Κουγιάλης-EE:Nα μείνει αφοσιωμένη στη δράση της για το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παραμείνει πλήρως αφοσιωμένη στη συνέχιση της συνεργασίας με όλες τις κυβερνήσεις και τους εταίρους για την ταχεία προώθηση της δράσης για το κλίμα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 13 – 14 Ιουλίου στο Ταλίν.

Τη Σύνοδο των Υπουργών απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της οικοκαινοτομίας και της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, κατά την ανταλλαγή απόψεων

με θέμα την οικοκαινοτομία και τον αστικό σχεδιασμό για προώθηση βιώσιμων και έξυπνων πόλεων, ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων, τοπικών αρχών και ακαδημαϊκών με στόχο τη συλλογή της απαραίτητης γνώσης από τους σχετικούς τομείς και τη δημιουργία ευκαιριών για προώθηση αλλαγών στις διαδικασίες σχεδιασμού υποδομών και ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες της κάθε κοινότητας.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παραμείνει πλήρως αφοσιωμένη στη συνέχιση της συνεργασίας με όλες τις κυβερνήσεις και τους εταίρους για την ταχεία προώθηση της δράσης για το κλίμα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Όσον αφορά τον προβληματισμό που ήδη εξέφρασαν κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας, ο κ. Κουγιάλης τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων από όλους και του σεβασμού της υπογραφής τους.

Παράλληλα, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η Συμφωνία του Παρισιού θεσπίζει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές και ανθεκτικό στο κλίμα. Αυτό, σημείωσε, είναι εφικτό με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, αλλά προσφέρει ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες για την αναζωογόνηση των οικονομιών, ενισχύοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Αυτή η μετάβαση, όπως σημείωσε ο κ. Υπουργός, θα τονώσει τις επενδύσεις και την καινοτομία ειδικότερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα