Ομήρου: Τα ΜΕΔ το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας

Την εκτίμηση πως παρά το ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες σταδιακά βελτιώνονται, οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και υπήρξαν αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, εντούτοις η κοινωνία δοκιμάζεται και η πραγματική οικονομία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη χρηματοδότησης και τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας ότι το

ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Ομήρου μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Οικονομολόγων και Εμποριολόγων με θέμα «Αιτίες και επιπτώσεις των μνημονίων στις οικονομίες της Κύπρου, Ελλάδας και Πορτογαλίας».

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της οικονομικής κρίσης, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή εξελίχτηκε και επηρέασε τελικά και την Κύπρο, αλλά και στα μέτρα τα οποία λήφθηκαν στις υπό αναφορά χώρες για αντιμετώπιση της και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «μπορεί η κυπριακή οικονομία να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό συνέβηκε αφού απώλεσε πέραν του 10% του ΑΕΠ της».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, υποδεικνύοντας πως είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμός εκ μέρους όλων των φορέων ώστε από τη μια να διασφαλιστεί η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και από την άλλη να διαφυλάσσεται η κοινωνική συνοχή.

Κατά τον Γιαννάκη Ομήρου η οριστική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επέλθει με την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που, όπως είπε, θα ενισχύσει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, θα μειώσει την ανεργία και θα ενισχύσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Στόχος όλων μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να είναι, μέσα από ένα νέο σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, η επανατοποθέτηση της κυπριακής οικονομίας σε γερές βάσεις και η ενίσχυση των προοπτικών μια σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας και πλήρους απασχόλησης.

Εξήγησε δε πως αυτό το μοντέλο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα λάθη του παρελθόντος, να τη θωρακίζει από πιθανούς κινδύνους.

Σημείωσε τέλος ότι η εφαρμογή των μνημονίων, που έχουν ως κύρια βάση τη λιτότητα οδήγησαν τις χώρες σε οικονομική ύφεση και κοινωνική δυστυχία, αλλά και πως υπήρξε έλλειψη συντονισμού στην Ευρώπη και πολιτικών που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη. «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το επενδυτικό πρόγραμμα για την Ευρώπη, αλλιώς πρόγραμμα Γιούνκερ καθυστέρησαν χαρακτηριστικά» είπε εκφράζοντας την ελπίδα για καλύτερες μέρες για την κυπριακή, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία για το νέο έτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα