Μεγάλα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια στην Ελλάδα

Την αντίθεσή τους στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις και τις πορείες προς τη Βουλή, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ (το κεντρικό συνδικάτο όλων των εργαζομένων), της ΑΔΕΔΥ (των απασχολούμενων στον Δημόσιο Τομέα), αλλά

και του ΠΑΜΕ, του εργατικού συνδικάτου που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Με βασικό σύνθημα «Όσο οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν τόσο οι εργαζόμενοι στους δρόμους θα βγαίνουν» χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Οι απεργοί και οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα που καταστρέφουν τα ασφαλιστικά ταμεία, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους πιο αδύναμους, εξαθλιώνουν κοινωνία και οικονομία», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αποχή πραγματοποίησαν και οι δικηγόροι της Αθήνας, αντιδρώντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην επικείμενη εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Με 4ωρη στάση εργασίας μέχρι τις 2μμ συμμετείχε η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Παρόντες στο συλλαλητήριο της Αθήνας ήταν και πολίτες από τις ενώσεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που διαμαρτύρονται για τις περικοπές και στα ελάχιστα ακόμα επιδόματα που έμειναν να λαμβάνουν. Αντιπροσωπεία των ΑμΕΑ μετάβησαν και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό, που ακύρωσε όλα τα άλλα του ραντεβού λόγω ίωσης. Του μετέφεραν τα παράπονά τους, και ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να επιληφθεί αυτών. "Αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπηρία", είπε.

Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2015, είναι και η Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Τη δική του ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, παρόντος και του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Δεν είναι ώρα για στημένους διαλόγους, για συναινέσεις, για νέες ψεύτικες προσδοκίες, με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που οδηγεί σε χειραγώγηση ουσιαστικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να περάσουν γρηγορότερα και ευκολότερα τα νέα βάρβαρα μέτρα», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι η επιλογή για το λαό είναι μία: «Αγώνας διαρκείας, ταξική ενότητα, λαϊκή συμμαχία παντού σε όλη την Ελλάδα».

Μικροεπεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 13:00, από περίπου 30 κουκουλοφόρους που προκάλεσαν ζημιές στην Σταδίου χαμηλά στα Χαυτεία (περιοχή Ομονοίας) σε κατάστημα.

Ένταση σημειώθηκε στην πλ. Κλαυθμώνος με τις αστυνομικές δυνάμεις, και μπροστά από τη Βουλή, όπου είχαμε ρίψη μολότοφ και πετροπόλεμο.

Πάντοτε, με την ολοκλήρωση των μεγάλων συγκεντρώσεων στην Αθήνα, ξεκινούν επεισόδια από τους λεγόμενους «αναρχοαυτόνομους», που συνήθως διαρκούν όλο το βράδυ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα