Εκλογές για τον υποψήφιο του Ενδιάμεσου προτείνει ο Λιλλήκας

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα είναι στο τραπέζι και δεν τίθεται υπό την αίρεση της στήριξης από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, σημειώνοντας πως η πρόταση για Ανδρέα Αγγελίδη βρίσκεται εκεί και αν γίνει αποδεκτή από τα άλλα κόμματα, μπορεί να γίνει προσπάθεια να μεταπεισθεί ο κ. Αγγελίδης. Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως η επιλογή της υποψηφιότητας του ενδιάμεσου χώρου μπορεί να γίνει απευθείας από τους πολίτες μέσω εκλογών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Ελένης Θεοχάρους για συνάντηση των 5 κομμάτων

του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως έχει ενημερωθεί για την δήλωση, αλλά δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε, η κ. Θεοχάρους και στη συνάντηση που είχε μαζί του, ήταν θετική για μια κοινή συνάντηση. Ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση στις δικές του επιστολές στα κόμματα του ενδιάμεσου, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως πέραν της απάντησης που πήρε αυθημερόν από το ΔΗΚΟ, δεν υπήρξε άλλη απάντηση.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του για μια εκλογική διαδικασία ώστε να επιλεχθεί ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως σε όλες τις συναντήσεις είχαν θέσει δύο κριτήρια στην επιλογή του υποψηφίου: την καταλληλότητα του, αλλά και την εκλεξιμότητα του. Όπως σημείωσε, ο υποψήφιος πρέπει να είναι μια νικηφόρα επιλογή, να διαθέτει την πολυσυλλεκτικότητα, έτσι ώστε περνώντας στον Β` Γύρο, να κερδίσει τους ψηφοφόρους αυτού που δεν θα περάσει, ώστε να μπορέσει να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Δείτε εδώ σχετικά: Δε με ενδιαφέρει η υποψηφιότητα για Προεδρία της Δημοκρατίας

Όπως είπε, επειδή στο κριτήριο της εκλεξιμότητας ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές αναλύσεις και εκτιμήσεις από τα κόμματα, η Συμμαχία έκανε μια πρόταση για λήψη απόφασης από τον λαό με ψήφο σε κάλπη αντί από τις κομματικές ηγεσίες. Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, τον Φεβρουάριο του 2018 οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο και έτσι γιατί να μην επιλέξουν από πριν τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου.

Ερωτηθείς αν οι κάλπες που προτείνει να στηθούν είναι για τα μέλη των 5 κομμάτων, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως θα ζητηθεί η ψήφος όλων των πολιτών. Κάτι τέτοιο, ανέφερε, έκαναν οι Γάλλοι με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όταν είχε 3 υποψηφίους και με το Σοσιαλιστικό που είχε 4. Και τα δύο αυτά κόμματα οργάνωσαν εκλογές στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι Γάλλοι πολίτες. Σε ερώτηση ποιος θα οργανώσει τις εκλογές, είπε τα ίδια τα κόμματα. “Διαθέτουμε αρκετή εμπειρία στην Κύπρο και αρκετό πολιτισμό να μπορούμε να οργανώσουμε δημοκρατικές εκλογές. Δεν θα στηθούν 800 ή 1000 κάλπες, αλλά μπορούν να στηθούν 30-40 κάλπες, δίδοντας το δικαίωμα στην ίδια την κοινωνία να έχει ενεργό ρόλο”, είπε.

Ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα είναι προβοκατόρικο, με τις ψήφους ψηφοφόρων των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται απόλυτα τους πολίτες, καθώς έχουν ξεφύγει από την εποχή που ποδηγετούνταν ή καθοδηγούνταν από τις κομματικές ηγεσίες. Οι Κύπριοι σήμερα έχουν αυτόνομη, ανεξάρτητη και κριτική σκέψη και είναι απεξαρτημένοι από τις κομματικές ηγεσίες.

Σε ερώτηση αν αυτό δεν είναι αντιφατικό με τη θέση που είχε το Επιτελείο του κατά τις προηγούμενες εκλογές, ότι μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ πριμοδότησε τον Σταύρο Μαλά για να περάσει στον Β` Γύρο και να αποκλείσει τον ίδιο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν είναι αντιφατικό. “Έγινε αυτή η πριμοδότηση με έναν μικρό αριθμό ψηφοφόρων. Δεν μπορεί να γίνει αυτό σε μαζική κλίμακα. Δεύτερον, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να κρίνει από τις κομματικές ηγεσίες ότι είναι ο λιγότερο επικίνδυνος για τη δική τους την επιτυχία;”, είπε, και πρόσθεσε πως η κάλπη επιφυλάσσει εκπλήξεις, όπως το αποτέλεσμα του 2013.

“Αν δεν είχαν αυτονομηθεί οι πολίτες, δεν νομίζω να υπήρχαν προοπτικές για να εξασφαλίσω το 25%. Άρα, αν παραγνωρίσουμε την κοινωνία και λειτουργήσουμε μέσα σε στενά πλαίσια των κομματικών ηγεσιών είναι να μην πάρουμε το μήνυμα της ίδιας της κοινωνίας”, είπε.

Όσον αφορά την πρόταση για υποψηφιότητα του Ανδρέα Αγγελίδη, ο κ. Λιλλήκας τον ευχαρίστησε αρχικά, γιατί ο κ. Αγγελίδης στη δήλωση του ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είναι ο καταλληλότερος για υποψήφιος.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως η πρόταση Αγγελίδη ήταν και μια απάντηση προς την παραίνεση των Οικολόγων, που είχαν εισηγηθεί τη συζήτηση πέραν των κομματικών αρχηγώ. “Ευελπιστώ ότι στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το όνομα του Ανδρέα Αγγελίδη από όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, από κοινού μπορούμε να μεταπείσουμε τον κ. Αγγελίδη και να πάρει την απόφαση να διεκδικήσει”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως η υποψηφιότητα του ιδίου είναι στο τραπέζι, όπως ήταν και η απόφαση του ανώτατου οργάνου του κόμματος, και δεν τίθεται υπό την αίρεση της στήριξης από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Η πρόταση για τον Ανδρέα Αγγελίδη αφορά την περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η δική του υποψηφιότητα και πληροί τα δύο κριτήρια της καταλληλότητας και της εκλεξιμότητας. “Εάν ούτε αυτή η πρόταση υιοθετηθεί, η δική μας υποψηφιότητα είναι εκεί δεδομένη”, είπε.

Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο ενδιάμεσος θα πάει με μια πρόταση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί να προδικάσει, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια χρονοβόρα διαδικασία που προκαλεί μόνο φθορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα