Οι κόντρες της Γενεύης:Οι διαψεύσεις, το χιούμορ, οι απειλές

Όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται εκ νέου στο Μοντ Πελεράντ, όπου οι ομάδες εργασίας ε/κ, τ/κ, Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας και οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ ασχολούνται σε βάθος με την πτυχή της ασφάλειας και εγγυήσεων, σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Πέραν των εξελίξεων από πρακτικής άποψης, υπάρχει και το παρασκήνιο που έλαβε χώρα στη Γενεύη και είδε το φως της δημοσιότητας, "δίνοντας τη

σκυτάλη" στο Μοντ Πελεράντ 3.

1. Έιντε Vs Γκουτέρες

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν, ο νέος Γ.Γ. γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος από τον ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως προς την οργάνωση αλλά και τη χρονική στιγμή των συνομιλιών στη Γενεύη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης Χρίστος Χαραλάμπους σε τηλεφωνική του επικοινωνία στο «Πρωτοσέλιδο», ο Γ.Γ. γραμματέας προκαλεί εντύπωση στην ελληνική και ε/κ αντιπροσωπεία, καθώς δεν ακολουθεί αυτά που του υποδεικνύονται από τον κ.Έιντε. Αυτό ήταν κάτι που φάνηκε από τη δήλωση που είχε κάνει ο Γκουτέρες ενώπιον των δύο ηγετών, κατά τη διάρκεια της οποίας, ενώ είχε μπροστά του σημεία κλειδιά σε φυλλάδια από την ομάδα Έιντε, επέλεξε να μη διαβάσει τίποτε απ' αυτά.

Ήταν φανερό και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ότι ο Γκουτέρες δεν ήταν ευχαριστημένος, επειδή ο Έιντε πίεσε να διοργανωθεί μια διάσκεψη που δεν ήταν καλά οργανωμένη και δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί η διεθνής αυτή διάσκεψη.

2. Κοτζιάς Vs Αναστασιάδης

Μια κόντρα που διαψεύστηκε σε χρόνο ρεκόρ από τους ίδιους τους «πρωταγωνιστές» με χιουμοριστικό, μάλιστα, τρόπο.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για άγριο τσακωμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στο λόμπι του ξενοδοχείου και πως οι φωνές ήταν τόσο δυνατές, που ακούστηκαν σχεδόν σε όλο το κτίριο.

Σύντομα ήρθε η διάψευση. «Κάποιος έβγαλε ότι τσακωνόμασταν οι δύο μας», είπε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα. «Εμείς;», αναρωτήθηκε γελώντας, ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν είπαμε λέξη μεταξύ μας, αλλά ήμασταν απόλυτα συνεννοημένοι».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τρελά πράγματα, αλλά δεν τα λαμβάνουμε υπόψη μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε: «Υπήρχε απόλυτη συνεννόηση. Νίκο μου, εγώ έχω φτάσει σε ένα σημείο να βάζω από το ένα αυτί και να βγάζω από το άλλο. Η ουσία είναι μία, έχουμε συνεργασία που έπρεπε να έχουμε; Παραπάνω από οποιεσδήποτε άλλες κυβερνήσεις».

«Το θέμα που συζητάμε, εγγυήσεις και ασφάλεια, μαζί το φτιάξαμε», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του απάντησε: «Και πώς ολοκληρώθηκε η πρόταση; Ήταν συνδυασμός της δικής σου ιδέας για το σύμφωνο φιλίας συν τα δικά μου, που αφορούν τα υπόλοιπα».

3. Κοτζιάς Vs Γκουτέρες

Άλλη μία κόντρα η οποία φαίνεται να ξεκίνησε από δημοσιεύματα, ήταν αυτή σύμφωνα με την οποία ο κ. Γκουτέρες ήταν τόσο ενοχλημένος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, που αρνείται να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο μαζί του στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη διέψευσαν τα δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Κοτζιά, επίσης, σε σύντομο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. Φερχάν Χακ, τόνισε ότι κάτι τέτοιο (σ.σ περί κόντρας) «δεν είναι ακριβές» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να δηλώσω ότι ο ΓΓ ασχολήθηκε και θα συνεχίσει να ασχολείται με όλες τις διάφορες πλευρές σε σχέση μ' αυτό. Έχετε δει όσα δήλωσε ο ΓΓ την περασμένη εβδομάδα κι απλά θα σας παραπέμψω στο κείμενο των όσων είπε».

4. Τσαβούσογλου Vs Γιούνκερ

Μπορεί οι δήθεν κόντρες που είχε ο κ. Κοτζιάς να κατέκλυσαν τον Τύπο, αλλά, στα παραπολιτικά θα μείνει και η διαφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσολου.

Πρόκειται για ένα φραστικό επεισόδιο που είχαν στη Γενεύη, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να αφήσει την ΕΕ εκτός διαδικασίας.

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Γιούνκερ, ο οποίος του απάντησε, "όταν χρειαστείτε ξανά χρήματα, μην έρθετε σε εμάς". Ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στον επικεφαλής της Κομισιόν με φωνασκίες και απειλές.

Η συμπεριφορά αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη από τον Έλληνα Υπουργό, αφού σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ.Κοτζιάς επισήμανε το προκλητικό ύφος με το οποίο η τουρκική αντιπροσωπεία συμπεριφέρθηκε κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης και ειδικότερα, το ύφος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έναντι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόσθεσε, δε, ότι το ύφος αυτό δεν συνάδει με την «κουλτούρα του συμβιβασμού», η οποία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα