Ορφανίδης: Απαντήσεις στην Επ. Θεσμών μέσω Skype

Θετικά απάντησε στην πρόσκληση της επιτροπής Θεσμών ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, για να συμμετάσχει στη συνεδρία που καθορίστηκε για τις 3 Νοεμβρίου. Σε αύτη θα εξεταστούν οι συνθήκες αγοραπωλησίας της Uniastrum από την τράπεζα Κύπρου.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης δηλώνει πρόθυμος να συμβάλει

ουσιαστικά στη διερεύνηση πτυχών της καταστροφής της οικονομίας και δη, των συνθηκών αγοραπωλησίας της ρωσικής τράπεζας Uniastrum.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών, την οποία εξασφαλίσαμε, ο κύριος Ορφανίδης ενημερώνει ότι βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κατοικεί και εργάζεται μόνιμα, όμως ζητεί να συμμετάσχει στη συνεδρία της τρίτης Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Απευθύνει παράκληση όπως γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Με αυτή την εξέλιξη πιθανό να λάβει νέες διαστάσεις το πολυσυζητημένο θέμα, για το οποίο μέχρι σήμερα η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις.

Στο μικροσκόπιο της Θεσμών θα τεθούν κυρίως οι διαδικασίες πώλησης της Uniastrum, αλλά και ο έλεγχος της διαδικασίας από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις επιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και την οικονομία γενικότερα. Στην επιστολή του ο Αθανάσιος Ορφανίδης προχωρεί ένα ακόμα βήμα και καταγράφει τη διαπίστωση του ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σοβαρή διερεύνηση των ενεργειών της Κεντρικής Τράπεζας, ούτε για τον ELA, ούτε για την PIMCO και την BLAckRock, ούτε την Alvares and Marsal.

Αναφέρει ακόμη παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν διερευνήθηκαν τα στοιχεία για την αποξένωση περιουσιών, δισεκατομμυρίων ευρώ που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας.

Διατυπώνει ο ίδιος την ελπίδα να συμβάλει στο έργο της επιτροπής Θεσμών ώστε να πληροφορηθούν επιτέλους οι πολίτες όπως τονίζει, για το πως έγινε η κλοπή περιουσιών των καταθετών, κατόχων αξιογράφων και μετόχων Κυπριακών τραπεζών και να αρχίσουν οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες από τις αρχές του τόπου.

Κλείνοντας να πούμε ότι στη συνεδρία κλήθηκαν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως Πόλυς Πολυβίου, Σταύρος Παντζιαρής, Κώστας Πουλλής, Γιάννης Κυπρής, Αντρέας Ηλιάδης, Ευδόκιμος Ξενοφώντος, Χρίστης Χατζημιτσής και Βάσος Σιαρλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα