Οι Κύπριοι «ψηφίζουν» Κλίντον-Δημοσκόπηση "Σημερινής"

Τη Χίλαρυ Κλίντον προτιμούν να δουν στον Λευκό Οίκο, οι περισσότεροι Κύπριοι. Εξαιρετικά χαμηλή η δημοτικότητα Ντόναλντ Τράμπ.

Τέσσερις στους πέντε πολίτες πιστεύουν ότι η επιρροή που ασκείται από τις ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν είναι προς το συμφέρον της ε/κ πλευράς και περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι δεν κάνει διαφορά όποιο από τα δύο κόμματα κι αν βρίσκεται στην εξουσία στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση

που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει η Κυριακάτικη «Σημερινή», το 75% των Κυπρίων θεωρούν ότι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο του «πλανητάρχη», ενώ ποσοστό 63% θα της έδιναν την ψήφο τους, έναντι του 13% που θα ψήφιζαν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Τα τρία τέταρτα των πολιτών στην Κύπρο αναμένουν ότι η κ. Κλίντον θα μετακομίσει σύντομα στο Οβάλ Γραφείο, ενώ 15% εκτιμούν ότι θα εκλεγεί ο κ. Τραμπ. Οι Κύπριοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών έχει αντίκτυπο για τη χώρα μας και πως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη -και αρνητική για την πλευρά μας- επιρροή στην πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική των δύο κομμάτων έναντι της Κύπρου, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θεωρούν ότι δεν κάνει διαφορά ποιο από τα δύο βρίσκεται στην εξουσία.

Ενημέρωση και ενδιαφέρον

Ένας στους τρεις Κυπρίους δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις αμερικανικές εκλογές και το 16% δηλώνουν εντελώς ανενημέρωτοι γι’ αυτές. Σε μεγάλο βαθμό ενδιαφέρονται και ενημερώνονται ένας στους δέκα και σε αρκετό βαθμό τρεις στους δέκα. Το ένα τέταρτο των πολιτών αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται σε μικρό βαθμό για τις Προεδρικές των ΗΠΑ, ενώ το 42% δηλώνουν σε μικρό βαθμό ενημερωμένοι γι’ αυτές.

Μας επηρεάζουν

Με εξαίρεση το 15%, οι υπόλοιποι πολίτες θεωρούν ότι σε κάποιο βαθμό επηρεάζει την Κύπρο το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ. Το 17% πιστεύουν ότι μας επηρεάζει πολύ, το 38% αρκετά και το 30% λίγο.

Το Κυπριακό

Ως καθόλου καλή αξιολογούν τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό δύο στους πέντε Κυπρίους. Ποσοστό 46% τη θεωρούν κάπως καλή και 11% αρκετά καλή, ενώ ως πολύ καλή την αντιλαμβάνονται μόλις το 1%. Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύουν ότι η χώρα έχει μεγάλη επιρροή στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Το 32% πιστεύουν ότι επηρεάζουν τις συνομιλίες πολύ, 45% αρκετά και 19% λίγο, ενώ μόνο το 4% θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν επηρεάζουν καθόλου.

Είναι εναντίον μας

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό εμπλοκής των ΗΠΑ στο Κυπριακό, οι απόψεις είναι μοιρασμένες, καθώς ποσοστό 39% θα ήθελαν να αυξηθεί και 38% θα ήθελαν να μειωθεί. Να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο επιθυμούν το 22%. Αυτό για το οποίο υπάρχει ξεκάθαρη θέση είναι η πεποίθηση των Κυπρίων πως η επιρροή που ασκείται από τη χώρα δεν είναι προς το συμφέρον της ε/κ πλευράς, άποψη που ενστερνίζονται το 80%. Στον αντίποδα, το 17% θεωρούν πως είναι προς το συμφέρον μας και 3% δηλώνουν άγνοια.

Δεν κάνει διαφορά

Το ένα τέταρτο των Κυπρίων δεν γνωρίζουν ποιο εκ των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων υποστηρίζει τον κάθε υποψήφιο. Ορθώς διασυνδέουν τη Χίλαρι Κλίντον με το Δημοκρατικό Κόμμα το 67% και τον Ντόναλντ Τραμπ με τους Ρεπουμπλικάνους το 66%. Σε ό,τι αφορά την πολιτική των δύο κομμάτων έναντι της χώρας μας, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θεωρούν ότι δεν κάνει διαφορά ποιο από τα δύο βρίσκεται στην εξουσία, ενώ ποσοστό 26% δηλώνουν ότι υπάρχει διαφορά και 19% πως δεν γνωρίζουν.

Πολύ χαμηλά ο Τραμπ

Ανάμεσα στους Κυπρίους υπάρχει ξεκάθαρα πιο δημοφιλής υποψήφιος και αυτή είναι η Χίλαρι Κλίντον, καθώς το 82% των πολιτών διατηρούν αρνητική γνώμη για τον Ντόναλτ Τραμπ, ποσοστό διπλάσιο από το 41% των αρνητικών απόψεων για τη Δημοκρατική υποψήφια. Περισσότερες είναι οι θετικές γνώμες για τη Χίλαρι Κλίντον ανάμεσα στις γυναίκες (59%) παρά στους άνδρες (44%), ενώ στην περίπτωση του Ντόναλτ Τραμπ οι αρνητικές γνώμες υπερβαίνουν το 80% και στα δύο φύλα.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικά για τους Κυπρίους ζητήματα, το 49% πιστεύουν ότι η κ. Κλίντον είναι ιδανικότερο να εκλεγεί για το Κυπριακό, έναντι 13% του κ. Τραμπ, ενώ για την Κύπρο γενικότερα η κ. Κλίντον υπερισχύει με 52% έναντι 37% του κ. Τραμπ. Σε σχέση με την ΕΕ, η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται ιδανικότερη από το 60% και ο Ντόναλτ Τραμπ από το 14%, ποσοστό που λαμβάνει και για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, έναντι 64% της Δημοκρατικής υποψήφιας. Τέλος, για τη διαχείριση ζητημάτων στην περιοχή μας, όπως είναι το Συριακό, το Μεταναστευτικό και η ISIS, ιδανικότερη θεωρείται από το 52% των Κυπρίων η κ. Κλίντον και από το 13% ο κ. Τραμπ.

Από την αδιαφορία στην ανησυχία

Η αδιαφορία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που προκαλεί στους Κυπρίους η πιθανότητα εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, σε ποσοστό 38%, ενώ στην περίπτωση του Ντόναλτ Τραμπ αυτή μειώνεται στο 31% και την πρωτιά έχει η ανησυχία και το άγχος με 33% (14% για την κ. Κλίντον). Το 26% των πολιτών θα αισθάνονταν ανακουφισμένοι εάν εκλεγόταν η Δημοκρατική υποψήφια, κάτι που ισχύει μόνο για το 6% στην περίπτωση εκλογής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Απογοήτευση θα προκαλούσε στο ένα τέταρτο των Κυπρίων η εκλογή Τραμπ, ενώ η εκλογή Κλίντον στο 9%. Ποσοστό 18% δηλώνουν ότι εάν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον θα αισθανθούν αισιοδοξία και 17% εάν εκλεγεί ο Ντόναλτ Ταρμπ οργή και αγανάκτηση.

Συντριπτικά Χίλαρι

Το 75% των πολιτών στην Κύπρο θεωρούν ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι αυτή που θα ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο του «πλανητάρχη», έναντι 13% του ανθυποψηφίου της Ντόναλτ Τραμπ. Άγνοια δηλώνουν το 12%. Την εκτίμηση αυτή κάνουν για την υποψήφια των Δημοκρατικών το 70% των ανδρών και το 78% των γυναικών και για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών το 15% των ανδρών και το 11% των γυναικών.

Θα την προτιμούσαν

Εάν οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν αντιμέτωποι ενώπιον κυπριακής κάλπης, η Χίλαρι Κλίντον θα εξασφάλιζε το 63% των ψήφων και ο Ντόναλτ Τραμπ το 16%. Το 17% των πολιτών δεν θα ψήφιζαν κανέναν και 4% δεν τοποθετούνται. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι 10%, καθώς το 67% των γυναικών και το 57% ανδρών δηλώνουν προτίμηση στην κ. Κλίντον, ενώ τον κ. Τραμπ «υπερψηφίζουν» το 17% των ανδρών και το 14% των γυναικών.

Η εκτίμηση των πολιτών

Τα τρία τέταρτα των Κυπρίων αναμένουν ότι η επόμενη ένοικος του Λευκού Οίκου θα είναι γυναίκα, καθώς εκτιμούν ότι θα εκλεγεί η κ. Κλίντον. Το 15% των πολιτών πιστεύουν ότι θα εκλεγεί ο κ. Τραμπ, ενώ το 10% δηλώνουν άγνοια.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 1-2 Νοεμβρίου 2016, Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές &Αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες &γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα