Η αγωνία παραμένει

Σε κόκκινο συναγερμό για δύο εβδομάδες για την αντιμετώπιση αναζωπύρωσης
Συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή ο 57χρονος δασοπυροσβέστης - Στη Βουλή πάει το ζήτημα των καταστροφών

Διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να περάσει για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση στη Σολέα. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, λίγο μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού.

Η κατάσταση στη Σολέα οδηγείται σε πλήρη έλεγχο, ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σήμερα θα είναι ακόμη μία δύσκολη ημέρα, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει προειδοποίηση «εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας» έως και το απόγευμα.

Το επίπεδο επικινδυνότητας παραμένει «κίτρινο», με τον υδράργυρο να χτυπάει τους 41 βαθμούς. Χθες η περιοχή επιθεωρείτο από ελικόπτερο και όπου υπάρχουν εστίες φωτιάς, κυρίως στον Άγιο Θεόδωρο και στην περιοχή Κούρδαλι, αυτές αντιμετωπίζονται αμέσως, όπου απαιτείται, με ρίψη νερού.

Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, αργά χθες το βράδυ, τόνιζε στο ΚΥΠΕ ότι «οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν κυκλώσει την πυρκαγιά και επιλαμβάνονται κατάσβεσης εστιών πυρκαγιάς που δημιουργούνται».

Σε σχέση με τα πτητικά μέσα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι αυτά υπερίπτανται της περιοχής και προβαίνουν σε ελέγχους, και όπου εντοπίζονται εστίες φωτιάς ή καπνού τα ελικόπτερα προβαίνουν σε ρίψεις νερού. Παραμένουν τα γαλλικά και ελλαδικά πτητικά μέσα, ενώ αποδεσμεύτηκε το ιταλικό canadair.

Κρίσιμες ώρες
Σε κρίσιμη κατάσταση εν τω μεταξύ εξακολουθεί να νοσηλεύεται 57χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς.

Ο τραυματίας νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Με ναυλωμένη πτήση από το Ισραήλ έχουν φτάσει στην Κύπρο ειδικός εντατικολόγος, νευρολόγος και νευροχειρουργός, οι οποίοι έχουν μετακληθεί κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του.

Άλλοι δυο τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο ένας εκ των δύο, ηλικίας 50 ετών, υποβλήθηκε σε επέμβαση μικροχειρουργικής στο δεξί του χέρι και επίκειται η απόλυσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο δεύτερος, 57 ετών, αναμένεται να χειρουργηθεί από εξειδικευμένο ορθοπεδικό, ο οποίος έχει μετακληθεί από την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι έχουν υποστεί τραυματισμούς κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης. Δεν έλειψαν εξάλλου τα περιστατικά λιποθυμιών λόγω της εξάντλησης.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το ζήτημα
Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αποφάσισαν ομόφωνα να εγγράψουν θέμα για τις συνέπειες των πυρκαγιών από κοινού με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η κ. Μαύρου είπε ότι το θέμα θα εγγραφεί κάτω από τον τίτλο «Οι συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών - Μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης». Όπως είπε, πρόθεσή τους είναι η συζήτηση να ξεκινήσει τάχιστα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι ο ΔΗΣΥ σε συνεννόηση και πριν από τη συνεδρία με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής συνηγόρησε στην από κοινού εγγραφή και συζήτηση του θέματος στις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Γεωργίας, θεωρώντας ότι θα πρέπει να συζητήσουν, πέρα από τις συνέπειες της πυρκαγιάς, και την πιθανή βελτίωση των μέτρων πρόληψης αλλά και των μέτρων αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και της διεκδίκησης οικονομικής αρωγής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι θα καταθέσουν εσπευσμένα στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, για πλήρη απαγόρευση του ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο, την απαγόρευση απολύτως των καψαλισμάτων, με αυστηρές ποινές.

«Ελπίζουμε οι τραγικές εμπειρίες των τελευταίων ημερών, με τη μεγάλη καταστροφή στην Αργάκα και τη Σολιά, να κάνουν τα πολιτικά κόμματα πιο σοφά και τους βουλευτές πιο σοφούς, και να υιοθετήσουν την εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για πλήρη απαγόρευση των καψαλισμάτων και αυστηρή τιμωρία όλων όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα καψαλίσματα», κατέληξε.

Παράλληλα τη μεγάλη θλίψη της Βουλής για την τεράστια οικολογική καταστροφή, την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους της περιοχής, τις ευχαριστίες προς τις χώρες που συνέβαλαν στις προσπάθειες κατάσβεσης, αλλά και τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στις οικογένειες του Μάριου Αριστοτέλους και του Ανδρέα Σοφοκλέους εξέφρασε, σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, ο Προεδρεύων της Βουλής Αδάμος Αδάμου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Αδάμου ανέφερε, «τη μεγάλη θλίψη μας για την τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή διαδέχεται ο συγκλονισμός και η οδύνη για τον τραγικό θάνατο δύο δασοπυροσβεστών, του Μάριου Αριστοτέλους και του Ανδρέα Σοφοκλέους, που έπεσαν μαχόμενοι την ώρα του καθήκοντος».

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε, «οφείλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι επλήγησαν υλικά και ψυχικά, και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

»Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε ότι είναι καθήκον μας να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες Αρχές για την αναδάσωση των πληγεισών περιοχών, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για αποτροπή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον», είπε.

Παράλληλα, συνέχισε, «θα ήταν παράλειψή μας να μην εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στις βρετανικές βάσεις, στην Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών με τα πτητικά τους μέσα, καθώς και στις επιτόπιες δυνάμεις, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα, που εργάζονται ακατάπαυστα για την αναχαίτιση των πυρκαγιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οφείλουμε να καταθέσουμε τον θαυμασμό μας και να απονείμουμε εύσημα στις εκατοντάδες των εθελοντών που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνεισφέρουν με κάθε μέσο και τρόπο στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας».

«Όλοι αυτοί απέδειξαν ακόμη μια φορά ότι ο Κύπριος πολίτης κάθε δύσκολη στιγμή που περνά ο τόπος του την αντιμετωπίζει με μεγαλοψυχία, ανιδιοτέλεια, ευθύνη και πατριωτισμό», είπε.

Έπειτα, κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων δασοπυροσβεστών.

Συμπαράσταση Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια του ιδίου και των μελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, προς την Κύπρο και τον λαό της, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και την απώλεια της ζωής των δυο δασοπυροσβεστών.

Στην πρώτη γραμμή οι εθελοντές
Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), με επιστολές του προς όλους τους αρμόδιους φορείς, έχει θέσει ήδη την υποδομή του, τις υπηρεσίες, τα προγράμματα και τους εθελοντές του Σώματος Εθελοντών στη διάθεσή τους για την αναδάσωση των περιοχών και για ό,τι άλλο χρειαστεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών και επακόλουθων της καταστροφικής αυτής πυρκαγιάς.

Σε ανακοίνωση, ανφέρεται ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΣΣΕ εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους προς τις οικογένειες των δύο ηρώων δασοπυροσβεστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στη μεγάλη πυρκαγιά στη Σολέα.

Παράλληλα, το ΠΣΣΕ συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά τους χιλιάδες εθελοντές που έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας, αγνοώντας κάθε κίνδυνο. Οι εθελοντές, σημειώνεται, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή και οι κάτοικοι του νησιού έδειξαν γι' ακόμη μια φορά το μεγαλείο της ψυχής και την αυτοθυσία τους, καθώς έτρεξαν κατά εκατοντάδες να συνδράμουν τις όλες προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και τη διάσωση του φυσικού μας πλούτου.

Το ΠΣΣΕ ευχαριστεί επίσης τους εθελοντές του Σώματος Εθελοντών, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στην έκκλησή του συνέδραμαν το δύσκολο αυτό έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα