Όλα της Ελλάδος δύσκολα…

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ελληνικής Κυβέρνησης - δανειστώνΈντονη αντιπαράθεση με αφορμή την κατάθεση του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από πλευράς Ελλάδος, με τον Ντάισελμπλουμ να απειλεί με εφαρμογή του σεναρίου της Κύπρου και στην ΕλλάδαΟι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, με βάση και τα μέχρι τώρα ευρήματα για τα οικονομικά δεδομένα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, εξετάστηκαν σε έκτακτη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, η οποία διήρκεσε

γύρω στα 45 λεπτά. Ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει το γεγονός ότι την έκτακτη σύσκεψη φέρεται να ζήτησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τη στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά πενταμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Παράλληλα η ΕΚΤ προετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να αποφασίσει για τον ELA και εν γένει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, με τη ρευστότητα του Δημοσίου να φθάνει τα όριά της. Δεδομένων των παραπάνω κρίσιμων εξελίξεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος αναφέρουν ότι η έκτακτη τηλεδιάσκεψη πήγε καλά και ότι δεν προγραμματίστηκε Eurogroup.Στα άκρα οι διαπραγματεύσειςΤην ίδια ώρα, στα άκρα φαίνεται πως βρίσκεται η κόντρα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών, παρά τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να πετύχει πολιτική λύση, συζητώντας σε ανώτατο επίπεδο. Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε. στους θεσμούς Ντεκλάν Κοστέλο χαρακτηρίζει μονομερή ενέργεια την κατάθεση του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε μέσω twitter ο οικονομικός συντάκτης του Channel 4, Πολ Μέισον. Ο Ντεκλάν Κοστέλο αναφέρει σε επιστολή του προς την ελληνική πλευρά ότι τόσο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση όσο και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που πρόκειται να περάσουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο χρήζουν περισσότερων διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε αυτό ως ενιαίο και ολοκληρωμένο πακέτο», αναφέρει στην επιστολή του και προειδοποιώντας για πιθανές συνέπειες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην κατάθεση των νομοσχεδίων, τονίζει: «Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε μονομερή και αποσπασματική ενέργεια, η οποία είναι ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου». Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας πως η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του Τόμας Βίζερ, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.Επίθεση ΜαξίμουΆμεση, πάντως, ήταν η αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία διεμήνυσε ότι τα νομοσχέδια θα προχωρήσουν κανονικά και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τα στηρίξουν, στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές. Με non paper το Μαξίμου αναφέρει: «Το να θεωρεί κανείς ‘μονομερή ενέργεια’ την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη. Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς.

Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;», διερωτάται καταληκτικά το Μαξίμου. Μιλώντας, εξάλλου, στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και ότι είναι αστήρικτες οι αιτιάσεις περί μονομερών ενεργειών. Μάλιστα, σε απάντηση των απειλών από τους δανειστές, η Κυβέρνηση προχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις.Εξετάζεται σενάριο Κύπρου και για ΕλλάδαΠέραν των πιο πάνω, χθες ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο BNR ότι υπάρχουν έτοιμα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της Κύπρου, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ε.Ε. τον Ιούλιο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, μάλιστα, πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο. «Εάν η Ελλάδα τον Ιούλιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Ε.Ε., τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια», ανέφερε και έδωσε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη δική μας περίπτωση, όπως η επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων, ο περιορισμός των αναλήψεων και η πιθανότητα «τραπεζικής αργίας», όπως συνέβη στην Κύπρο, όπου έκλεισαν οι τράπεζες.

«Όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιδεινώνεται», τόνισε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ, υποδεικνύοντας πως «η ανάκαμψη της Ελλάδας πήγε εξαιρετικά καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Πολιτική μου δέσμευση είναι να κρατήσω την Ευρωζώνη αλώβητη και να την ενισχύσω και σε αυτό θα επικεντρωθώ», τόνισε. Υποστήριξε, δε, ότι οι μεγαλύτερες περικοπές που ήταν να γίνουν στην ελληνική οικονομία έχουν ήδη γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Σαββατοκύριακο το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων. Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της Καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής Βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. Στη γερμανική κυβέρνηση, έλεγε το δημοσίευμα, σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.Δεν εκβιάζεται η ΕλλάδαΕξάλλου, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, στις δηλώσεις του υποστήριξε χθες ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και πρέπει να εργαστεί για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εάν θέλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, γεγονός το οποίο εξώθησε την Αθήνα να απαντήσει ότι δεν εκβιάζεται. Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα κωλυσιεργεί για να κερδίσει χρόνο, ο Ολλανδός κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, πως «η πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυξάνεται. Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει -αυτό τουλάχιστον μου λένε- μειώνονται καθημερινά.

Και ξανά, θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν γίνονται πράγματι βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα», επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ. Στον Επικεφαλής του Γιούρογκρουπ απάντησε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος κάλεσε τον Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που τον οδηγούν να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν αρμόζουν στον ρόλο αυτό. Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα δεν θεωρεί απαραίτητο να υπενθυμίσει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «δεν εκβιάζεται».Ζήτησε πενταμερή ο ΤσίπραςΠάντως, με δεδομένα τα ως άνω, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε σύγκλιση πενταμερούς συνάντησης με τους Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το ζήτημα της ελληνικής ρευστότητας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση θα έχει σκοπό να προετοιμάσει όλες τις επόμενες κινήσεις και συναντήσεις -όπως αυτή του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο τη Δευτέρα στο Βερολίνο- ώστε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες σύγκλισης και να ανιχνευτούν οι προθέσεις όλων των πλευρών. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να πετύχει πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς η ρευστότητα βρίσκεται στο ναδίρ και η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από τη στάση πληρωμών.

Η Εκπρόσωπος πάντως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, της πενταμερούς συνάντησης που ζήτησε η ελληνική πλευρά, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται, ενώ από την πλευρά του Βερολίνου βλέπουν θετικά κατ' αρχήν μια τέτοια συνάντηση, η οποία δεν θα επηρεάσει το βασικό θέμα της Συνόδου, δηλαδή το Ουκρανικό, κάτι που δεν επιθυμεί η Άγκελα Μέρκελ.Καμπανάκι από Moody'sΣε μιαν άλλη εξέλιξη, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποιεί πως έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη της. Ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει σε έκθεσή του, θα ήγειρε αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με το τι είδους πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν την αποχώρηση άλλων χωρών από τη νομισματική ένωση, η οποία είχε σχεδιαστεί ως αδιαίρετη. Προσθέτει ότι η πιστοληπτική ποιότητα έχει σταθεροποιηθεί στην Ευρωζώνη μετά τις περσινές αναβαθμίσεις, με το αξιόχρεο για 15 από τα μέλη της να έχει σταθερή προοπτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα