H Verizon αγοράζει την Yahoo για 4.8 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι μέρες της Yahoo ως ανεξάρτητη εταιρεία έχουν τελειώσει οριστικά.

Η Verizon έχει συμφωνήσει να καταβάλει το ποσό των 4,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Yahoo (YHOO , Tech30), σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν οι δυο εταιρείες λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές σήμερα.

Για την αγορά της Yahoο είχαν ενδιαφερθεί πολλοί και διαφορετικοί επενδυτές όπως ο Warren Buffett και η

Daily Mail, όμως, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων η Verizon (VZ , Tech30), η οποία θεωρείται πρωτοπόρος εταιρεία, επικράτησε αποκτώντας τους περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες ανά μήνα, της Yahoo.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Yahoo θα κρατήσουν τις προσοδοφόρες επενδύσεις της εταιρείας στο Κινέζικο ηλεκτρονικό εμπόριο Alibaba και στο Yahoo Ιαπωνίας. Η συμφωνία αποκλείει επίσης κάποια διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα μετρητά της Yahoo.

Η συμφωνία με τη Verizon πρέπει να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ποιο είναι το μέλλον της Marissa Mayer;

Η πώληση βάζει τέλος στην 21 ετών ιστορία της Yahoo ως ανεξάρτητη εταιρεία. Η Yahoo θα πρέπει να ενσωματωθεί με την Verizon- ιδιοκτησίας της AOL, υπό τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Marni Walden. Βάζει επίσης τέλος και στην προσπάθεια ανάκαμψης της εταιρείας από τη Marissa Mayer, η οποία ανέλαβε την Yahoo πριν από τέσσερα χρόνια με την υπόσχεση να την αναζωογονήσει.

Τόσο η Verizon όσο και η Yahoo δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις για το ποιος θα διευθύνει την Yahoo μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, πράγμα που καθιστά ασαφές το μέλλον της Mayer.

Εκπρόσωπος της Yahoo δήλωσε ότι είναι "πολύ νωρίς για να πει κανείς εαν θα παραμείνει ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, αν θα αποδεχθεί ένα νέο ρόλο στη Verizon ή αν θα παραιτηθεί".

Η ίδια η Mayer δηλώνει ότι θα μείνει για να επιβλέψει τη μετάβαση της Yahoo. "Προσωπικά, σχεδιάζω να παραμείνω στην εταιρεία", έγραψε σε σημείωμα προς τους εργαζόμενους δημοσιεύτηκε στο Tumblr. "Αγαπώ τη Yahoo και πιστεύω ότι σε όλους σας . Είναι σημαντικό για μένα να δω τη Yahoo στο επόμενο κεφάλαιό της".

Ο Tim Armstrong, διευθύνων σύμβουλος της Verizon, τόνισε ότι τρέφει τεράστιο σεβασμό για την μέχρι σήμερα πορεία της Yahoo και ότι η ενσωμάτωση των δύο πρώην υπερδυνάμεων του internet θα "δημιουργήσει ένα νέο ισχυρό ανταγωνιστικό αντίπαλο στα κινητά μέσα, και μια ανοικτή, εναλλακτική επιλογή για τους διαφημιστές και τους εκδότες".

Η Mayer, όπως και ο Armstrong, εργαζόταν στην Google (GOOG), πριν αναλάβει την Γενική Διεύθυνση στη Yahoo το 2012. Έχει επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση των προϊόντων κινητής τηλεφωνίας της Yahoo, διευρύνοντας το κοινό της μέσω της εξαγοράς της Tumblr και διπλασιάζοντας το premium περιεχόμενο των ΜΜΕ. Έφερε στην Yahoo τη δημοσιογράφο Katie Couric ως "παγκόσμια παρουσιάστρια", και παλέψει για να επιβραδύνει την πτώση των πωλήσεων διαφήμισης.

Παρά την αναφορά κερδών την περασμένη εβδομάδα, η τιμή πώλησης υποδηλώνει ότι οι ημέρες δόξας της Yahoo έληξαν πριν από καιρό. Το 2008, για παράδειγμα, η Microsoft (MSFT, Tech30) ήταν πρόθυμη να πληρώσει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Yahoo, μια προσφορά που απορρίφθηκε από τον συνιδρυτή Jerry Yang.

Η Yahoo υπήρξε συνώνυμη με το ίδιο το Internet στα τέλη της δεκαετίας του '90. Όμως για την Verizon, η συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από απλή νοσταλγία. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει επενδύσει σε ψηφιακό περιεχόμενο και διαφήμιση τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας την AOL και την Huffington Post.

Πηγή: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα