Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της ΕΕ καλωσορίζουν την PESCO

Την έγκριση της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ως σαφές παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χαιρέτισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) μετά τη συνάντηση συντονισμού τους πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας, ωστόσο, τις προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ για το μεταναστευτικό, λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στο αποψινό δείπνο των ηγετών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την καταληκτική

ανακοίνωση της συνάντησης, οι Πρωθυπουργοί από κοινού αποτίμησαν το έργο της Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, μέλους του PES, για την εξασφάλιση της ιστορικής συμφωνίας της ίδρυσης της PESCO (μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία), συζήτησαν επίσης για τη μετανάστευση, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη τους για χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν τον πρώτο λιμένα για τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Πρόεδρος τoυ PES, Σεργκέι Στάνισεφ, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε πως "απορρίπτουμε εντελώς την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ να ακυρώσει τη συμφωνία επιμερισμού της ευθύνης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Ο λόγος για τον οποίο το τρέχον σύστημα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόστηκε πλήρως και αποτελεσματικά", ανέφερε, και συμπλήρωσε πως "η μετανάστευση είναι μια πρόκληση σε όλη την Ευρώπη και ως εκ τούτου χρειάζεται μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή λύση, με πυρήνα αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα ήταν καταστροφή εάν η Ευρώπη υπαναχωρούσε σε πολυάριθμες ασυντόνιστες και αντικρουόμενες εθνικές προσεγγίσεις", είπε.

Οι Σοσιαλιστές επεσήμαναν ότι η σημερινή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι επίσης η πρώτη, αφότου οι 28 διακήρυξαν από κοινού τον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων στο Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο - ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός υπό την ηγεσία του Σουηδού Πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν.

"'Επειτα από πολλούς μήνες πίεσης από την πολιτική μας οικογένεια, επιτέλους επιτύχαμε την καθολική συμφωνία για την ανάγκη να τεθούν τα κοινωνικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη. Τώρα, οι σοσιαλιστές και δημοκράτες περιμένουν από τους ηγέτες της Ευρώπης να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να θέσουν σε εφαρμογή την κοινωνική πυλώνα. Ως πρώτη προτεραιότητα, χρειαζόμαστε δράση για αξιοπρεπή αμοιβή για όλους, επενδύσεις στη δια βίου εκπαίδευση και να κλείσουμε το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων", τόνισε ο Στάνισεφ.

Το ίδιο ισχύει και για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όπου οι νέες προτάσεις της Κομισιόν περιέχουν πολλά ευπρόσδεκτα στοιχεία για τα οποία έχουμε αγωνιστεί, δήλωσε, εστιάζοντας σε τομείς όπως η δημοκρατική λογοδοσία, και ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης.

Οι ηγέτες τέλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το διορισμό του Πορτογάλου Υπουργού Οικονομικών Μάριο Τσεντένο ως Προέδρου του Eurogroup.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα