Οι συζητήσεις που απασχόλησαν σήμερα ενόψει τω προεδρικών εκλογών

Οι εξελίξεις σχετικά με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων, η διακαναλική συζήτηση των υποψηφίων, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις σήμερα, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων στη Λευκωσία, κλήθηκε να απαντήσει σε σχέση με τη

δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι "ενωμένοι συνεχίζουμε, όπως ξεκινήσαμε", αν ισχύει αυτό και για τον ίδιο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Βεβαιότατα. Όταν λέμε ενωμένοι δεν εννοούμε μόνο τον κ. Νεοφύτου, ενωμένη η ηγεσία όπως έμαθε. Οι πολιτικοί καιροσκόποι, προβλέποντας τις καιρικές συνθήκες, νόμιζαν ότι ακολουθούν καταιγίδες και λοιπά. Δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να επεσυμβαίνουν κάποια προβληματάκια».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του, στην εν λόγω εκδήλωση, κάλεσε τον κόσμο του ΔΗΣΥ να συστρατευτεί για την εκλογή στο προεδρικό αξίωμα του υποψηφίου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαχειριστεί «τις δυσκολότερες συνθήκες από την εισβολή» είπε σε ομιλία του στην ίδια εκδήλωση ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε, ότι οι θέσεις του, οι κινήσεις, η αξιοπιστία και οι συμμαχίες του, «θα κρίνουν αν η πατρίδα μας υπερβεί με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της». Είπε ακόμη ότι είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που ο ενδιάμεσος χώρος «επιχειρεί να διεμβολίσει και να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό» και ότι «το πρόβλημά τους ήταν και είναι οι θέσεις που εκφράζει» το κόμμα, όπως «ο πατριωτικός ρεαλισμός για την επίλυση του Κυπριακού», η ανοικτή οικονομία και ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας.

Ο κ. Νεοφύτου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, δικηγόρος με εικοσαετή εμπειρία καθώς και εκλεγμένο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του Επιτελείου του. Σε γραπτή του δήλωση σημειώνει, ακόμα, ότι η κ. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου είναι «ειδική όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πιστοποιημένη επιτυχώς από τον κορυφαίο οργανισμό παγκοσμίως K2Integrity, καθώς επίσης και αδειοδοτημένη Σύμβουλος Αφερεγγυότητας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εθνικόφρονων Σωματείων Παρθενών Μαθιάτη ανακοίνωσε ότι, μετά από ομόφωνη απόφαση, στηρίζει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Για «ξεσάλωμα κομματικοποίησης του κράτους και των θεσμών», κάνει λόγω σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι αυτό αποσκοπεί στο «να ξεχαστεί προσωρινά ο ελέφαντας στο δωμάτιο και να πειστεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι στηρίζει αυτόν ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι τον άλλο Συναγερμικό υποψήφιο».

«Οι Υπουργοί κινούνται με εντολές της Πινδάρου. Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είναι επικεφαλής της εκστρατείας του Συναγερμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει δημοσίως εξετάσεις κομματικής νομιμοφροσύνης στον Αβέρωφ Νεοφύτου δηλώνοντας δημόσια ότι πάνω από όλα έχει το κόμμα και την ενότητα του και ούτω καθεξής. Αν τα μισά από όσα βλέπει η κοινωνία την τελευταία περίοδο γινόντουσαν από άλλη κυβέρνηση και άλλο κόμμα, ο Συναγερμός θα διαρρήγνυε τα ιμάτια του μέρα νύχτα», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Είναι μια ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτός ο τόπος είναι ένας και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τον επανενώσουμε το ταχύτερο για το καλό όλου του κόσμου, όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή και την θρησκεία, δήλωσε ο υποψήφιος ΠτΔ, Ανδρέας Μαυρογιάννης από τον Κορμακίτη, όπου μετέβη σήμερα για την λειτουργία και την γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου.

Ο κ. Μαυρογιάννης ευχήθηκε χρόνια πολλά στην μαρωνίτικη κοινότητα της Κύπρου για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου κι ευχαρίστησε τον Κοινοτάρχη του Κορμακίτη, το δημοτικό συμβούλιο και τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή για την εξαίρετη υποδοχή σε αυτόν τον απίστευτα όμορφο χώρο.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη διεξαγωγή διακαναλικής συζήτησης με υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Αχιλλέας Δημητριάδης, επισημαίνει ότι «οι διακαναλικές συζητήσεις που προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο, περιορίζονται μόνον μεταξύ των τριών συστημικών υποψηφίων και ουσιαστικά κατευθύνουν την επιλογή των ψηφοφόρων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση».

«Η πρακτική του αποκλεισμού υποψηφίων υποσκάπτει το δημοκρατικό διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και εδραιώνει την κομματοκρατία, την οποία οι πολίτες σε κάθε δημοσκόπηση φαίνεται να απορρίπτουν», προσθέτει, καταλήγοντας ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είναι ήδη ενήμερη και έχει άμεσα ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμμορφώνονται με τις νομικές τους υποχρεώσεις για ισότιμη μεταχείριση των υποψηφίων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, παρουσίασε χθες, Τρίτη, το πρόγραμμα διακυβέρνησής του σε μέλη του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ονήσιλος Λακατάμιας καθώς και σε αρκετούς άλλους πολίτες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιτελείου του, ο κ. Χριστοφίδης ανέλυσε το πρόγραμμα διακυβέρνησής του και επεσήμανε ότι το μότο της προεκλογικής του εκστρατείας: «Έχουμε Σχέδιο για την Άλλη Κύπρο» είναι πραγματικό και όχι σχήμα λόγου. Εξήγησε ακόμη, ότι το πρόγραμμά του έχει καταρτιστεί από εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων και συμπεριλαμβάνει πολλές από τις ανησυχίες τους και κυρίως δίνει λύσεις και προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση και η γενική εισαγγελία επιμένουν συστηματικά να κρύβουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σημειώνει ότι, παρά την πληθώρα ενδείξεων, πληροφοριών και προσωπικών μαρτυρίων, κυβέρνηση και γενική εισαγγελία επιθυμούν τη συσκότιση και την απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων από μια υπόθεση που έχει λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και δημιουργεί πολύ αρνητικούς συνειρμούς για το όνομα και την αξιοπιστία της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι συζητήσεις που απασχόλησαν σήμερα ενόψει τω προεδρικών εκλογών,