Οι προτάσεις Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση

Τις κυβερνητικές προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης, ήταν περίοδος αισιοδοξίας καθώς ο ελληνικός λαός πέρασε από τον εθνικό διχασμό στη δημοκρατική ομαλότητα, και από το κράτος

των εθνικοφρόνων και τη διαίρεση στο κράτος δικαίου και τις εγγυήσεις της πολιτικής ελευθερίας.

Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία της μεταπολίτευσης, όπως κάθε κοινωνική διαδικασία, ήταν αντιφατική και τόνισε ότι 42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, έχοντας χαρίσει μια ανεκτίμητη μακρά περίοδο κοινωνικής ειρήνης και δημιουργίας, αλλά και ένα κράτος με μεγάλες παθογένειες, που η κρίση και η συνακόλουθη επιτροπεία των μνημονίων, όχι μόνο δεν άμβλυναν αλλά τις μεγέθυναν απελπιστικά.

«Η οικονομική κρίση ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ήττας της μεταπολίτευσης» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η απάντηση στο ερώτημα του «τι να κάνουμε» είναι το πέρασμα σε μια Νέα Μεταπολίτευση, μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για την επαναθεμελίωση της δημοκρατίας, την διεύρυνση των ελευθεριών και της λαϊκής παρέμβασης, την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών πέρα και έξω από τις δουλείες του πελατειακού κράτους και των μηχανισμών του, την αποτελεσματική προστασία και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε μια κοινωνία που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την πολιτική της λιτότητας, την οικοδόμηση νέων θεσμών λαϊκής συμμετοχής και διαβούλευσης.

Ο Α. Τσίπρας κάλεσε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες σε έναν ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση. Γιατί, όπως σημείωσε, η σύνταξη της πολιτείας, η συγκρότηση της πολιτείας γίνεται από το λαό για τον λαό και με τον λαό. Όχι ερήμην του.

Προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα σε δύο φάσεις, στις οποίες σταδιακά θα συμμετέχουν φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, πολίτες, συλλογικότητες, ειδικοί επιστημονικοί φορείς και κοινωνικοί και στο τέλος, την άνοιξη του 2017, θα παραδοθεί από την Επιτροπή η έκθεση από τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία όπως προβλέπεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης, όπως τις παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ομαδοποιούνται σε τέσσερις άξονες

Στο πρώτο άξονα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις ως προς την αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η καθιέρωση απλής αναλογικής, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας με ταυτόχρονη εναλλακτική πρόταση για Πρωθυπουργό, η δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βουλή μόνο με τη συναίνεση των δύο τρίτων σε δύο ψηφοφορίες και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα η προσφυγή στο εκλογικό σώμα με καθολική ψηφοφορία. Σε αυτόν τον άξονα προτείνεται επίσης, η επανεξέταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας δια της λελογισμένης αύξησής τους, η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου δύο θητειών για τους βουλευτές, την θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ο Πρωθυπουργός να είναι αιρετός εκτός των υπηρεσιακών.Στο δεύτερο άξονα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας περιλαμβάνει την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους, τη διενέργεια δημοψηφίσματος με συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα και με άνω του 1 εκατομμυρίου για όποιο άλλο θέμα, ακόμη και για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες, με εξαίρεση νόμους που αφορούν σε δημοσιονομικά.Ο τρίτος άξονας των κυβερνητικών προτάσεων αφορά στην ενίσχυση του κράτος δικαίου. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η πρόταση η θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, δυνατότητα εξαίρεσης μόνο με για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες, ριζική τροποποίηση της διάταξης περί ευθύνης Υπουργών, συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.Στον τέταρτο άξονα των κυβερνητικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνονται οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, και προτείνεται η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Τέλος, στον πέμπτο άξονα των προτάσεων περιλαμβάνονται τα κοινωνικά δικαιώματα για τα οποία προτείνεται ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, σαφής και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού, συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της συζήτησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσα από το διάλογο οι πολίτες θα αναδείξουν και άλλες προτάσεις.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα