Ιδού η απάντηση που ζήτησε το Προεδρικό

Τελευταίως το Προεδρικό (Κυβ. Εκπρόσωπος και Βοηθός) προβαίνουν σε παρόμοιες δηλώσεις:

«ο κ. Ν. Παπαδόπουλος και οι του ΔΗΚΟ πρέπει να απαντήσουν: Ποιες είναι οι ενέργειες που οι ίδιοι κάνουν στο εξωτερικό; Με ποιους μιλούν, ποιους έχουν πείσει στο εξωτερικό αν έχουν επαφές με την κομματική ομάδα στην οποίαν ανήκουν στην ΕΕ; Αν έχουν πείσει πρώτα για τα δίκαια της Κύπρου και δεύτερο για την στρατηγική που επαγγέλλονται… Αν έχουν μιλήσει και

αν έχουν πείσει, θα πρέπει να μας ενημερώσουν».

Οι πιο κάτω ΚΥΡΙΕΣ πρωτοβουλίες υπέρ της Κύπρου προβλήθηκαν εκτενώς στα ΜΜΕ -κάποιες έγιναν στο Προεδρικό- αλλά στο Προεδρικό σήμερα δεν γνωρίζουν (!):

1. Ο Τζ. Πιτέλλα, Πρόεδρος της 2ης μεγαλύτερης Πολιτικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο –Σοσιαλιστές και Δημοκράτες- με 191 ευρωβουλευτές από 28 κράτη, όπου συμμετέχει το ΔΗΚΟ, επισκέφτηκε περιορισμένο αριθμό κρατών, ανάμεσα τους την Κύπρο (Μάρτιο 2016) παρόλον ότι συμμετέχουμε μόνο δύο ευρωβουλευτές (ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) έναντι πολυπληθέστερων άλλων αντιπροσωπειών. Στην Κύπρο συναντήθηκε και με Πρόεδρο Αναστασιάδη, Υπ. Εξωτερικών, Πρόεδρο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κ.ά.

2) Ο Ν. Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ) στις Βρυξέλλες (Ιούνιος 2015) είχε ενημερωτικές συναντήσεις με τον Επίτροπο Μοσκοβισί και άλλους Επιτρόπους (οικονομία, ενέργεια κ.ά., Γραφείο Γιούνκερ για Κυπριακό, Προέδρους Πολιτικών Ομάδων κ.ά. Τον Φεβ 2017 επανέλαβε νέο κύκλο συναντήσεων στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους με την Αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Μογκερίνι και είναι ο πρώτος Πρόεδρος κόμματος της Κύπρου που μίλησε στην Ομάδα των Σ και Δ (191 ευρωβουλευτές) στην παρουσία του Προέδρου Πιτέλλα στο Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης, προσφώνησε συνέδριο που διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο για το Φυσικό Αέριο στην Αν. Μεσόγειο με εκπροσώπους από Αίγυπτο, Κύπρο, Κομισιόν και Αντιπρόεδρο ENI.

3) Ο Τζ. Πιτέλλα, μετά από τεκμηριωμένη ενημέρωση που προσφέραμε στον ίδιο και τους συμβούλους του, είναι ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που εξέδωσε ανακοίνωση ενόψει του Κραν Μοντάνα και στήριξε την Κύπρο υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση του Ν. Παπαδόπουλου στα θέματα ασφάλειας που είναι η ουσία του Κυπριακού: μηδέν εγγυήσεις, μηδέν ξένα στρατεύματα και η ΕΕ εγγυητής εφαρμογής μιας λύσης (επαναλαμβάνοντας) με απόλυτο σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου. Επαναλαμβάνουμε, ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που στήριξε την Κύπρο υιοθετώντας θέσεις πιο προχωρημένες από εκείνες του Ν. Αναστασιάδη.

4) Στις 21 Αυγούστου 2017, κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας, τέσσερεις Κύπριοι ευρωβουλευτές προερχόμενοι από τέσσερα διαφορετικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη) προσυπογράψαμε και αποστείλαμε κοινή επιστολή ενημέρωσης σε όλους τους ξένους ευρωβουλευτές για τις ευθύνες της Τουρκίας, θέτοντας το συμφέρον της Κύπρου υπεράνω. Η πρωτοβουλία εντυπωσίασε για την αξιοπιστία της, προερχόμενη από Κύπριους Ευρωβουλευτές από διαφορετικά κόμματα και ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παρεμπιπτόντως, η νέα στάση της Γερμανίας για αναστολή των συζητήσεων αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης (οικονομικών σχέσεων) ΕΕ-Τουρκίας, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των Τούρκων που καίγονται. Ωστόσο, η Κύπρος -από το Προεδρικό της Λευκωσίας μέχρι το Γραφείο του Κυπρίου Επιτρόπου στις Βρυξέλλες- απουσιάζει διά της σιωπής και σε αυτή την εξέλιξη. Δεδομένης της νέας γερμανικής θέσης, ο Γιούνκερ από σημαιοφόρος υπέρ της Τουρκίας θα ευθυγραμμιστεί με την Γερμανική θέση αλλά στην Λευκωσία κομπάζουν για τον «φίλο» τους.

Για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες μας (δείγμα πιο πάνω), εμπιστευόμαστε τους πολίτες που αντιλαμβάνονται το συμφέρον της Κύπρου. Δεν αναμένουμε αναγνώριση από το Προεδρικό, αλλά δεν αναμέναμε να κατέφευγαν σε τέτοιο θέατρο.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα