Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μηχανισμό ελέγχου για τις επενδύσεις

Το ευρωκοινοβούλιο από κοινού με το ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησαν στην πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των επενδύσεων στα κράτη μέλη.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός δίδει το δικαίωμα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητούν πληροφορίες και να εισηγούνται τη χρήση περιοριστικών μέτρων σε άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες διενεργούνται σε άλλα κράτη μέλη, στη βάση απειλής για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Σε κατεπείγουσα επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία εστάλη τη Δευτέρα στον Γενικό Εισαγγελέα, στους Γενικούς Διευθυντές

του Υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών στο ΚΕΒΕ, στον CIPA και στη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης της προεδρίας αναφέρεται:

«Γεννάται το ερώτημα κατά πόσο οι πρόνοιες του συγκεκριμένου μηχανισμού μπορούν να επηρεάσουν την ευελιξία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς και στην τήρηση της ανάλογης εμπιστευτικότητας».

Την ίδια ώρα σημειώνει ότι πιθανόν οι ανησυχίες να μετριάζονται δεδομένου ότι η εξέταση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων θα γίνεται στη βάση απειλής για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο Κώστας Κληρίδης καλείται να δώσει ερμηνεία για τον όρο «ασφάλεια και δημόσια τάξη», καθώς και κατά πόσο το δικαίωμα για λήψη περιοριστικών μέτρων ή και η υποχρέωση παροχής πληροφοριών περιορίζεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις απειλής προς την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα