Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο σύστημα διορισμών

Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα και χωρίς χρονοτριβή στην εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, τονίζοντας ότι η κοινωνία και η παιδεία δεν μπορούν να μείνουν υπό την ομηρία μια δικαστικής διαδικασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο σχετικός κανονισμός θα εγκριθεί από τη Βουλή πριν το Πάσχα.

Σε δήλωση μετά την κατ` άρθρο συζήτηση των κανονισμών για τις

Γραπτές Εξετάσεις για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, επανέλαβε ότι ο προγραμματισμός είναι όπως εντός Οκτωβρίου διεξαχθούν οι εξετάσεις, αφού στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εντός Ιουνίου υποβάλουν τελική αίτηση και καταβάλουν τα τέλη εξετάσεων, τα οποία με βάση τον υπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας θα είναι 50 ευρώ το μάθημα.

Εξήγησε ότι ο κάθε υποψήφιος θα παρακάθεται σε 3 μαθήματα, που θα σημαίνει κόστος 150 περίπου ευρώ, αφού πρώτα γνωρίζει τις κενές θέσεις στην ειδικότητα που ενδιαφέρεται για την επερχόμενη διετία.

Στη δήλωση του, ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργείο είναι αποφασισμένο και είναι έτοιμο να εφαρμόσει αυτή την καινοτομία και αφού ανέφερε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης για τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν 30μηνη υπηρεσία και δυνατόν να δικαιωθούν με δικαστική διαδικασία, είπε ότι η αρχική πρόθεση του Υπουργείου ήταν να τους διασφαλίσει, όμως βάσει γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, δεν υπήρχε νομικά αποδεκτός τρόπος.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε στη συνέχεια ότι η μεταβατική περίοδος από το υφιστάμενο στο νέο σύστημα διορισμού επεκτάθηκε μέχρι το 2017. Πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί που επηρεάζονται με την απόφαση του εργατικού δικαστηρίου, που δυνατόν να λαμβάνουν καθεστώς αορίστου χρόνου, με βάση το νέο σύστημα διορισμού έχουν προβάδισμα λόγω εμπειρίας.

Για το Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών, είπε, προσθέτοντας πως αν υπάρξουν εξελίξεις σε νομικό επίπεδο, με αποφάσεις Δικαστηρίων, το Υπουργείο θα εξετάσει το θέμα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και θα πάρει αποφάσεις.

Τι αναφέρουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Νομικής Υπηρεσίας

«Με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος για αλλαγή ή αναστολή στην εφαρμογή της απόφασης της Κυβέρνησης να προχωρήσει με το νέο σύστημα διορισμού», σημείωσε.

Η Νομική Υπηρεσία, εξήγησε ο υπουργός, εκτιμά πως η νομική διαδικασία στην Κύπρο μπορεί να διαρκέσει 2 με 3 χρόνια και μπορεί να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να κρατήσει ακόμα και μια δεκαετία ή περισσότερο, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας, η κοινωνία να μείνουν υπό την ομηρία αυτής της δικαστικής διαδικασίας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα και χωρίς χρονοτριβή στην εφαρμογή του νέου συστήματος», επισήμανε.

Ο Υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας, ανέφερε ότι εντός της επόμενης διετίας θα υπάρξουν στην Εκπαίδευση 700 θέσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν πουλάμε ελπίδα σε κανέναν» και τόνισε ότι οι θέσεις που θα προκύψουν ως ανάγκες, θα πληρωθούν κατά 50% από το νέο σύστημα και κατά 50% από τον κατάλογο διοριστέων.

Ο κ. Καδής είπε, επίσης, ότι για σκοπούς πλήρους διαφάνειας, ο κάθε εκπαιδευτικός θα γνωρίζει την εκτίμηση του Υπουργείου για τον αριθμό των θέσεων για την επόμενη διετία ανά ειδικότητα, προσθέτοντας ότι ο κανονισμός περιέχει διάταξη που προνοεί για λίγες θέσεις να μην γίνονται εξετάσεις, ή όταν θα γίνονται, οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τις πιθανότητες.

Εξήγησε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι αν για λίγες θέσεις υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα δίνεται η δυνατότητα να προσληφθούν οι καλύτεροι.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα φροντιστήρια στα οποία δυνατόν να αποταθούν ενδιαφερόμενοι για διορισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσμα στις εξετάσεις, ο κ. Καδής είπε ότι η φιλοσοφία των εξετάσεων είναι τέτοια, που δεν χρειάζονται φροντιστήρια.

Πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις αφορούν γνώσεις και δεξιότητες που ένας επιστήμονας έχει ή δεν έχει και δεν μπορεί να αποκτήσει εντός δύο μηνών.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εξετάσεων, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό θα προσδιοριστεί αρχικά ως κόστος για το Υπουργείο και στη συνέχεια θα καθοριστεί το τίμημα για τους υποψήφιους.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα είναι κοντά στα 50 ευρώ για κάθε μάθημα, που σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι για τα 3 μαθήματα εξέτασης θα ανέλθει γύρω στα 150 ευρώ για τον κάθε υποψήφιο.

Η θέση της ΠΟΕΔ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι το γεγονός ότι είναι τέλος Μαρτίου και στις 10 Μαΐου θα υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος και ο κανονισμός ακόμα δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή, καταδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε, επίσης, ότι οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ αφορούν τον βασικό νόμο και όπως φάνηκε από τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, αυτές είναι βάσιμες. Πρόσθεσε ότι η ΠΟΕΔ θεωρεί ότι απαιτούνται τροποποιήσεις στον βασικό νόμο.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι το νομικό ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου, πρέπει να λυθεί με πολιτική απόφαση.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες και σε σχέση με τον κανονισμό, και διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί», ενώ πρόσθεσε πως από τη δικαστική απόφαση επηρεάζονται 350 δάσκαλοι.

Αν αναγνωριστούν ως αορίστου, πώς θα τύχουν αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση, διερωτήθηκε, παρατηρώντας ότι η Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώσει οποιοδήποτε λάθος γίνει σήμερα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, είπε ότι η Κυβέρνηση αρνείται να δει τις πραγματικότητες και αγνοεί προκλητικά υποθέσεις, όπως η απόφαση του εργατικού δικαστηρίου για την 30μηνη υπηρεσία και κτίζει πάνω στην άμμο, ροκανίζοντας τον χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ακόμα πως το τραγικό είναι ότι η Κυβέρνηση θέτει σε μια άδικη διαδικασία (όπως κρίθηκε από το Δικαστήριο) εκπαιδευτικούς που βρίσκονται ήδη στο εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη πωλεί ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους για μια θέση στα δημόσια σχολεία, η οποία θα αργήσει πολύ να έρθει.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή θα οδηγήσει τους κανονισμούς στην Ολομέλεια προς έγκριση πριν από το Πάσχα, είπε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο εξετάζει τροποποιήσεις και έμεινε μόνο μια τακτική συνεδρία της Επιτροπής και δεν γνωρίζουμε αν θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρία.

Είπε, τέλος, ότι το ΑΚΕΛ δεν θα προβάλλει εμπόδια, αλλά θα συνεργαστεί διατηρώντας τη διαφωνία του και αναζητώντας τρόπους βελτίωσης του τελικού κανονισμού που θα εγκριθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα