Περιμένοντας το τρυπάνι της ENI

Μπορεί το West Capella να αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ, αφήνοντάς μας με μια γλυκόπικρη γεύση, εντούτοις μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να υποδεχτούμε στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000.

Το γεωτρύπανο της ENI, που αναχώρησε από την Αγκόλα, θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο Μαρόκο, ενώ μετά από συντήρηση και ανεφοδιασμό στην Τενερίφη, θα έρθει στην ΑΟΖ μας.

Η ΕΝΙ έχει

καθορίσει και ονοματίσει τους στόχους των επόμενων δύο γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο στόχος για την πρώτη γεώτρηση έχει καθοριστεί επακριβώς, με την πλήρη ονομασία «Ερατοσθένης Νότιο» στο τεμάχιο «8». Επιπλέον, υπάρχει ο στόχος «Σουπιά» στο τεμάχιο «3» και ο στόχος «Καλυψώ» στο Οικόπεδο «6», στο οποίο η Τουρκία εμφανίζεται προκλητική.

Το «Saipem 12000», είναι πλωτό γεωτρύπανο τελευταίας -έκτης γενιάς- με προηγμένο σχεδιασμό και τεχνολογίες για γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο είναι εξοπλισμένο και για ερευνητικές, αλλά και για αναπτυξιακές γεωτρήσεις σε κοιτάσματα σε θάλασσες με βάθος μέχρι και 3.658 μέτρα και μπορεί να φτάσει σε συνολικό βάθος μέχρι και 10.668 μέτρα. Διαθέτει εγκαταστάσεις για διαμονή και φιλοξενία μέχρι και 200 ατόμων. Η σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της ENI και της Saipem, αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει αρχική διάρκεια 15 μηνών, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τους 45.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα ανανέωσε την παρουσία και την ερευνητική δραστηριότητα του Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο με νέα NAVTEX που εξέδωσε τη Δευτέρα, όπου αναγγέλλουν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών από το σεισμογραφικό πλοίο και το συνοδευτικό M/V BRAVO SUPPORTER από τις 19-21 Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω περιοχή περιοχή βρίσκεται στο νότιο τμήμα και επικαλύπτει τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η άλλη περιοχή βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στον κόλπο της Αττάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα