Όλα δείχνουν «Remain»

Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρώπη αναμένει το βρετανικό αποτέλεσμα
YouGov: 52%-48%, Ipsos Mori: 54%-46% - Συμμετοχή-ρεκόρ στο δημοψήφισμα με ποσοστό 83,6%

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις αναφορικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες, που είχαν ανοίξει στις 9 το πρωί (ώρα Κύπρου), έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου) και, πλέον, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα 382 εκλογικά

κέντρα ανά τη βρετανική επικράτεια, για να μάθουν τι αποφάσισαν 46,5 εκατ. ψηφοφόροι στο νησί και τα οποία θα γίνουν γνωστά νωρίς το πρωί.

Ήδη, στην πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης (δεν διενεργήθηκαν exit polls) και διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία Ipsos Mori δίνει ποσοστό 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.

Μεγάλη αύξηση έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων κατέγραψε η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov. Η στερλίνα έφτασε στο 1,4996 δολάριο (από 1,4976), καταγράφοντας ρεκόρ για τη φετινή χρονιά ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στις 76,14 πένες. Η έρευνα του YouGov βασίστηκε σε απαντήσεις μιας προεπιλεγμένης ομάδας προσώπων τα οποία θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ευρύτερου εκλογικού σώματος.

Τα βλέμματα στη Σκοτία
Την ίδια ώρα και αντίθετα με τις δύο προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις, το δίκτυο Sky News αναφέρει πως, σύμφωνα με ιδιωτικό γκάλοπ για λογαριασμό του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, το ποσοστό υπέρ του Brexit αγγίζει το 52%, ενώ εκείνο του BRemain το 48%.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave
» (σ.σ. γνωστού και ως Brexit).
Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ανήλθε στο 83,6%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία
όσων πήγαν στην κάλπη φαίνεται ότι πήρε την απόφαση για την ψήφο της μόλις το τελευταίο 24ωρο.

Ήδη, πληροφορίες που μετέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής της Σκοτίας, έκαναν λόγο για συμμετοχή των Σκοτσέζων στο δημοψήφισμα σε ποσοστό περί το 70%-80% ή και παραπάνω. Το γεγονός αυτό ευνοεί σαφώς το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καθώς οι πολίτες της Σκοτίας, οι οποίοι
το 2014 είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Remain.

Το πρώτο μήνυμα Κάμερον
Λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μήνυμά του στο λογαριασμό του στο Twitter ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που ψήφισαν υπέρ του Bremain.

Στην ανάρτησή του ο Κάμερον αναφέρει:
«Ευχαριστώ όλους που ψήφισαν για να διατηρήσουμε τη Βρετανία ισχυρότερη, πιο ασφαλή και καλύτερη στην Ευρώπη. Ευχαριστώ και τους υποστηρικτές της καμπάνιας SrongerIn σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το πρωί θα ξέρουμε
Ό,τι κι αν λένε οι εκτιμήσεις, πάντως, την απάντηση την έχει πλέον η κάλπη.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, δουλειά θα έπιαναν τα κέντρα καταμέτρησης και κάθε περιφέρεια θα ανακοίνωνε ξεχωριστά τα αποτελέσματά της, αφού τελείωνε τη δική της καταμέτρηση. Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αναμένονταν καθ' όλην τη διάρκεια της νύχτας, με την τελική γνωστοποίηση του εθνικού αποτελέσματος να τοποθετείται σήμερα το πρωί.

Δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν exit polls και, ως εκ τούτου, πέραν κάποιων δημοσκοπήσεων που θα γίνονταν με διαφορετική μεθοδολογία από τα exit polls, δεν αναμενόταν να υπάρχει αυτού του είδους εικόνα αποτελέσματος από το βράδυ.

Σε στάση αναμονής
Στις Βρυξέλλες χθες όλοι βρίσκονταν σε στάση αναμονής, περιμένοντας την ετυμηγορία του βρετανικού λαού και οι θεσμοί θα προβούν σήμερα σε μια πρώτη αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης. Στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων στο Ευρωκοινοβούλιο και στις 10.30 θα προβεί σε δηλώσεις ο Πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς.

Ακολούθως, το μεσημέρι, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο κ. Σουλτς μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ασκεί την Προεδρία, για να συζητήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να γίνει μια πρώτη αποτίμηση. Σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, το κάθε ευρωπαϊκό όργανο θα πρέπει να κινήσει τις δικές του διαδικασίες για να διαχειριστεί την κατάσταση.

Καμπανάκι Χάρη Γεωργιάδη
Αχαρτογράφητα θα είναι τα νερά για την κυπριακή οικονομία σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε απόψε στις «Τομές στα Γεγονότα» ότι το Υπουργείο του έχει ετοιμάσει κατάλογο με «εστίες κινδύνου», για διαχείριση ενός τέτοιου ενδεχομένου. Υπό τη στενή επίβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται
τα κρατικά ομόλογα και το ενδεχόμενο να δεχθούν πιέσεις, καθώς επίσης και η ισοτιμία στερλίνας-ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο τουρισμός είναι ο τομέας στον οποίο ενδεχομένως να προκύψει άμεση επίπτωση, υπό την έννοια ότι υποτίμηση της στερλίνας θα σημαίνει ακριβότερο τουριστικό πακέτο. Ο Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του Brexit στην Ευρώπη, καθώς -όπως είπε- εκ των προτέρων «δεν υπάρχουν
πολλά που μπορούν γίνουν».

Ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης ενδεχόμενου Brexit, καθώς «δεν είναι γνωστός ο τρόπος εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο τρόπος εξόδου θα επιτρέψει να διαφανούν ποιες θα είναι οι συνέπειες», είπε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν προϊόν εξειδικευμένης συζήτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα