Όλα μαζί, όλα κοντά σου, όλα με ασφάλεια

Το The Mall of Engomi σε συνεργασία με τον Οργανισμό REACTION Youth for the Prevention και την υποστήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας εκπαιδεύει μαθητές για θέματα ασφάλειας και υγείας

Με κεντρικό μήνυμα «Όλα μαζί, όλα κοντά σου, όλα με ασφάλεια», τo The Mall of Engomi σε συνεργασία με τον Οργανισμό REACTION

Youth for the Prevention και την υποστήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας, διοργάνωσε την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου ημερίδα ασφάλειας και υγείας για μαθητές της έκτης τάξης του Α’ Δημοτικού Έγκωμης, με στόχο την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε περιστατικά εκτάκτου ανάγκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Δημάρχου Έγκωμης κ. κ. Ζαχαρία Κυριάκου.

Το The Mall of Engomi, πέραν από τους καταναλωτές που έκαναν τα πρωινά τους ψώνια, υποδέχθηκε τους θεσμικούς φορείς για τη διεκπεραίωση εκπαιδευτικής άσκησης προσομοίωσης σε περιστατικά άμεσης δράσης προς μαθητές έκτης δημοτικού της περιοχής της Έγκωμης. Η άσκηση έλαβε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη συμμετοχή των παιδιών και έγινε με στόχο οι μαθητές προληπτικά να αναγνωρίζουν τα σημάδια κινδύνου, να είναι σε ετοιμότητα εάν βρεθούν σε πραγματικό περιστατικό και να μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση του συμβάντος. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά έμαθαν τι σημαίνουν οι σημάνσεις που ενημερώνουν για την ασφάλειά τους καθώς και πως μπορούν να κινητοποιηθούν εάν χαθούν, σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, εκκένωσης χώρου, τραυματισμού ή άλλου έκτακτου περιστατικού.

Ο Γενικός Διευθυντής του The Mall of Engomi, κ. Σπύρος Μιχαηλίδης δήλωσε: «Η ασφάλεια και η υγεία αποτελεί για το The Mall of Engomi, προτεραιότητα, όχι μόνο για τους επισκέπτες του, αλλά για ολόκληρη την κοινότητα της Έγκωμης και τις περιοχές δυτικής Λευκωσίας. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, την πυροσβεστική υπηρεσία, την υπηρεσία των ασθενοφόρων, τον οργανισμό REACTION Youth for the Prevention για τη στήριξη καθώς και τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην ημερίδα, μας έδωσαν χωρίς ανταλλάγματα λίγες ώρες από τον πολύτιμο τους χρόνο για να ενισχύσουν το έργο και τις προσπάθειες του The Mall of Engomi για διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των μελλοντικών καταναλωτών της Έγκωμης».

Ο Δήμαρχος της Έγκωμης κ. Ζαχαρίας Κυριάκου δήλωσε «Η ασφάλεια μας αφορά όλους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Συγχαίρουμε το The Mall of Engomi για την πρωτοβουλία να διοργανώσει με τόσους φορείς αυτή την εκδήλωση η οποία μετάδωσε στα παιδιά ουσιώδεις πληροφορίες για τους τρόπους διαχείρισης συμβάντων με απώτερο στόχο την ασφάλεια και την υγεία τους».

Κατά τη διάρκεια της άσκησης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μετέφεραν στους μαθητές την πραγματική εμπειρία άμεσης δράσης, τους ενημέρωσαν με διαδραστικές πρακτικές σε πραγματικό χρόνο στην βάση εικονικών σεναρίων.

Ο Γενικός Διευθυντής του The Mall of Engomi έδειξε πώς με ψύχραιμες και οργανωμένες κινήσεις διαχειριζόμαστε διάφορα περιστατικά: που πάμε όταν χαθούμε, πότε χρησιμοποιούμε τις εξόδους κινδύνου, τι κάνουμε εάν ακούσουμε συναγερμό και πώς συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της πολιτικής προστασίας.

Με προσχεδιασμένο σενάριο συμβάντος εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξήγησαν τι μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά και έδειξαν πως λειτουργούν πυροσβεστήρες σε περίπτωση φωτιάς αλλά και πως γίνεται η κατάσβεση. Οι πυροσβέστες κατέσβησαν προσχεδιασμένη φωτιά σε πραγματικό χρόνο.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ενημέρωσε τους μαθητές πως αντιδρούμε όταν βρεθούμε μπροστά σε συμβάν με τραυματία ενώ παράλληλα ενημέρωσαν τους μαθητές ποια στοιχεία δίνουν σε μια κλήση προς τον αριθμό 112.

Λειτουργοί οργανισμός REACTION Youth for the Prevention συμμετείχαν σε όλες τις διαδικασίες της ενημερωτικής ημερίδας ενώ ενημέρωσαν τους μαθητές για θέματα που αφορούν την ατομική και δημόσια ασφάλεια. Οι δημοσιογράφοι πήραν μέρος στην εκπαιδευτική προσομοίωση με στόχο τα παιδία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία κάλυψης ενός γεγονότος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το The Mall of Engomi αποτελεί έναν κεντρικό πολυχώρο για τις περιοχές της δυτικής Λευκωσίας, προσφέρει εμπειρία ψωνίσματος με ποικιλία καταστημάτων, εξυπηρετεί εκατοντάδες καταναλωτές και συμβάλει στην εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα