Οι πιο «παράξενοι» νόμοι οδήγησης στον κόσμο - H περίπτωση της Κύπρου

Oι νόμοι για την οδήγηση επηρεάζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου είναι συνάρτηση του τύπου οχημάτων που κυκλοφορούν, τους ανθρώπους που τα οδηγούν, την κουλτούρα, και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Ενώ σχεδόν κάθε χώρα απαγορεύει την υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ορισμένες επιβάλλουν φαινομενικά πιο περίεργους κανόνες οδικής συμπεριφοράς  για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων τοπικών προβλημάτων. 

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από τους πιο «παράξενους» νόμους για οδήγηση όπως

τα κατέγραψε το Autocar, με αναφορά και στην Κύπρο.

Αυστραλία: Καταχωρήστε τις πατάτες σας

Ο νόμος περί μάρκετινγκ πατάτας που ψηφίστηκε στην Αυστραλία το 1946 απαγορεύει στους αυτοκινητιστές που δεν ανήκουν στην Potato Marketing Corporation ή σε έναν από τους αντιπροσώπους της να μεταφέρουν πάνω από 110 λίβρες πατάτες. Οι αρχές επιβολής του νόμου δεν χρειάζεται να φέρουν ζυγαριά. Επιτρέπεται να υπολογίσουν το βάρος ρίχνοντας μια ματιά στο σακί. Όσοι παραβίασαν αυτόν τον νόμο στη δεκαετία του 1940 κινδύνευσαν με υψηλά πρόστιμα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Κύπρος: Φαγητό και πρόστιμο

Στην Κύπρο απαγορεύεται στους οδηγούς να πίνουν πίσω από το τιμόνι, ακόμα κι αν είναι από ένα μπουκάλι νερό. Το φαγητό κατά την οδήγηση είναι επίσης παράνομο, επειδή οι οδηγοί πρέπει να κρατούν και τα δύο χέρια στο τιμόνι ανά πάσα στιγμή. 

Μπαχρέιν: Ποινές καταπέλτης

Στο Μπαχρέιν, οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου μπορούν να επιβάλουν ποινές φυλάκισης για σχεδόν κάθε τροχαίο αδίκημα. Κάποιος που περνά με κόκκινο φανάρι κινδυνεύει να περάσει έως και έξι μήνες στη φυλακή, να πληρώσει πρόστιμο 500 δηναρίων (περίπου 1000 £) ή να του επιβληθούν και οι δύο ποινές. Η καταστροφή περιουσίας όταν περάσεις με κόκκινο φανάρι τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους και το πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 3000 δηνάρια (περίπου £6100).

Κίνα: Παιχνίδια της τύχης 

Οι κινεζικές αρχές περιορίζουν τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ανά τύπο καυσίμου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το 2019, η Επιτροπή Μεταφορών του Πεκίνου επέτρεψε 60.000 οχήματα νέας ενέργειας (κυρίως ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και 40.000 μοντέλα που κινούνται με έμβολο στους δρόμους της πόλης. Οι αυτοκινητιστές συμμετέχουν σε ένα σύστημα λοταρίας για να κερδίσουν το δικαίωμα αγοράς αυτοκινήτου. Οι πιθανότητες νίκης είναι περίπου 1 προς 500.

Γαλλία: φέρτε το δικό σας αλκοτέστ

Οι Γάλλοι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν ένα αχρησιμοποίητο αναλυτή αλκοτέστ στο αυτοκίνητό τους από το 2013. Ενώ οι αυτοκινητιστές που επέλεξαν να μην αγοράσουν ένα αρχικά κινδύνευαν να λάβουν πρόστιμο 11 ευρώ (περίπου 10 £), η ποινή δεν μπήκε στην τελική έκδοση του νόμου, οπότε δεν υπάρχει ποινή. 

Επίσης είναι απολύτως νόμιμο να οδηγείς χωρίς άδεια οδήγησης στη Γαλλία αν είστε άνω των 14 ετών και έχετε άδεια να χειρίζεστε αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μοτοποδήλατο σε τέσσερις τροχούς. Οι κατασκευαστές πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους περιορισμούς βάρους. Αυτά τα μικρά, θορυβώδη, εντυπωσιακά αργά και εξαιρετικά ακριβά μηχανήματα είναι κοινά στους γαλλικούς δρόμους.

Γερμανία: Κράτα το ντεπόζιτό σου γεμάτο

Είναι παράνομο να ξεμείνεις από καύσιμα στο δίκτυο Autobahn της Γερμανίας. Οι αρχές θεωρούν ότι το να ξεμείνεις από καύσιμα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αποφευχθεί, ενώ επισημαίνουν ότι το να σταματάς στην άκρη ενός δρόμου που συχνά δεν έχει όριο ταχύτητας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το πρόστιμο για άδειο ντεπόζιτο μπορεί να φτάσει τα 70€.

Ιαπωνία: H σημασία των λασπωτήρων 

Οι Ιάπωνες οδηγοί πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν οδηγήσουν μέσα σε μια λακκούβα. Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να έχουν τοποθετήσει λασπωτήρες στο αυτοκίνητό τους, να μειώσουν την ταχύτητά τους ή/και να λάβουν άλλα μέτρα πριν μπουν μέσα στο νερό ή τη λάσπη για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ψεκάζουν τους πεζούς με αυτό.

Η Ιαπωνία παίρνει επίσης πολύ σοβαρά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι προφανώς παράνομη, αλλά οι επιβάτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και τριών ετών και μέγιστο πρόστιμο 500.000 γιεν (περίπου 3.500 £) εάν επιβιβαστούν σε αυτοκίνητο που οδηγεί μεθυσμένος οδηγός.

Ισπανία: Απαγορεύονται τα hands-free

Η οδήγηση με ακουστικά είναι επικίνδυνη οπουδήποτε στον κόσμο. Στην Ισπανία, είναι παράνομο ανεξάρτητα από το αν ακούτε μουσική ή μιλάτε στο τηλέφωνο χρησιμοποιώντας κιτ hands-free. Ο νόμος ορίζει ότι είναι αποδεκτό να οδηγείτε με ακουστικά μόνο όταν αποκτάτε δίπλωμα μοτοσικλέτας και χρειάζεται να λάβετε οδηγίες από έναν εκπαιδευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα