Οι ενεργειακές αποφάσεις Κίνας-Ιαπωνίας και το κυπριακό ΦΑ

Αλλαγή δεδομένων στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη σημειώνεται μετά την απόφαση της Κίνας για δημιουργία 6-8 πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς επίσης και την απόφαση της Ιαπωνίας για επαναλειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων για πρώτη φορά μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις

εξελίξεις, ο τέως εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, τόνισε ότι η Κύπρος μετά την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να έχει και σχέδιο Β’, βασισμένο στις αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης, που τώρα, λόγω της ουκρανικής κρίσης, έχουν ανάγκη από εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Όπως εξήγησε, τόσο η απόφαση της Κίνας, όσο και η απόφαση της Ιαπωνίας, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Όχι μόνο έχουμε τώρα παγκόσμια πληθώρα παράγωγης ΦΑ και LNG, αλλά ταυτόχρονα η ζήτηση ΦΑ και LNG έχει πέσει κάτω σημαντικά παγκόσμια και ιδιαίτερα στην Κινά λόγω ανάκαμψης της οικονομίας. Επομένως η πρόσβαση σε πυρηνική ενέργεια από δυο χώρες που είναι από τις μεγαλύτερες αγορές ΦΑ και LNG στον κόσμο θα χειροτερέψει τα πράγματα ακόμα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Έλληνας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πληθώρα παραγωγής LNG, θα συνεχίσει μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, όμως με την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης μετά το 2020, προβλέπεται ότι θα φέρει και ανάκαμψη στις τιμές.

«Συνδυαζόμενα με την πτώση στην τιμή πετρελαίου, με την οποία είναι συνδεδεμένη η τιμή LNG, έχουν οδηγήσει σε τιμές LNG στην Ασία και Ευρώπη κάτω στα $7 ανά mmBTU», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει χαμηλή τα επόμενα δύο χρόνια, φτάνοντας ίσως τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2018.

Ο Χαράλαμπος Έλληνας, δεν κρύβει τον προβληματισμό του και για την επικείμενη συμφωνία για πώληση ΦΑ στην Αίγυπτο. Όπως είπε με τις υφιστάμενες τιμές, το εγχείρημα καθίσταται προβληματικό.

«Το συνολικό κόστος παράγωγης στην Αφροδίτη, η μεταφορά με αγωγό στην Αίγυπτο, η υγροποίηση και η πώληση του στις αγορές της Ευρώπης, φτάνουν περίπου τα 11 δολάρια ανά mmBTU», εξήγησε και συνεπώς αυτό θα δυσκολέψει τις εταιρείες BG και Union Fenosa να προχωρήσουν σε μακροχρόνιες συμφωνίες. Αυτό δεν θα γίνει αν δεν είναι σίγουροι για την ανάκαμψη των τιμών, ανέφερε.

Σχολιάζοντας επίσης την εξαγορά της BG από την εταιρεία Shell, είπε ότι αυτό ενδεχομένως να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς όπως είπε, η στρατηγική της Shell, για την Αίγυπτο είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Shell.

«Η Shell δεν βλέπει την Αίγυπτο σαν μια από τις προτεραιότητες της και έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε εκποίηση εγκαταστάσεων αξίας $30 δισεκατομμυρίων παγκόσμια τα επόμενα τρία χρόνια», τόνισε.

[email protected]

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα