέλ υποστήριξε ότι πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που όπως ισχυρίστηκε υπάρχουν για τους Τουρκοκύπριους στους τομείς των μεταφορών, του αθλητισμού και του εμπορίου.

Σημειώνοντας ότι η Βρετανία και ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχουν «βαθιές σχέσεις» από το παρελθόν, ο Ουστέλ ανέφερε ότι περίπου 20 χιλιάδες Βρετανοί ζουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ενώ πέραν των 300 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων ζουν στην Βρετανία, γεγονός που, όπως υποστήριξε, είναι σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.

Επαναλαμβάνοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι σε όλα τα σχέδια που προέκυψαν κατά τις συνομιλίες για ομοσπονδία που διήρκεσαν για πάνω από πενήντα χρόνια αλλά οι Ελληνοκύπριοι πάντα απέρριπταν τον διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας στην βάση της ισότητας, ο Ουστέλ ανέφερε ότι από το 2020 πέρασαν σε ένα μοντέλο «λύσης» στη βάση των «δύο κρατών», που, όπως ισχυρίστηκε, είναι ένα πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης και προβλέπει την θεσμική συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές.

Υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να προβεί σε ενέργειες για διεξαγωγή των συνομιλιών πάνω σε αυτή την νέα και ρεαλιστική βάση, ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι πάντοτε εκπλήρωναν και θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν την ευθύνη τους για να υπάρχει ειρηνική και ήρεμη ζωή στο νησί.

Η Βρετανία μπορεί να διεκδικήσει το ξενοδοχείο της μέσω της «Επιτροπής»

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Ουστέλ είπε ότι διαπιστώθηκε ότι στην περίκλειστη πόλη υπάρχει ένα ξενοδοχείο που ανήκει στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αποταθεί στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» (ΕΑΠ) ζητώντας επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή και ότι κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να προσφύγουν στην «ΕΑΠ» και Βρετανοί πολίτες για ακίνητα στο Βαρώσι για τα οποία διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Στο τέλος της συνάντησης, οι Βρετανοί βουλευτές την χαρακτήρισαν «χρήσιμη και ενημερωτική» προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν στις «αρμόδιες πλατφόρμες» τις «σημαντικές λεπτομέρειες» που τους αναφέρθηκαν.

Αναφερόμενη στο θέμα, η Kıbrıs Postası (14.02.23, kibrispostasi.com) γράφει ότι έστω και αν δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σε σχέση με το ποιο ξενοδοχείο εννοούσε ο Ουστέλ ότι ανήκει στο βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, είναι γνωστό ότι το ξενοδοχείο Golden Sand στο Βαρώσι ανήκει σε Βρετανούς. 

Αντιπροσωπεία Βρετανών Βουλευτών συναντήθηκε με τον Τορέ στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με τη Güneş (15.02.23), ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Ζορλού Τορέ συναντήθηκε χθες με την αντιπροσωπεία Βρετανών Βουλευτών, που βρίσκονται στα κατεχόμενα για επαφές.

Στην συνάντηση, παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και «βουλευτής» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ογουζχάν Χασίπογλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας της βουλής», η βρετανική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Βρετανούς Βουλευτές Pawl Bristow, Stephen Metcalfe, Brendan Clarke Smith, Lord Rogan και την πρώην Βουλευτής Baroness Blackstone.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Τορέ αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της επίσκεψης της βρετανικής αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι οι «μονόπλευρες» επισκέψεις που γίνονται στο «νότο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθούν τη μη λύση των Ελληνοκυπρίων.

Υποστήριξε επίσης ότι η αρχή της ισότητας που θέτουν επί τάπητος, είναι μια προσέγγιση που συνάδει με τις αρχές της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προβάλλοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι βιώνουν σήμερα τη διχοτόμηση του νησιού εξαιτίας της επιθυμίας των Ελληνοκυπρίων να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί, αποκλείοντας έτσι τους Τουρκοκύπριους από την Κυπριακή Δημοκρατία και διενεργώντας επιθέσεις εναντίον τους, ο Τορέ υποστήριξε ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί λύση κατά τις προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες, επειδή οι Ελληνοκύπριοι, όπως ισχυρίστηκε, θεωρούν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και δεν μπορούν να τους δουν ως «έναν ίσο λαό».

Μιλώντας εκ μέρους της βρετανικής αντιπροσωπείας, ο Βουλευτής Stephen Metcalfe δήλωσε ότι επί ευκαιρία της επίσκεψής τους στο νησί, έχουν αντιληφθεί καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί καθώς και τις «διάφορες αδικίες που υπάρχουν έναντι των δύο ίσων λαών στο νησί».

Ο Metcalfe σημείωσε ότι είναι σημαντική η επίσκεψή τους από την άποψη ότι θα δουν τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν για την επίτευξη λύσης στο νησί. Πρόσθεσε επίσης ότι τα μηνύματα που έλαβαν από τις επαφές τους είναι ότι στο νησί υπάρχουν δύο ίσες κοινότητες που μοιράζονται την κοινή ιστορία και δήλωσε ότι επιθυμούν να κάνουν ότι χρειάζεται για την επίτευξη λύσης.

Ο Metcalfe είπε επίσης ότι συμμερίζονται τον πόνο των Τουρκοκυπρίων που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά της τουρκοκυπριακής ομάδας βόλεϊ που σκοτώθηκαν από το φονικό σεισμό στην Τουρκία, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια .

Συνάντηση Ερτουγρούλογλου με βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (15.02.23, BRTK), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η Αγγλία, έστω και αργά, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι στον τουρκοκυπριακό «λαό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Ερτουγρούλογλου προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη συνάντηση που είχε με την βρετανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στα κατεχόμενα για επαφές, η οποία αποτελείται από μέλη της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Κατά τη συνάντηση, ο Ερτουγρούλογλου ενημέρωσε λεπτομερώς τη βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία όσον αφορά στο «νέο όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, το οποίο προβλέπει την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών και του ίσου καθεστώτος διεθνούς εκπροσώπησης του τουρκοκυπριακού λαού».

Τονίζοντας την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα προχωρήσει σε βήματα για την «άρση της άδικης απομόνωσης και των εμπάργκο που εφαρμόζονται σε βάρος του τουρκοκυπριακού λαού εδώ και χρόνια», ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η Αγγλία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της έναντι του τουρκοκυπριακού «λαού» σε αυτό το θέμα, έστω και αργά.

Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν οι Βρετανοί Βουλευτές Paul Bristow, Stephen Metcalfe, Brendan Clarke Smith, Lord Rogan και η πρώην Βουλευτής Baroness Blackstone, καθώς επίσης και ο «υφυπουργός εξωτερικών» Κεμάλ Κιοπρουλού.

Συνέντευξη Τατάρ σε βρετανικό κανάλι

Η Kıbrıs (15.02.23) γράφει ότι σε δηλώσεις στο κανάλι GB News TV για τον σεισμό στην Τουρκία προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Δημοσιεύοντας φωτογραφία στην οποία ο Τατάρ αποκαλείται από το βρετανικό κανάλι ως «President of the Turkish Republic of Northern Cyprus», η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι πλήγωσε πολύ τους Τουρκοκύπριους ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και ότι έχουν ήδη τελέσει στα κατεχόμενα τις κηδείες των Τουρκοκυπρίων θυμάτων που έχασαν την ζωή τους τόσο στο Αντίγιαμαν όσο και αλλού.

«Ως κράτος της ΤΔΒΚ είμαστε όπως πάντα στο πλευρό της Τουρκίας και μοιραζόμαστε τον πόνο που βιώνεται», είπε ο Τατάρ υπενθυμίζοντας ότι εστάλησαν ομάδες έρευνας και διάσωσης από τα κατεχόμενα στην Τουρκία, ενώ ο κόσμος, επιχειρηματίες, οργανώσεις και «κρατικές υπηρεσίες» απέστειλαν βοήθεια και μηχανήματα στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Συμβολή Ρίσι Σούνακ σε εκστρατεία Τουρκοκυπρίων για σεισμόπληκτούς

Η Kıbrıs (15.02.23) γράφει ότι Τουρκοκύπριους νέους που άρχισαν εκστρατεία συλλογής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία επισκέφτηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προσέφερε και την δική του βοήθεια.

Ο εκ των διοργανωτών της προσπάθειας, Τολγκάι Ατά Γκιόκαλπ δήλωσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός τους χάρισε κουβέρτες και ρούχα, ενώ ετοίμασε και μερικά πακέτα μαζί τους.

Ο Γκιόκαλπ είπε ότι ως Σύνδεσμος Τούρκων στο UCL ανέμεναν να μαζέψουν 30-40 πακέτα κατά την διάρκεια της εκστρατείας τους, όμως κατάφεραν να φτάσουν στα 400 πακέτα.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσκληση Τατάρ προς Βασιλιά Κάρολo για επίσκεψη στο Golden Sands του Βαρωσίου

Τα βάζει με τον Χριστοδουλίδη ο Ερτουγρούλογλου - «Ατυχής η δήλωση του»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουστέλ, Βρετανία, Βαρώσι #45,oustel, vretania, varosi #45