Οργή Άγκυρας κατά ΕΚ

Σοβαρά ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία για το ψήφισμα για τη Γενοκτονία
Προκλητικά περιφρονητική η αντίδραση Ερντογάν, Νταβούτογλου, Μποζκίρ και τουρκικού ΥΠΕΞ προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Οργισμένα και άκρως περιφρονητικά αντέδρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στο οποίο (το ΕΚ) καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο ξεπέρασε τις αρμοδιότητές του. Προσθέτει, δε, ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν αυτούς που αποδέχτηκαν το ψήφισμα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει, σε γραπτή του ανακοίνωση, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την απόφαση που έλαβε, επανέλαβε το λάθος του ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές του, με τρόπο που να μη συνάδει με το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται θρησκευτικός και πολιτιστικός φανατισμός. Αναφέρει, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «το οποίο είναι γνωστό για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ», έδειξε πρόθεση να γράψει ξανά την ιστορία στο θέμα των γεγονότων του 1915, όπως είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν.

«Γελοίο» κείμενο
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτή η πρόθεση κατέληξε με ένα γελοίο κείμενο απόφασης ημερομηνίας 15 Απριλίου του 2015, επαναλαμβάνοντας επί λέξει τα κλισέ της αρμενικής προπαγάνδας εναντίον των Τούρκων. «Δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν αυτούς που αποδέχτηκαν το κείμενο αυτό, δολοφονώντας την ιστορία και το δίκαιο. Αυτό το κείμενο, που δεν υπάρχει άλλο παρόμοιό του, το επιστρέφουμε όπως είναι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή η επιλεκτική και μονομερής προσέγγιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και, αντί να φέρει λύση στο πρόβλημα Τουρκίας - Αρμενίας, να απομακρύνει τις δύο χώρες», προειδοποιεί περαιτέρω το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αυτή η απόφαση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με αμάθεια και άγνοια».

«Συκοφαντικοί» ισχυρισμοί
Επίσης, σε δήλωσή του, ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι η απόφαση δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική και νομική πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι ο χαρακτηρισμός των γεγονότων του 1915 ως «γενοκτονίας» δεν είναι τίποτε άλλο από συκοφαντία. Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία, διαμήνυσε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Υποστήριξε, επιπρόσθετα, ότι το καθήκον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους, δεν είναι να γράφει ιστορία, αλλά να παράγει λύσεις στις δοκιμασίες που υπάρχουν έναντι των κρατών στην Ευρώπη.

Όπως υποστήριξε, με την απόφασή που έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επέδειξε συμπεριφορά διάκρισης, καθώς παρέβλεψε τις θηριωδίες εναντίον των Τούρκων και των μουσουλμάνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβαλε μόνο τον πόνο των Αρμενίων. Ο Βολκάν Μποζκίρ είπε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται αυτό ως πρόφαση για την έχθρα εναντίον της Τουρκίας. «Ως Τουρκία, κάναμε έκκληση για την ίδρυση κοινής επιτροπής, η οποία να μελετήσει επιστημονικά τα γεγονότα του 1915. Αυτή η έκκλησή μας ισχύει», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Σύμβουλος του Ερντογάν κάνει λόγο για γενοκτονία
Εν τω μεταξύ, σάλο προκάλεσε στην Τουρκία δήλωση του αρμενικής καταγωγής συμβούλου του Τούρκου Πρωθυπουργού, του Ετιέν Μαχτσουπιάν, ότι «αυτό που έγινε το 1915 εναντίον των Αρμενίων δεν μπορεί να μην αποκαλείται γενοκτονία».

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ωστόσο πηγές της πρωθυπουργίας διευκρίνισαν ότι από τις 9 Μαρτίου ο Ετιέν Μαχτσουπιάν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των έμμισθων συμβούλων του Προέδρου, λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του. Πάντως, οι πληροφορίες που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μπορεί να μην είναι έμμισθος πλέον, ωστόσο εξακολουθούσε από τις 9 Μαρτίου και μετά να παραμένει σύμβουλος εθελοντικά.

Συνέχισαν τις γενοκτονίες
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου, σε παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για την «Εκατονταετηρίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων», καταδίκασε με σφοδρότητα την εγκληματική στάση της Τουρκίας για τις γενοκτονίες που διέπραξε. Μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ανέφερε: «Αποτελεί ιστορική αναντίλεκτη αλήθεια η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Την 24η Απριλίου του 1915 άρχισαν οι μαζικές σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους, που οδήγησαν στην εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Αυτή η Μέρα τιμάται ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και οφείλει ολόκληρη η Ανθρωπότητα που πιστεύει σε Αρχές και Αξίες να τιμά τη μνήμη, και να καταδικάζει ταυτόχρονα τις θηριωδίες των Τούρκων. Έκτοτε η Τουρκία, αντί συγγνώμης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, συνεχίζει προκλητικά να αρνείται, να προκαλεί και να πλαστογραφεί την Ιστορία.

»Μαζί και ταυτόχρονα με τη Γενοκτονία των Αρμενίων οι Νεότουρκοι προβαίνουν και στη Γενοκτονία των Ελλήνων με τη σκόπιμη, συστηματική και μεθοδική εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου, που άρχισαν από το 1914 μέχρι το 1923. Δυστυχώς», σημείωσε περαιτέρω, «οι Τούρκοι απέδειξαν ότι ακόμη μέχρι σήμερα διακατέχονται από αυτοκρατορικά σύνδρομα, αρνούμενοι να αποδεχθούν την ιστορική αλήθεια. Αποτελεί ιστορικό αξίωμα το γεγονός ότι όσοι δεν αναγνωρίζουν τα εγκλήματα που διέπραξαν, είναι διατεθειμένοι να τα επαναλάβουν.

»Τρανό πρόσφατο παράδειγμα που καταδεικνύει την ιστορία γενοκτονιών των Τούρκων αποτελεί η εισβολή και η κατοχή της Κύπρου από το 1974. Η δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων, η ολοκληρωτική καταστροφή και εξαφάνιση κάθε ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου και πολιτισμού, οι βαρβαρότητες, οι σφαγές και η εκδίωξη όλων των κατοίκων από τα κατεχόμενα εδάφη αποτελεί τραγικό δείγμα σύγχρονης Γενοκτονίας του Κυπριακού Ελληνισμού».

«Από το ένα αφτί στο άλλο»
«Δεν θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, αν δεν σας πληροφορήσω τι έχουν πει προ ολίγου ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Ενρτογάν για το θέμα. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ο Πάπας, μετά τις δηλώσεις του, συνταυτίζεται με τον άξονα του κακού και ο κ. Ερντογάν είπε ότι αυτή η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπει από το ένα μας αφτί και θα βγει από το άλλο. Αυτά νομίζω είναι χρήσιμα πράγματα να τα ξέρει αυτό το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας», ανέφερε σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να έρθει σε συνάφεια με το παρελθόν της, να αναγνωρίσει τα γεγονότα και να τα ονομάσει ως γενοκτονία. «Κατανοώ ότι ένας αιώνας διδασκαλίας στα σχολεία της Τουρκίας, ότι δεν υπήρξε γενοκτονία, αυτό το πράγμα δεν βοηθά. Ωστόσο, οι πραγματικές πολιτικές ηγεσίες είναι σε τέτοιες στιγμές που φαίνονται. Πρέπει αυτή η ηγεσία να σπρώξει τα πράγματα προς τα εμπρός, δεν μπορεί να αγνοεί τη διεθνή κοινότητα που σύσσωμη την καλεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία», υπέδειξε.

Η άρνηση της γενοκτονίας, σπόρος νέου εγκλήματος
Την ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων τόνισε, σε δική του παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) σε συνεδρία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και με γραπτή παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η σημερινή άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εγκλήματος και, ταυτοχρόνως, είναι ο σπόρος για επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων. Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων δεν πρέπει να συζητείται απλώς ως ένα ιστορικό γεγονός, αλλά ως ένα πολιτικό μάθημα για το παρόν και το μέλλον, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, με την Τουρκία του Ερντογάν να επαναφέρει το αποκρουστικό εκείνο πρόσωπο μέσω του νεο-οθωμανικού της οράματος.

Και με δηκτικό τρόπο υπέδειξε ότι, «συνάδελφοι και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ ζυγίζουν τις πολιτικές ισορροπίες και τις δικές τους πολιτικές καριέρες και συμφέροντά τους πάνω στα σημερινά ανυπεράσπιστα θύματα τέτοιων εγκληματικών πολιτικών που συντηρούνται ακόμη, όπως με την κατοχή της Κύπρου από τη σημερινή Τουρκία».

Ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας
Η προκλητικότητα του κ. Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ανέφερε σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και των Σ&Δ Δημήτρης Παπαδάκης, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτησή του ότι «θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο» δηλώνει εμφαντικά, γι' άλλη μια φορά, την ασέβειά του προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία για την Ε.Ε.

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από την ίδια την Ε.Ε., η οποία, σημειωτέον, χρηματοδοτεί και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να καθιστούν την Ευρώπη έναν "άλαλο νάνο" μπροστά στο προκλητικό "θηρίο". Είναι η στιγμή κατά την οποία, πέραν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρώπης οφείλουν να αντιδράσουν αναλόγως για τις προκλήσεις της Τουρκίας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα