Οι «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» επισκέφτηκαν το νησί

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η επίσκεψη στην Κύπρο Βρετανών κοινοβουλευτικών που διοργάνωσαν οι «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου».

Οι πέντε βουλευτές, το ένα μέλος της Βουλής των Λόρδων και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί που συμμετείχαν στην επίσκεψη είχαν συναντήσεις με πολιτικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς φορείς

Συγκεκριμένα οι Συντηρητικοί βουλευτές Μάθιου Όφορντ, Σέριλ Μάρεϊ, Μάρτιν Βίκερς Ντέιβιντ Μόρις, Μαρκ Μίνγκους, η βαρόνη Λιζ Ρέντφερν και

ο Πρόεδρος της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» Τζέισον Χαραλάμπους συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την Επιτροπή Προσφύγων και Αγνοουμένων, καθώς και την Ένωση Κατεχομένων Δήμων. Είχαν επίσης συνάντηση με τον Μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο Γιουσέφ Σουεΐφ.

Οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, με επισκέψεις στη Γκαλερί Λεβέντη, στο δικοινοτικό Ίδρυμα Σεβέρη και το Μουσείο Κυπριακών Σιδηροδρόμων.

Στο πλαίσιο δεξίωσης που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία, η ομάδα των επισκεπτών συνομίλησε με ηγετικά στελέχη του πολιτικού και κοινωνικού βίου των Τουρκοκυπρίων. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και να συμμετάσχουν σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Σε δήλωσή του ο Μάθιου Όφορντ σημείωσε ότι η επίσκεψη συνέπεσε με τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία. «Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για το νησί και προσβλέπουμε σε επιτυχείς διαπραγματεύσεις κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία. Το τι θα επιτύχουν αυτές οι συνομιλίες δεν το γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε ότι τώρα είναι η ώρα για κάτι θετικό να συμβεί. Θέλουμε σίγουρα να δούμε μία δίκαιη λύση που αρμόζει σε όλο το νησί και θέλουμε σίγουρα να δούμε μια λύση αποδεκτή από όλους στην Ευρώπη», σημείωσε ο βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος.

Ο διοργανωτής του ταξιδιού Τζέισον Χαραλάμπους είπε: «Μέσα από επισκέψεις σαν αυτή επιδιώκουμε να φέρουμε σε επαφή Βρετανούς κοινοβουλευτικούς με την Κύπρο, με σκοπό να ενισχύσουμε την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε ότι Κύπρος και Βρετανία μοιράζονται ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και ότι «η ενίσχυση των ήδη πολύ δυνατών διμερών σχέσεων είναι μεγάλης σημασίας».

Η οργάνωση «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» ιδρύθηκε το 1992 και στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών Βρετανίας-Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα