Οπλισμένος σαν αστακός ο μακελάρης του Λας Βέγκας

Δεκαοκτώ πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά, χιλιάδες σφαίρες, καθώς και υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές ανακάλυψε η Αστυνομία στο σπίτι του δράστη του χθεσινού μακελειού του Λας Βέγκας, με τραγικό απολογισμό 59 νεκρούς και 527 τραυματίες.

Ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους σε μια συναυλία κάντρι, σε ανοικτό χώρο στο Λας Βέγκας, διαπράττοντας μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Τίποτα στη διαδρομή του, ωστόσο, δεν μοιάζει να μπορεί να δώσει μια εξήγηση για το φοβερό μακελειό.

Το προφίλ του απέχει

πολύ από αυτό των συνηθισμένων νεοσύλλεκτων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία διαβεβαίωσε πως ήταν «στρατιώτης» της, που είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ πριν από «μερικούς μήνες».

Η ανάληψη της ευθύνης αντιμετωπίζεται, ωστόσο, με σκεπτικισμό από τις αμερικανικές Αρχές. Το FBI ανακοίνωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί καμιά σχέση σε αυτό το στάδιο με κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.

Η CIA προέτρεψε, εξάλλου, να μην εξαχθούν «βιαστικά συμπεράσματα» και παρέπεμψε στο ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο, έκανε λόγο για έναν «μοναχικό λύκο» κι έναν «ψυχοπαθή», χωρίς να αναφερθεί στο σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στίβεν Πάντοκ προφανώς είχε προετοιμάσει σχολαστικά την επίθεση και πρόθεσή του ήταν να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα ήταν δυνατό.

Είχε νοικιάσει δύο γειτονικά δωμάτια στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι, που του έδιναν τη δυνατότητα να στοχεύει από δύο διαφορετικές γωνίες, και είχε στην κατοχή του δέκα αυτόματα τουφέκια, τα οποία βρέθηκαν μέσα στα δωμάτια.

Ο Στίβεν Πάντοκ πήρε θέση μπροστά στα παράθυρα του ενός από τα δύο δωμάτια κι άρχισε να πολυβολεί εναντίον του πλήθους, που είχε συγκεντρωθεί για τη συναυλία.

Πιστεύεται πως αυτοκτόνησε πριν φθάσουν οι αστυνομικοί στο δωμάτιο, όπου βρισκόταν.

Ο δράστης της πιο πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ ζούσε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη περίπου 18.000 κατοίκων στη Νεβάδα, σε μια νεόδμητη, «πολύ ήσυχη» συνοικία, όπου διαμένουν κυρίως συνταξιούχοι.

Ήταν συνταξιούχος λογιστής, τακτικός θαμώνας των καζίνο και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές Αρχές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή στον κήπο του Λευκού Οίκου, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης.

Στο μεταξύ πρόωρη εκτιμά η αμερικανική κυβέρνηση πως είναι η έναρξη διαλόγου για το ζήτημα της οπλοκατοχής, στον απόηχο της επίθεσης στο Λας Βέγκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα