Οι τράπεζες "κινδυνεύουν" από τη μεγάλη ρευστότητα

Κίνδυνος από το κυνήγι «κινδύνων» προκαλείται για τις κυπριακές τράπεζες από την αυξανόμενη επιστροφή καταθέσεων, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Αυτό συμβαίνει διότι το «ζεστό χρήμα» που επιστρέφει μετά από μερικά χρόνια «μετανάστευσης» σε πιο ασφαλή τραπεζικά συστήματα, δημιουργεί χαλάρωση και αισθήματα ασφάλειας, βάζοντας τους τραπεζίτες να αναζητήσουν επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων και άρα υψηλότερων κινδύνων.

Με μεγαλύτερη ρευστότητα, σε σχέση με το παρελθόν, αν και δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας

στις τράπεζες, προσφέροντάς τους παράλληλα μια αίσθηση πολλαπλών επιλογών, χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πολύ ως «κατάρα».

Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη, τόσο εγχώρια, όσο και ευρύτερα εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, λόγω των υψηλών αποθεμάτων ασφαλείας που είναι αναγκασμένες να διατηρούν οι τράπεζες και της πιο «επιθετικής» πολιτικής της ΕΚΤ, έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για επιστροφή καταθέσεων.
Ναι μεν, αλλά…

Παρά το γεγονός ότι όλοι, ακόμα και οι Βρυξέλλες, αναγνωρίζουν την βελτίωση που έχει σημειωθεί στην κυπριακή Οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα εν γένει, οι ανησυχία για τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρονται δεν αποτελούν και το καλύτερο «χαρτί» στα χέρια των τραπεζών. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα περιθώρια των επιτοκίων τους υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε με τα συμπεράσματα του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου της Κύπρου, η Κομισιόν σημειώνει τις σημαντικές προκλήσεις από την κερδοφορία των τραπεζών, λόγω της σαφούς μείωσης των μετά φόρων αποτελεσμάτων, αλλά και τη μεγάλη πληγή που ακούει στο όνομα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», με τις προβλέψεις που είναι αναγκασμένες να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες να βρίσκονται σε δυσβάσταχτο, κατ’ αυτές, επίπεδο.

«Η δυνατότητα των τραπεζών να παράγουν κέρδη, παραμένει υπό πίεση», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι ευπρόσδεκτη η εγγραφή αυξημένων προβλέψεων στους ισολογισμούς, παρά το γεγονός ότι έχουν αρνητικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα κέρδη.

«Ενώ αυξημένες προβλέψεις θα είναι ευπρόσδεκτες, θα έχουν αρνητικό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα κέρδη των τραπεζών τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω της καταγραφής των δεδουλευμένων τόκων στο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς προβλέψεις», τονίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα