Οι εκλογές στη Γερμανία και o αντίκτυπος για την Κύπρο

Με τις εκλογές στη Γερμανία, κλείνει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Με την Άγκελα Μέρκελ να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις έναντι του "αντιπάλου" της Μάρτιν Σουλτς, όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επανεκλογή Μέρκελ και συνέχιση της πολιτικής

της τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

Με μια Μέρκελ σαφώς ενδυναμωμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, αν επαληθευτούν τελικά οι δημοσκοπήσεις, αλλά και με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη να έχουν ολοκληρωθεί, πλέον θα ανοίξει ο δρόμος στο να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Αντώνη Στυλιανού, Γερμανία, Γαλλία και άλλες σημαντικές δυνάμεις εντός της ΕΕ, θα είναι στο επόμενο διάστημα ακόμα πιο έντονες στον σεβασμό των αρχών της ΕΕ, θα επιδιώξουν μια ακόμα πιο ενσωματωμένη Ευρώπη, η οποία να βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Το δεδομένο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, αποτελεί μια εκ πρώτης όψεως θετική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν διαβλέπει αλλαγή στη στάση της Γερμανίας σε σχέση με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τη διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας, η οποία διαμορφώνει το σημερινό σκηνικό.

Η κατάσταση αυτή, εμμέσως, επισημαίνει ο κ.Στυλιανού, ευνοεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η θέση της σε διεθνές επίπεδο, παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς για το αντίθετο.

Το μόνο στοιχείο που ενδεχομένως να επιφέρει μια αρνητική χροιά στο αμέσως επόμενο διάστημα για την Κύπρο, έχει να κάνει με την πιθανή αναστολή της συζήτησης για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας ή ακόμα και με την επ΄ αόριστον αναβολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρέσει από τα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα πολύ σημαντικό μοχλό πίεσης προς την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να διασυνδέσει το θέμα αυτό με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα