Οι πρώτες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό μετά το αδιέξοδο

Απογοήτευση αλλά και υποδείξεις για τη συνέχεια από το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στο Μοντ Πελεράν.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτό που προκάλεσε το «ναυάγιο» στις συζητήσεις επί των κριτηρίων του εδαφικού, που διεξήχθησαν εκ νέου στο ελβετικό θέρετρο, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η περαιτέρω μείωση εκ μέρους Τ/κ στον αριθμό των προσφύγων, που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση, καθώς επίσης και το ζήτημα της Μόρφου.


Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού

σε δηλώσεις του προς τους τ/κ απεσταλμένους των ΜΜΕ, νωρίς τα ξημερώματα, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ανέφερε ότι δόθηκε ένα αριθμητικό εύρος για τους Ε/κ που θα επέστρεφαν στα εδάφη που θα δίδονταν πίσω, μεταξύ 78.000 και 92.000 και οι Ε/κ επέμεναν σε αυτό. Όπως είπε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, η συνείδηση των Τ/κ είναι ήσυχη μετά τις εξελίξεις.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες, αρχηγοί, βουλευτές και στελέχη κομμάτων προχωρούν στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά τις εξελίξεις.

A.Nεοφύτου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενήργησε με εθνική υπευθυνότητα

Προβαίνοντας σε μια πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων για προσωρινό αδιέξοδο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ήταν μία από τις πιθανότητες στο Μοντ Πελεράν, είπε, διευκρινίζοντας ότι η μία ήταν να επιτευχθεί σύγκλιση και η άλλη να μην υπάρξει κατάληξη.

Δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, σημείωσε, να μην υπάρχει πρόοδος στο εθνικό μας ζήτημα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη στιγμή, που δεν ικανοποιήθηκαν τα κριτήρια, που είχε θέσει, να δεχθεί θέσεις, που είναι εκτός του πλαισίου της πλευράς μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενήργησε με εθνική υπευθυνότητα. Εκτιμώ, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι δεν πρόκειται για κατάρρευση των συνομιλίων, αλλά, με βάση και την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ότι θα συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις εντός της Κύπρου.

Θα περιμένουμε την ενημέρωση του Προέδρου, κατέληξε.

Α. Κυπριανού: Βήμα προς τα πίσω αλλά όχι το τέλος

Βήμα προς τα πίσω συνιστά η εξέλιξη στο Μοντ Πελεράν. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει το τέλος του δρόμου δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να μην θεωρήσουν κάποιοι ότι αυτό το βήμα προς τα πίσω συνιστά ευκαιρία να εγκαταλείψουμε το στρατηγικό στόχο.
Πρέπει, υπέδειξε ο κ. Κυπριανού, να συνεχίσουμε πιο εντατικά την προσπάθεια, πιο οργανωμένα από τη δική μας πλευρά και με περισσότερη συνέπεια, αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Η μη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε, δεν είναι η διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.
Είναι η είσοδος σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, η οποία μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες σε βάρους της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Η μόνη συνταγή για να αποφευχθούν τα χειρότερα μελλοντικά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι η λύση στο Κυπριακό. Όχι η οποιαδήποτε λύση, κι αυτό, τόνισε, πρέπει να είναι ξεκάθαρο και προς την Τουρκία και την τ/κ κοινότητα, αλλά η λύση που θα βασίζεται σε συμφωνημένες αρχές.

Στο σημείο, που έχουμε φτάσει, είπε ο κ. Κυπριανού είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όσο πιο αντικειμενικά τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις. Αναμένουμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από άλλες πηγές.

Ν. Παπαδόπουλος: Απογοήτευση και χάραξη νέας στρατηγικής
Απογοήτευση για το αδιέξοδο εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι πήγαμε δύο φορές για χάρτη, αλλά χάρτη τελικά δεν είδαμε, υποστηρίζοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έπαιζε παιχνίδι. Δεν υπήρχε, είπε, ειλικρινής προσπάθεια για κατάθεση χάρτη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαιρέτησε τη σταθερή στάση της Ελλάδας κάνοντας λόγο για νίκη και επιτυχία της Αθήνας.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

Αντιδράσεις στα social media
Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βουλευτές και στελέχη κομμάτων σχολιάζουν τις εξελίξεις επί του Κυπριακού.

Δείτε τις σχετικές αντιδράσεις:

Δεν διδουν πισω εδαφη που "κρατουν" παρανομα μετα την Τουρκικη εισβολη.Φανταστηται αν χρειαστει να συγκυβερνησουμε με τα 50:50 και τα veto.

— ChrisTriantafyllides (@TriantaCY) 22 Νοεμβρίου 2016

Η επιμονή της Τουρκίας να έχει ρόλο κ λόγο επικυριαρχίας μετά την λύση η βασική αιτία του ναυαγίου #CyProb

— Nicos Katsourides (@NKatsourides) 22 Νοεμβρίου 2016

Όποιος έχει διαπραγματευτεί ποτέ σοβαρά στη ζωή του, πεθαίνει στο γέλιο με τα όσα ακούει σήμερα. Ψυχραιμία. Το ματς τώρα φουντώνει. #Cyprus

— Michalis Sophocleous (@MichalisTweets) 22 Νοεμβρίου 2016

Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες.Υπάρχει κανείς που το αμφιβάλλει πλέον; #αλλαγή_στρατηγικής #cyprusproblem

Eleni Chrysostomou (@elenichrysostom) 22 Νοεμβρίου 2016

Ναυάγιο. pic.twitter.com/laGIuXUPfd

— andreas masouras (@amasouras) 22 Νοεμβρίου 2016

Δυστυχώς, χτίζουμε στην κινούμενη άμμο των υποχωρήσεων, ευελπιστώντας ότι έτσι θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αποδεικνύεται ουτοπικό...

— Χρίστος Κ. Σενέκης (@ChristosSenekis) 22 Νοεμβρίου 2016

Το μόνο που δεν έδωσε ακόμη ο ΠτΔ είναι η εκ περιτροπής, και προφανώς η Τουρκία το θέλει πριν να ανοίξει το θέμα των εγγυήσεων. #Cyprus

— Andreas A. Apostolou (@apostolouand) 22 Νοεμβρίου 2016

Δυστυχώς ψες είχαμε πισωδρόμηση στις προσπάθειες για λύση. Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια #cyprus

— Aristos Damianou MP (@AristosDamianou) 22 Νοεμβρίου 2016

Επαναβεβαίωση της Τουρκικής κακοπιστίας. Ανάγκη σχεδιασμού και στρατηγικής με ομοψυχία #Cyprus #CyprusProblem

— Yiannakis Omirou (@yiannomirou) 22 Νοεμβρίου 2016

ΟιΤουρκοι θελουν&εδάφη να μην επιστρέψουν&στρατεύματα να κρατήσουν&εγγυήσεις να διατηρήσουν&μετα φταίει η Ελλάδα!Καλα τα πηγε ο Αναστασιαδης

— Christos Rotsas (@RotsasCY) 22 Νοεμβρίου 2016

Τι έγινε τελικά ο συγκαταβατικός και αγγελικά πλασμένος Μουσταφά; Ως πότε θα ζούμε με ψευδαισθήσεις; @AnastasiadesCY @Christodulides #Cyprus

— Γεάδης Γεάδη (@GeadisGeadi) 22 Νοεμβρίου 2016

Αυτή την ώρα χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και πολιτικό θάρρος από όλους ... #CyprusProblemTalks #MontPelerin

— Nicos Tornaritis (@nicostornaritis) 22 Νοεμβρίου 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα