Το Ευρωκοινοβούλιο προκρίνει διάλογο για την Καταλονία

Την οδό του διαλόγου υπέδειξαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές της Ισπανίας και της Καταλονίας, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που κορυφώθηκε κατά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Στη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, υπό τον τίτλο «Σύνταγμα, κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ισπανία, υπό το φως

των γεγονότων στην Καταλονία» στην παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς, οι περισσότεροι συμφωνήσαν πως το δημοψήφισμα είναι παράνομο, ενώ η βία δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στα πολιτικά προβλήματα.

Χρειάζεται να βρεθεί ένας συμφωνημένος δρόμος προς το μέλλον, δήλωσε ο κ. Τίμμερμανς, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Κομισιόν προς τους εμπλεκόμενους να περάσουν από την αντιπαράθεση στο διάλογο.

Στην παρέμβαση του προς την ολομέλεια ο κ. Τίμμερμανς έκανε λόγο για θλιβερές εικόνες που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Καταλονία. Είπε ακόμη ότι στην πολιτική, η βία δεν αποτελεί την απάντηση, ούτε τη λύση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο.

«Ωστόσο, είναι βεβαίως καθήκον για κάθε Κυβέρνηση να προασπίζεται το κράτος δικαίου και αυτό κάποιες φορές απαιτεί την αναλογική χρήση βίας» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες βασίζονται στη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο ένας πυλώνας να χρησιμοποιηθεί εναντίον του άλλου.

«Αν το κράτος δικαίου δεν σου παρέχει αυτό που θέλεις, μπορείς να εναντιωθείς στο νόμο, μπορείς να εργαστείς για να αλλάξεις το νόμο, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις το νόμο» είπε.

Συμπλήρωσε ότι η γενική αντίληψη είναι ότι η περιφερειακή Κυβέρνηση της Καταλονίας επέλεξε να αγνοήσει το νόμο, διοργανώνοντας το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Ο κ. Τίμμερμανς επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι η ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμη σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα.

Ανέφερε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ είναι σε επαφή με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για να λυθεί το θέμα στα πλαίσια του διαλόγου και εντός των συνταγματικών ορίων της Ισπανίας.

«Πρέπει να μείνουν ανοιχτές όλες οι οδοί επικοινωνίας, να γίνουν συνομιλίες και να βρεθεί διέξοδος στα πλαίσια συνταγματικής τάξης» είπε.

Απηύθυνε τέλος έκκληση προς όλους να αποφύγουν την αντιπαράθεση και να ακολουθήσουν τον δρόμο της συνεργασίας και του διαλόγου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απορρίπτει τη βία, καθώς δεν μπορεί να είναι ποτέ η απάντηση, ανέφερε από την πλευρά του ο Επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ανέφερε επίσης ότι στην περίπτωση της Καταλονίας διακυβεύεται η ακεραιτότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

«Έχουμε μια ανεύθυνη Κυβέρνηση στην Καταλονία που προσπαθεί να διασπάσει τη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι η περιφερειακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβιάζει το νόμο.

Το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, είναι άκυρο, καθώς η νομική βάση δεν συνάδει με το σύνταγμα της Ισπανίας.

Είπε ακόμη ότι απαιτείται διάλογος στην Καταλονία, ενώ η αντιπαράθεση μπορεί να λυθεί μόνο από τον ισπανικό λαό. Η ΕΕ, κατά τον Επικεφαλής του ΕΛΚ, δεν έχει την ικανότητα να δώσει λύση στο θέμα.

Απηύθυνε τέλος έκκληση προς τις καταλανικές αρχές να σταματήσουν να τηρούν ανεύθυνη στάση, ενώ προειδοποίησε ότι όποιος εγκαταλείψει την Ισπανία, εγκαταλείπει ταυτόχρονα και την ΕΕ.

Ο Επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλα είπε ότι ήρθε η στιγμή για ενότητα και υπευθυνότητα, όχι για διαιρέσεις και φανατισμό.

«Πρέπει να πούμε μια λέξη: Σταματήστε» ανέφερε και κάλεσε την περιφερειακή Κυβέρνηση της Καταλονίας να μην προχωρήσει με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

«Μια μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας θα ήταν μια ακόμη πρόκληση, θα έριχνε λάδι στη φωτιά μετά το ανώφελο δημοψήφισμα της Κυριακής που ανοιχτά παραβίασε το σύνταγμα» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι μια περιφερειακή Κυβέρνηση που εκπροσωπεί λιγότερο από το 50% του λαού δεν μπορεί να διακυβεύει το μέλλον της χώρας.

Επικαλέστηκε παράλληλα μια φράση του Φρανσουά Μιτεράν που είπε ότι «ο εθνικισμός είναι ο πόλεμος» και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη γεννήθηκε για να φέρει ενότητα και ειρήνη.

Απευθυνόμενος προς τον Ισπανό Πρωθυπουργό, είπε ότι θα έπρεπε να κάνει διαφορετική διαχείριση της κρίσης ενώ ζήτησε και αυτοσυγκράτηση εκ μέρους των καταλανικών αρχών, καθώς η κήρυξη ανεξαρτησίας θα μπορούσε να αποτελέσει τον προπομπό νέων συγκρούσεων.

Για επιλεκτική εφαρμογή των αξιών της Ένωσης κατηγόρησε την Κομισιόν ο Συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Ριζάρντ Λεγκούτκο.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι σκηνές βίας προκάλεσαν σοκ, ενώ αποκάλεσε τον τρόπο χειρισμού της κρίσης «φοβερό» και «απαίσιο».

Είπε ακολούθως ότι στην Καταλονία μπορεί να επέλθει σημαντική πρόοδος μέσω των διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ μπορεί πιθανόν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρολό.

Ο Γκι Φέρχοφστατ των Φιλελευθέρων είπε ότι η χώρα καλείται σήμερα να αποδείξει για άλλη μια φορά στην ιστορία της ότι μπορεί να υπερβεί τα ελλείμματα και την υπαρξιακή κρίση που περνά, χωρίς να καταφεύγει βεβαίως στη βία.

Χρειαζόμαστε ένα ανανεωμένο όραμα και διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, συνέχισε ενώ πρόσθεσε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να υπερβεί το διχασμό μόνο με τον νόμο, αλλά θα πρέπει να ακούσει και να μπει σε διάλογο με τους πολίτες.

Είπε ακόμη ότι το δημοψήφισμα δεν έχει θεμελιώδη δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ η πλειοψηφία των Καταλανών δεν επιζητούν ανεξαρτησία.

Προειδοποίησε τέλος ότι από τον διχασμό θα επωφεληθούν οι αντιευρωπαϊστές και κάλεσε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Πατρίκ Λεχιγιαρίκ χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα και είπε ότι η Ισπανία πρέπει να βγει από την κρίση με δημοκρατικό τρόπο και με σεβασμό του συντάγματος και της ιστορίας της.

Η Συμπρόεδρος των Πρασίvωv Σκα Κέλλερ είπε ότι δεν δικαιολογείται η δυσανάλογη χρήση βίας και ότι η κρίση της Καταλονίας είναι πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα. Η Επιτροπή έχει καθήκον να βοηθήσει, προσφέροντας διαμεσολάβηση, πρόσθεσε.

Ο Ρέιμοντ Φίντς εκ μέρους της ομάδας «Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας» χαρακτήρισε παράνομο και άκυρο το δημοψήφισμα, ενώ είπε ότι με τον τρόπο που το χειρίστηκε ο Ραχόι «έριξε βόμβα στην Ευρώπη».

Ο Μαρσέλ Ντεγρκάφ της ομάδας «Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» έκανε λόγο για υποκρισία χωρίς όρια εκ μέρους της Επιτροπής, η οποία τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, ενώ εκ μέρους των μη εγγεγραμμένων ο Στίβεν Γούλφι είπε ότι η Κομισιόν αντί να καταδικάσει τη βία, παρέμεινε σιωπηλή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάποιοι από τους παριστάμενους ανάρτησαν τη σημαία της Καταλονίας, ενώ αρκετοί Ευρωβουλευτές τοποθέτησαν στα έδρανα συνθήματα κατά της Κυβέρνησης Ραχόι και υπέρ του δικαιώματος έκφρασης των Καταλανών.

Σε δήλωσή του μετά το πέρα της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ευχαρίστησε την Κομισιόν για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε κατά τη συζήτηση του θέματος.

«Όπως μας διδάσκει η ιστορία της ΕΕ, στη δημοκρατία ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να εργαστούμε από κοινού για την αρμονία και την ενότητα» συνέχισε.

Οι μονομερείς αποφάσεις, περιλαμβανομένης της διακήρυξης ανεξαρτητοποίησης από ένα κυρίαρχο κράτος είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη και δύναται να προκαλέσουν επικίνδυνες διαιρέσεις, είπε ο κ. Ταγιάνι.

Απηύθυνε τέλος έκκληση για ψυχραιμία και ενδελεχή διαβούλευση, ώστε να ενθαρρυνθεί ο διάλογος στην Ισπανία, με σεβασμό στο συνταγματικό πλαίσιο και την αυτονομία της Καταλονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα