Οι συνένοχοι του «αγωγού της ειρήνης»

Αφού ολοκληρώθηκε ο «αγωγός της ειρήνης» που θα πνίξει την Κύπρο και δη τα κατεχόμενα από νερό προερχόμενο από την Τουρκία, έσπευσαν άπαντες να διαμαρτυρηθούν. Και να μας πουν ότι δημιουργήθηκαν νέα τετελεσμένα. Πού ήταν ο νους τους από το 2011, όταν άρχισε το έργο, ώς σήμερα;

Τώρα η μεν Κυβέρνηση μιλά για απαράδεκτα τουρκικά τετελεσμένα και η αντιπολίτευση την κατηγορεί επειδή δεν αντέδρασε.

Στην ουσία πρόκειται για καβγά εσωτερικής κατανάλωσης. Διότι, η Τουρκία έχει κάνει ήδη τη δουλειά της. Έχει προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, καθότι με τον «αγωγό της ειρήνης» θέτει υπό την πλήρη εξάρτησή της το βόρειο τμήμα της Κύπρου και την ανάπτυξή του, με την προσδοκία να επιτύχει κάτι ανάλογο με τον Νότο, όταν θα υπογράψει τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως η ίδια τη Άγκυρα την αντιλαμβάνεται.

Ταυτοχρόνως, προσδοκά ότι με τη λύση, και αφού τριχοτομήσει την κυπριακή ΑΟΖ (μία για κάθε συνιστών κράτος και μία για την ίδια) θα έχει δικό της φυσικό αέριο, που δεν έχει σήμερα, και θα ελέγχει, ταυτοχρόνως, και όσο μείνει για εμάς. Και γιατί θα συμβεί κάτι τέτοιο; Διότι, στην περίπτωση του νερού, έχει και την κάνουλα και την ισχύ.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι εμείς θα έχουμε την κάνουλα. Ποιοι εμείς; Ομού μετά των Τουρκοκυπρίων, των οποίων όμως ο ηγέτης θα είναι μέσω νερού και άλλως πως υπό την εξάρτηση της Τουρκίας. Και ως εκ τούτου, η διαχείριση του φυσικού αερίου και η κάνουλά του θα ελέγχεται από την Άγκυρα μέσω των Τουρκοκυπρίων, αλλά και την ισχύ της Άγκυρας. Και εξηγούμε: Εάν φτιαχτεί ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Τουρκία και η Άγκυρα δεν πληρώνει, τι θα κάνουμε; Πόλεμο; Βεβαίως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι οι Τουρκοκύπριοι θα τηρήσουν διαφορετική στάση από την Τουρκία.

Η απάντηση είναι ενώπιόν μας: Όταν ο καλύτερος μέχρι σήμερα, όπως μας έλεγαν, των Τουρκοκύπριων ηγετών, ονόματι Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο ο Πρόεδρος μοιραζόταν «κοινό όραμα», υπαναχώρησε από τις αρχικές του υποσχέσεις, και ο οποίος, ενώ εμφανιζόταν να διαφωνεί με τον Ερντογάν, τώρα του κάνει τεμενάδες και τον λιβανίζει, τι μπορεί κάποιος, ρεαλιστικά σκεπτόμενος, να αναμένει ότι θα συμβεί στη συνέχεια; Ότι μήπως, μετά την εξάρτηση που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι από την Άγκυρα, θα μπορεί ο όποιος ηγέτης τους να αρθρώσει διαφορετικό πολιτικό λόγο και στρατηγική άλλην από εκείνην της Τουρκίας είτε πριν από τη λύση, στο πλαίσιο των συνομιλιών, είτε μετά από αυτήν; Ο ισχυρισμός που λέει να βρούμε ομοσπονδιακή λύση χθες και ας είναι ελλειμματική δημοκρατικά για να απαλλαγούμε από νέα τετελεσμένα δεν ευσταθεί, διότι η ομοσπονδία νομιμοποιεί τα τετελεσμένα! Και δημιουργεί νέα, χειρότερα από τα προηγούμενα.

Οι Τούρκοι, αφού κατέκτησαν τον Βορρά, με την ομοσπονδία θέλουν να βάλουν χέρι και στον Νότο, και μέσα από τη «μεγαλοψυχία» τους, αφού μας έπνιξαν με τον εποικισμό, το επόμενο βήμα είναι να μας πνίξουν με το νερό! Η υφιστάμενη Κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, η εκάστοτε αντιπολίτευση, καθώς και η Βουλή, παρακολουθούσαν την κατασκευή του «αγωγού της ειρήνης», χωρίς να αντιδρούν είτε νομικά είτε πολιτικά.

Τραγικό. Ανεύθυνο. Απαράδεκτο. Διότι, ο «αγωγός της ειρήνης» θεμελιώθηκε πάνω στον βιασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ειρήνης, επί της οποίας ο τουρκικός στρατός ασελγεί από το 1974 αδιαλείπτως. Έχουν ευθύνη και συνενοχή. Κατήγγειλαν το έγκλημα κατόπιν εορτής. Όταν οι Τούρκοι πανηγύριζαν ήδη. Και όταν είχαν άλλοθι, το οποίο τους προσέφεραν οι φιέστες των ημετέρων στον Πύργο του Οθέλλου και στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα