Συναντίληψη Γ. Λιλλήκα - Σενέρ Λεβέντ στο Κυπριακό

Τα δύο Κινήματα καλούν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους σε κοινό αγώνα για ανατροπή της διχοτόμησης και για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το Κίνημα Συμμαχίας Πολιτών και το Κίνημα Γιασεμί θα πρέπει:

Να διαφυλάσσει την Κυπριακή Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να διατηρεί και να δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία ως το Κοινό Κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.Να
οδηγεί σε μια Ελεύθερη Κύπρο, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυήσεις, εποίκους και πρόσφυγες.Να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής.Να επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους να ζουν και να εργάζονται μαζί σε μικτά χωριά και πόλεις και όχι χωριστά σε ένα διχοτομικό καθεστώς.Να εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο σ’ ένα σύγχρονο, Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου που θα προσφέρει ασφάλεια και ίση μεταχείριση στους πολίτες του, θα είναι λειτουργικό και θα το χαρακτηρίζει η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση.

Γιώργος Λιλλήκας – Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση τον φίλο Σενέρ Λεβέντ και τους συνεργάτες του, από το Κίνημα «Γιασεμί». Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τη Λύση του Κυπριακού. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, αλλά και τον ίδιο πόθο για εξεύρεση λύσης που θα οδηγεί σε μια ελεύθερη πατρίδα. Θα συνεχίσουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων και θα βρούμε τρόπους για κοινές δράσεις με αποκλειστικό στόχο να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και μόνο. Υπάρχει συναντίληψη σε όλα τα βασικά ζητήματα μεταξύ της Συμμαχίας Πολιτών και του «Γιασεμί» και κυρίως στα ζητήματα που αφορούν την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε καταλήξει σε μια κοινή δήλωση που αφορά πέντε βασικές αρχές για τη λύση του Κυπριακού την οποία θα σας διαβάσω στη συνέχεια.

Σενέρ Λεβέντ - Επικεφαλής Κινήματος «Γιασεμι»

Εμείς ως Κίνημα «Γιασεμί» είχαμε μια συνάντηση με τον κύριο Λιλλήκα ως πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Είμαστε Κίνημα που είμαστε έτοιμοι να συναντιόμαστε με οποιοδήποτε κόμμα ή κίνημα όσο αφορά τα συμφέροντα της Κύπρου, όσο αφορά τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των δύο ηγετών. Επιθυμία μας είναι αυτές οι συνομιλίες να καταλήξουν σε ένα τέλος που θα είναι ως προς το συμφέρον των Κυπρίων. Υπάρχουν όμως ζητήματα που μας ανησυχούν, έτσι συζητώντας ανταλλάσσουμε απόψεις για τη λύση του πολιτικού μας προβλήματος. Εμείς είμαστε υπέρ της ολικής Κύπρου. Τώρα αυτό που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι Διζωνική Διπεριφερειακή Λύση του Κυπριακού. Εμείς υποστηρίζουμε μια περιφέρεια και ήταν καλύτερα να συζητείται αυτό το θέμα στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων και πιστεύουμε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυητές. Είμαστε υπερ. της αποστρατικοποίησης, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη ασφάλεια για τους Κυπρίους. Στις συνομιλίες συζητούνται οι τέσσερις ελευθερίες και είμαστε υπέρ της εφαρμογής αυτών. Δεν δεχόμαστε καταστάσεις που να είναι χωριστοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Είναι μια κατάσταση διάκρισης και εναντίον των Κυπρίων. Υπάρχουν και άλλες απόψεις πάνω στα βασικά ζητήματα. Σήμερα βρεθήκαμε και συζητήσαμε τα βασικά θέματα και το βασικό ζήτημα είναι ότι όλοι είμαστε Κύπριοι και υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των κυπρίων. Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα