Οι επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα του Κυπριακού

Με ξεκάθαρο πλάνο μονομερών κινήσεων προχωρεί η κατοχική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται μέτρα πέραν της επιστροφής των Μαρωνιτών, όπως:

1. Διάνοιξη των Βαρωσίων.
2. Αναβάθμιση, ενίσχυση της επιτροπής αποζημιώσεων έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική
3. Προτάσεις που έχουν να κάνουν με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
4. Προτάσεις για μεταφορά νερού με δημιουργία κατάλληλων υποδομών προς τις ελεύθερες περιοχές με ευνοϊκό κόστος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ότι «όπως είδατε και στο θέμα

της πρόσκλησης του κατοχικού στρατού για επιστροφή στα Μαρωνίτικα χωριά έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη μέρα, ξεκάθαρα. Και μάλιστα και χθες έγιναν και επιπλέον δηλώσεις από τον κ. Κασουλίδη. Αν προκύψει κάτι τέτοιο, φυσικά και θα τοποθετηθούμε».

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι: Πώς θα υποδεχθεί ο διεθνής παράγοντας ενδεχόμενες κινήσεις τέτοιου τύπου και πώς η ε/κ πλευρά θα καταφέρει να πείσει επαρκώς, ότι δεν πρόκειται για κινήσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι μοχλοί πίεσης της Λευκωσίας έχουν να κάνουν με τις διάφορες επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης όπως:

1. Η ad-hoc επιτροπή της ΕΕ για το Κυπριακό και την εναρμόνιση των Τ/κ
2. Η επιτροπή με το ΔΝΤ, που έχει να κάνει με το πραγματικό κόστος της λύσης και τα οικονομικά της λύσης.

«Προβαίνουμε και ακόμη αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένων ενεργειών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, ακριβώς λόγω της σοβαρότητας που προσεγγίζουμε το κάθε θέμα, θα ανακοινωθούν μετά που θα υλοποιηθούν», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Και μπορεί στο ζήτημα των Μαρωνιτών και των Βαρωσίων η πλευρά ακόμη αναζητεί σωστό πλάνο κινήσεων, φαίνεται πως γίνονται κινήσεις ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως αν αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
«Έχουμε γίνει αποδέκτες αιτήματος ή αν θέλετε ετοιμότητας από κάποιες χώρες, μάλιστα μια εξ αυτών είναι μεγάλη χώρα, οι οποίες επιθυμούν αν προκύψει ανάγκη να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου με ανθρώπινο προσωπικό», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα η τ/κ πλευρά έχει βάλει στο κάδρο της πολιτικής πίεσης τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη, την ώρα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι γίνεται προσπάθεια από πλευράς του κ. Ακιντζί με την επίκληση στο ΓΓ του ΑΚΕΛ με προφανή στόχο να δημιουργηθεί αντιπαράθεση εντός της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

«Παρά το ότι είναι απόλυτα σεβαστές και θεμιτές κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν θα ήταν ποτέ σωστό να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχει ρήγμα στην Ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης Προεδρίας του ψευδοκράτους, δήλωσε ότι «εάν ο Ε/κ ηγέτης λάμβανε έστω το ένα δέκατο των πρωτοβουλιών και επιδείκνυε αποφασιστικότητα όπως ο Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, τότε θα βρισκόμασταν σε άλλο σημείο τώρα».

Πάντως η κοινή γνώμη για την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα στα Κατεχόμενα κινείται εκ διαμέτρου αντίθετα σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Οι Τ/κ ρίχνουν το φταίξιμο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ επικροτούν τις κινήσεις Ακιντζί. Αίσθηση προκαλεί όμως ότι το 56,1% υποστηρίζει τη δημιουργία δύο «κρατών».

Keywords
Τυχαία Θέματα