ΟΠΕΚ: Μοναδική λύση η ΔΔΟ και πλήρης απαλλαγή από εγγυήσεις

Μοναδική λογική λύση στο Κυπριακό είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), αναφέρει ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ), στο δεύτερο από τα τρία κείμενα, μέσα από τα οποία καταθέτει τις πολιτικές του θέσεις, αναφορικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Αναφορικά με «το

πλαίσιο λύσης και το ζήτημα της ασφάλειας» ο ΟΠΕΚ λέει ότι η ΔΔΟ δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως η μέγιστη υποχώρηση της ε/κ πλευράς και ότι «είναι ανέφικτο να επιτύχουμε λύση καλύτερη εκείνης του 1960, με απάλειψη του δικοινοτισμού». Προστίθεται ότι η λύση δύο χωριστών κρατών απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα και από την Τουρκία, ενώ με τη διχοτόμηση θα διογκωθούν τα προβλήματα με τους έποικους και τα λαθραία κύματα μεταναστών.

Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αναφέρεται ότι στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης απαλλαγή από οποιοδήποτε σύστημα εγγυήσεων, αν και όπως αναφέρεται, τα θέματα δεν έχουν ακόμη τεθεί στο τραπέζι. Παράλληλα, προστίθεται ότι υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την ε/κ πλευρά, ενώ ο ΟΠΕΚ καταλήγει, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας στο θέμα προμηνύει ετοιμότητα για θετική αναδιαμόρφωση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα