Οι διοργανωτές του Μαβί Μαρμαρά στέλνουν νέο πλοίο βοήθειας στη Γαζα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το τουρκικό ίδρυμα βοήθειας Humanitarian Relief Foundation (IHH), το οποίο το 2010 είχε στείλει το πλοίο Mavi Marmara  στη Γάζα το οποίο αναχαιτίστηκε από τις ισραηλινές αρχές σε μια θανατηφόρα επιδρομή που προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, παρουσίασε χθες Τετάρτη  δύο νέα πλοία τα οποία έχουν προορισμό τη Γάζα.

Ο Πρόεδρος της IHH Bulent Yildirim επιθεώρησε τα πλοία που αγοράστηκαν για το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα με το όνομα «International Freedom

FlotillaI» και είπε σε γραπτή δήλωση ότι ένα από τα πλοία, το Anadolu (Ανατολία), έχει χωρητικότητα 5.500 τόνων.

Το IHH ήταν επίσης ο οργανωτής του ανθρωπιστικού πλοίου Mavi Marmara το 2010, το οποίο δέχθηκε επιδρομή από ισραηλινές δυνάμεις και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών. Ένας δέκατος ακτιβιστής που τραυματίστηκε στο περιστατικό πέθανε το 2014 μετά από χρόνια σε κώμα.

Το σκάφος, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Israel Hayom,  προσπαθούσε να παραβιάσει τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο όπλων. Οι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο πλοίο που οδηγούσε ένα στόλο προς τη Γάζα, προκαλώντας διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα