Οι τουρκικοί κολοσσοί που κάνουν τσάρκα στην Μεσόγειο

Ολοένα και πληθαίνουν οι τουρκικές προκλήσεις στην Μεσόγειο το τελευταίο εξάμηνο. Οι Τούρκοι, δείχνουν σταθερά το παρόν τους στην Μεσόγειο έχοντας σχεδόν σε μόνιμο πόστο παρακολούθησης τα δυο του ερευνητικά πλοία, το Barbaros Hayreddin Paşa και το ερευνητικό Cesme.

Το σεισμογραφικό – ερευνητικό πλοίο Barbaros ανήκει στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία (TPAO). Ναυπηγήθηκε στο Ντουμπάι το 2011 και η ονοματοδοσία του έγινε το 2013.

Οι Τούρκοι αγόρασαν το εν λόγω σεισμογραφικό για το αστρονομικό ποσό των 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Σκοπός του στην αρχή, ήταν να ερευνά σε μια περιοχή ακτίνας 60 με 70 χιλιομέτρων στον Βόσπορο και την δυτική Μαύρη Θάλασσα και αργότερα θα συνέχιζε τις έρευνές του στην Μεσόγειο για φυσικό αέριο.

Το ερευνητικό, χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, με 2D και 3D συστήματα πλοήγησης και έρευνας. Έχει μήκος κοντά στα 85 μέτρα και κινείται με ταχύτητα 17 ναυτικών κόμπων (31 περίπου χλμ) την ώρα.

Το δεύτερο σκάφος «καμάρι» της Τουρκίας είναι το Cesme, που κάνει τους τελευταίους μήνες τσάρκα στο Αιγαίο. Είναι ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο ναυπηγήθηκε το 2011 και είναι μήκους 90 μέτρων με χωρητικότητα σχεδόν 3 χιλιάδες τόνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα