ΟΗΕ: Τρομοκρατικές οι απώλειες αμάχων στο Ιράκ

"Τρομακτικές" ήταν οι απώλειες αμάχων τα τελευταία δύο χρόνια στο Ιράκ, καθώς περίπου 19.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε έκθεσή του, ο ΟΗΕ καταγγέλει τις "σοβαρές και εκτεταμένες" επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος για τους αμάχους στο Ιράκ: από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 σκοτώθηκαν 18.802 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36.245.

Εξάλλου, από τον Ιανουάριο

του 2014 έχουν εκτοπιστεί 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο είναι παιδιά.

Ο ΟΗΕ επισήμανε ωστόσο ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι κατά πολύ υψηλότεροι.

Τα δεινά που υφίστανται οι πολίτες στο Ιράκ είναι "φρικτά", υπογραμμίζει η έκθεση που συνέταξαν η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως σημειώνεται, το Ισλαμικό Κράτος "εξακολουθεί να διαπράττει βιαιοπραγίες και να παραβιάζει το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο κατά συστηματικό τρόπο και σε ευρεία κλίμακα".

"Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ενδεχομένως με γενοκτονία", προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Στην έκθεση γίνεται λόγος επίσης για τους πολλούς ομαδικούς τάφους που έχουν βρεθεί στο Ιράκ, ιδίως σε ζώνες που ήταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ και τις ανακατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ορισμένοι από αυτούς ωστόσο, ανάγονταν στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Σαντάμ Χουσέιν. Ένας περιείχε τα πτώματα 377 ανθρώπων που σκοτώθηκαν το 1991, στην εξέγερση των σιιτών εναντίον του Ιρακινού δικτάτορα στην περιοχή της Βασόρας.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα