ΟΗΕ: Ο αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο

Ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, η αποστέρηση αγαθών αναγκαίων για την επιβίωση από πολίτες, απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο, είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την Τρίτη.

Ο Βόλκερ Τουρκ κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την "εκρηκτική κατάσταση", καθώς το Ισραήλ προειδοποίησε για ένα πόλεμο διαρκείας για να καταστρέψει τη Χαμάς.

"Ξέρουμε από πικρή πείρα ότι η εκδίκηση δεν είναι η απάντηση, και στο τέλος αθώοι πολίτες πληρώνουν το τίμημα", είπε

ο Τουρκ.

Η Χαμάς, η οποία απήγαγε περίπου 150 ανθρώπους στην αιφνίδια επίθεσή της στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, απείλησε να εκτελέσει ομήρους αν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίσουν να "στοχεύουν" τους κατοίκους της Γάζας χωρίς προειδοποίηση.

Η απειλή ήρθε μετά που το Ισραήλ επέβαλε τη Δευτέρα ολικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αποκόπτοντας προμήθειες φαγητού, νερό και ηλεκτρισμό.

"Η εφαρμογή πολιορκίας που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών στερώντας τους αγαθά βασικά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", δήλωσε ο Τουρκ.

Η πολιορκία κινδυνεύει να επιδεινώσει σοβαρά την ήδη δεινή κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ανέφερε στη δήλωση.

Οι όποιοι περιορισμοί στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών για την επιβολή αποκλεισμού πρέπει να δικαιολογούνται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά αποτελούν συλλογική τιμωρία, προσθέτει στη δήλωση.

Ο Τουρκ κάλεσε επίσης χώρες με επιρροή να προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

"Ξέρουμε πώς θα εξελιχτεί αυτό, ξανά και ξανά: απώλεια ζωών Ισραηλινών και Παλαιστινίων και ανυπολόγιστα δεινά και στις δύο κοινότητες", είπε.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι ήταν "βαθιά σοκαρισμένος" από τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. "Είναι τρομακτικό και πολύ στενάχωρο να βλέπεις εικόνες αυτών που αιχμαλωτίστηκαν από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και να τους φέρονται άσχετα, καθώς και αναφορές για δολοφονίες και ατίμωση των σωμάτων τους", πρόσθεσε, αναφέροντας ότι "οι άμαχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ ως διαπραγματευτικό χαρτί".

Κάλεσε τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να απελευθερώσουν τους άμαχους αιχμαλώτους αμέσως και άνευ όρων, καθώς η αιχμαλωσία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Σε απάντηση, η αποστολή του Ισραήλ στη Γενεύη είπε ότι ο Τουρκ δεν αναφέρει ποιος "άναψε τη φωτιά", ασκώντας του κριτική ότι δεν καταδικάζει τους μαχητές της Χαμάς ως τρομοκράτες.

"Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που γίνεται ξανά και ξανά. Είναι μια πρωτοφανής σφαγή αθώων Ισραηλιτών και το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμύνεται ενάντια σε τέτοια βαρβαρότητα", αναφέρει στην ανακοίνωσή της. "Το Ισραήλ στοχεύει μόνο στόχους τρομοκρατών στη Γάζα, ενώ η Χαμάς χρησιμοποιεί τον τοπικό πληθυσμό και ομήρους στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες", προσθέτει.

Στο μεταξύ, η έρευνα του ΟΗΕ που εξετάζει παραβιάσεις φερόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγκρουση αναφέρει ότι "υπάρχουν ήδη ξεκάθαρα στοιχεία ότι ίσως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου".

Διαβάστε επίσης: Τo Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον Παλαιστίνιο Υπουργό Οικονομίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα