Οι ηφαιστειακές εκρήξεις προκαλούν πτώση της θερμοκρασίας

Νέες επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν πως οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις είναι ο παράγοντας για τις πτώσεις της θερμοκρασίας στη Γη και της πορείας του ανθρώπου, από τα χρόνια προ Χριστού.

Συγκεκριμένα, νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, ανέλυσε συνέπειες από σχεδόν 300 ηφαιστειακές εκρήξεις παγκόσμια, αναφέροντας ότι οι κλιματολογικές αλλαγές αλλά και η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας είναι συνεπακόλουθο των εν λόγω φαινομένων.

Μάλιστα,

οι ερευνητές ανέρχονταν στους 24 και κατάγονταν από έξι χώρες. Επικεφαλής ήταν ο επίκουρος καθηγητής τόσο του ινστιτούτου Πάουλ Σέρερ όσο και του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου ερήμων, Μίκαελ Σιγκλ.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature», με συμπέρασμα όπου 15 από τα 16 κρύα καλοκαίρια μεταξύ 500 π.Χ – 1000 π.Χ. υπήρξαν μετά από μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων.

Σημαντικό είναι το σημείο όπου οι 24 ερευνητές, συλλέξανε από το υπέδαφος της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής πάνω από 20 πυρήνες πάγου όπου διατηρούνται από παλιές ηφαιστειακές εκρήξεις. Έτσι, με αυτά τα ίχνη συσχετίστηκαν χρονολογικά οι μεταβολές της θερμοκρασίας στη Γη.

Όπως ανέφεραν, με κάθε ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη, ένα στρώμα τέφρας και σωματιδίων διαχέεται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «ομπρέλας» που εμποδίζει για καιρό την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές μελέτησαν ιστορικά αρχεία της Ευρώπης, της Κίνας και της Βαβυλώνας (Ιράκ), επιβεβαιώνοντας ότι τα ηφαίστεια αφήνουν το «στίγμα» τους και στην ανθρώπινη ιστορία. Οι κατά καιρούς συνέπειες μετά από μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη έχουν υπάρξει έντονες και πολυδιάστατες, περιλαμβάνοντας μείωση της αγροτικής παραγωγής, λιμούς, επιδημίες και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με αυτούς, οι μακρινές εκρήξεις ηφαιστείων, που συνέβησαν στη Βόρεια Αμερική και στην Ισλανδία κατά τα έτη 536, 626 και 939 μ.Χ., είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Ένα μυστηριώδες νέφος σκόνης, που επί 18 μήνες κάλυπτε την Μεσόγειο, αποδίδεται στην έκρηξη ενός ηφαιστείου το 536 μ.Χ. κάπου στο βόρειο ημισφαίριο.

Όπως έγραψε ο ιστορικός Προκόπιος, ο Ήλιος δεν φώτιζε τη μέρα περισσότερο από ό,τι η Σελήνη τη νύχτα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα