ΟΗΕ: Επιθυμεί διεξαγωγή νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα ήθελε πολύ να διεξαγάγει έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών μετά τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων σε έναν "ταχύ τερματισμό των εχθροπραξιών", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ωστόσο τα σχέδια για την επανάληψη των συνομιλιών είναι ακόμη "νεφελώδη".

Ο ντε Μιστούρα διέκοψε αιφνιδίως έναν πρώτο γύρο συνομιλιών στις 3 Φεβρουαρίου λέγοντας πως χρειαζόταν να γίνει περισσότερη δουλειά από τις μεγάλες δυνάμεις υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται οι

συνομιλίες μεταξύ των διαφόρων πλευρών στη Συρία, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να τις επαναφέρει στο τραπέζι στη Γενεύη μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Οι μεγάλες δυνάμεις, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να αρχίσουν την κατάπαυση των εχθροπραξιών σε μία εβδομάδα και να παράσχουν ταχεία ανθρωπιστική πρόσβαση σε πολιορκημένες συριακές πόλεις.

Διπλωμάτες από τις χώρες που υποστηρίζουν τις συνομιλίες θα συναντηθούν αργότερα σήμερα στη Γενεύη για να συζητήσουν το σχέδιο βοήθειας.

"Έχουμε πολλές ελπίδες πως τα μέρη στην Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προωθήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση σε πολίτες που [την] έχουν ανάγκη μέσα στη Συρία", δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνάντησης.

"Θα μπορούσε να είναι η επαναστατική πρόοδος που περιμέναμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε πλήρη πρόσβαση σε απελπισμένους αμάχους μέσα στη Συρία. Αλλά απαιτεί όλοι εκείνοι που έχουν επιρροή σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να ασκήσουν πίεση στα μέρη".

Ο Άχμαντ Φάουζι, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε πως το μελάνι "δεν έχει ακόμη στεγνώσει" στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο και αρνήθηκε να πει κατά πόσον η συμφωνία έχει κάνει αρκετά ώστε ο Ντε Μιστούρα να συγκαλέσει εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

"Ζητούμε τη σιγουριά σε μια πολύ νεφελώδη κατάσταση. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού", δήλωσε ο Φάουζι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, που είναι μια οργάνωση αρωγής, είπε πως η συμφωνία χρειάζεται λεπτομέρειες και επιτακτικότητα.

"Δεν περιμένεις μία εβδομάδα για μια επείγουσα επιχείρηση και οι άνθρωποι στη Συρία δεν θα έπρεπε να περιμένουν μία εβδομάδα για να ανακουφιστούν από τους βομβαρδισμούς", ανέφερε σε δήλωσή του ο Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

"Περιμένουμε με διακαή προσδοκία να δούμε αν αυτή η συμφωνία θα είναι ένα σημείο καμπής ή μια απατηλή ελπίδα", είπε. Ο Ντε Μιστούρα θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17 Φεβρουαρίου, είπε ο Φάουζι.

Πηγή; AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα