Οργή ψαράδων για γρι-γρι και τράτες

Οργισμένοι και αμετακίνητοι από τις θέσεις τους είναι οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι βλέπουν - όπως ισχυρίζονται - τα εισοδήματά τους να πλήττονται σημαντικά, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στον Υπουργό Γεωργίας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ψαράδων Χριστόδουλος Χαραλάμπους, «πως είναι δυνατό να γίνεται απόσυρση, δηλαδή να φεύγουν βάρκες και να έρχεται το κράτος να δίνει κι άλλη άδεια του γρι-γρι, να θέλει να κάνει παρανομίες; Τούτη τη στιγμή έρχεται να δώσει για τη γαρίδα είπε. Γιατί δεν έπιασε μια τράτα από την υφιστάμενη να πάει στις γαρίδες και έπιασε 3η τράτα;».

Από την πλευρά του το μέλος της συντεχνίας Παναγιώτης Κατσιάρης αναφέρει ότι «το Τμήμα Αλιείας δεν αστυνομεύει. Δεν λειτουργούν οι νόμοι του κράτους, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να μειώνονται συνεχώς».

Η Παγκύπρια Συντεχνία Ψαράδων συναντήθηκε σήμερα με τον Νίκο Κουγιάλη, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

«Του είπαμε γιατί δεν κάμνει δοκιμή να σταματήσει τις τράτες για δύο χρόνια, να δούμε αν πολλύνει το ψάρι. Όχι λέει, εν γίνεται», δήλωσε ο Λοΐζος Ιωάννου, μέλος της συντεχνίας, ενώ ο Πανίκος Περατικός, επίσης μέλος, αναφέρει «θέλουμε να παραμείνουμε στο επάγγελμα, να δούμε πως θα εξελιχθεί. Ακόμα και εμείς οι 327 ζητήσαμε προσωρινή παύση».

Οι ψαράδες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δείξουν υπομονή, όπως τους συνέστησε ο αρμόδιος Υπουργός, και προσανατολίζονται στη λήψη αυστηρών μέτρων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης τονίζει ότι «για κάποια θέματα δεν ήμουν ενημερωμένος... με έχουν ενημερώσει για κάποιες παρανομίες που συμβαίνουν στη θάλασσα και έχω υποσχεθεί ότι θα γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι. Τους έχω ενημερώσει για διάφορα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί... Ο στόχος μας είναι το επάγγελμά τους να καταστεί βιώσιμο και αυτό είναι που πράττουμε συνεχώς».

Ο Νίκος Κουγιάλης διέψευσε, παράλληλα, τα περί επέκτασης της αλιευτικής περιόδου για τις τράτες κατά ενάμιση μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα