Όταν οι Βάσκοι θαύμασαν την Ανόρθωση (βίντεο)

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο θα έρθει για δεύτερη φορά στην Κύπρο για να αντιμετωπίσει ομάδα μας σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η πρώτη -και μέχρι σήμερα- μοναδική φορά που οι Βάσκοι επισκέφτηκαν το Νησί μας για επίσημο παιχνίδι, ήταν την περίοδο 1994/95.

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1994 και η Μπιλμπάο αντιμετώπισε την Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στον πρώτο αγώνα του 1ου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η Ανόρθωση ήταν το αουτσάιντερ, όμως έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο και κέρδισε 2-0 τον Βαλβέρδε και την παρέα του, χάρη στα τέρματα του Γκόγκιτς (6’) και του Πούνα (41’). Εφτά χιλιάδες φίλοι της προσφυγικής ομάδας το χάρηκαν με τη ψυχή τους και έκαναν όνειρα για τη μεγάλη πρόκριση-υπέρβαση.

Η Ανόρθωση αγωνίστηκε με τους:

Ανόρθωση: Νίκος Παναγιώτου, Ανδρέας Παναγιώτου, Ζαχαρίας Χαραλάμπους, Σπύρος Καστάνας, Σώζος Γιαννάκη «Ανδρέου», Τόζα Σάμπουριτζ, Βάσος Μιχαήλ «Τσαγκάρης», Κώστας Παναγή Σταύρου, Σίνισα Γκόγκιτς, Πανίκος Πούνας (90’ Γιώργος Παναγή), Κώστας Χριστοφόρου «Ρίζος» (65’ Βάσος Μελαναρκίτης).

Ο επαναληπτικός διεξήχθη 14 ημέρες μετά στο Σαν Μαμές και 35 χιλιάδες Βάσκοι δημιούργησαν πολύ καλή ατμόσφαιρα. Η ομάδα της Αμμοχώστου πήγε με δυο πάρα πολύ σημαντικές απουσίες, του Γκόγκιτς και του Σάμπουριτς. Δεν έφτανε αυτό, οι Βάσκοι προηγούνταν μέχρι το 24’ με 2-0, ενώ η Ανόρθωση από το 65ο λεπτό αγωνιζόταν με εννέα παίχτες. Η «Κυρία» άντεχε στην πολιορκία, όμως στο 89’ ο Αντρίνουα πέτυχε το τελικό 3-0.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Βάσκοι θαύμασαν την Ανόρθωση και τη χειροκρότησαν ιπποτικά, φωνάζοντας ρυθμικά: «Αμμόχωστος, Αμμόχωστος».

Η Ανόρθωση στο Σαν Μαμές αγωνίστηκε με τους:

Νίκος Παναγιώτου, Ανδρέας Παναγιώτου, Ζαχαρίας Χαραλάμπους, Σπύρος Καστάνας, Σώζος Γιαννάκη «Ανδρέου», Γιώργος Κόκος «Παναγή» (70’ Δημήτρης Ασσιώτης), Βάσος Μιχαήλ «Τσαγκάρης», Κώστας Παναγή Σταύρου, Πανίκος Πούνας, Μαγκντί Τολπά (72’ Βάσος Μελαναρκίτης), Σέρπολιουπ Νίκολιτς

Keywords
Τυχαία Θέματα