Οι "άνεργοι - εργαζόμενοι" της ΑΝΑΔ και του ΕΕΕ

Φίλοι και φίλες,

Από όλες τις αδικίες που υπάρχουν στην κοινωνία μας, επιλέγω να σχολιάσω την εξής εκμετάλλευση που γίνεται νόμος κάτω από την ομπρέλα της «απόκτησης επαγγελματικής πείρας και κατάρτισης» για άνεργους δικαιούχους ΕΕΕ.

Το «Σχέδιο Τοποθέτησης δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) για απόκτηση εργασιακής πείρας στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα» δεν αντικατοπτρίζει τίποτα άλλο πέραν από την «παράνομη» υπό κάλυψη εργοδότηση της κυβέρνησης μας στο δημόσιο για να καλύψει ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να προκηρύξει επίσημα θέσεις, με ούτε

καν ΕΣΤΩ σαν αμοιβή τον κατώτατο μισθό και χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει κοινωνικές ασφαλίσεις όπως ορίζεται και από τον ίδιο τον νόμο.

Με την τοποθέτηση δικαιούχων ΕΕΕ σε τμήματα άσχετα των πτυχίων τους, αποδεικνύουν το γεγονός αυτό. Αν όντως επρόκειτο για απόκτηση εργασιακής πείρας τότε θα ήταν σε τμήμα σχετικό του κλάδου σπουδών σου σαν πρακτική άσκηση, άσχετα αν ο οργανισμός είχε ή δεν είχε ανάγκη για προσωπικό. Αυτό πάει να πει πρακτική άσκηση και μην μας λέτε εμάς κουραφέξαλα ότι θα αποκτήσουμε κι άλλες δεξιότητες. Μας ρωτήσατε αν θέλουμε να αλλάξουμε κλάδο; Γιατί μας το επιβάλλετε; Τα χρόνια σπουδών γίναν όλα σκόνη μαζί με τα λεφτά των γονιών μας; Αυτό δεν το σκεφτήκατε όταν το παιδαγωγικό σας σύστημα μας ανάγκαζε στα 14 μας χρόνια να αποφασίσουμε για το τι θέλουμε να γίνουμε στη ζωή μας.

Μπορεί η γενιά μου να ήταν "άτυχη" αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι. Ξέρουμε ότι άλλοι είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από το σχέδιο αυτό...

Αυτό σαν παρένθεση.
Επιπρόσθετα, μέσα στο πλαίσιο αυτό και την διάρκεια των 6 μηνών του προγράμματος, ο «τυχερός» δικαιούχος κατέχει το «δικαίωμα» να εξακολουθεί να εγγράφεται σαν άνεργος και στην περίπτωση που αποφασίσει να μην αποδεχτεί την τοποθέτησή του, τότε θεωρείται εκούσια άνεργος (όπως ορίζεται και με μαύρα έντονα γράμματα στην επιστολή) και το επίδομα τερματίζεται.

Και ενώ ένοιωθα ευγνώμων προς την Κυβέρνηση για το επίδομα αυτό επειδή σου δίνει ανάσα σε μια κοινωνία επαγγελματικής ερήμου, πλέον λέω ότι είναι το λιγότερο που μας χρωστάτε έτσι όπως τα έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε με το να στέλνετε τους νέους να σπουδάζουν σε κορεσμένα επαγγέλματα. Και όσοι νέοι άνθρωποι είναι δημιουργικοί και μπορούν να προσφέρουν νέες ιδέες και καινοτομίες, ποδοπατούνται από μία στενόμυαλη επαγγελματική και αποπνικτική κουλτούρα την οποία εσείς έχετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή της. Αντιθέτως, έρχεστε να επιβάλλετε νόμιμα το κακό παράδειγμα στην εκμετάλλευση των εργαζομένων τους οποίους παρά την εργοδότησή τους, συνεχίζετε να ορίζετε σαν άνεργους.

Και σας ρωτώ: Γιατί στο (σχεδόν) ίδιο αυτό σχέδιο το οποίο έχετε διαθέσιμο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, υποχρεώνετε τον εργοδότη να εργοδοτήσει κανονικά και νόμιμα για 12 μήνες τον δικαιούχο ΕΕΕ μετά την λήξη του σχεδίου ενώ εσείς οι ίδιοι δεν ακολουθείτε το παράδειγμα που επιβάλλετε στους ιδιώτες; Ίσως επειδή τα λεφτά εκείνα δεν θα βγαίνουν από την δική σας τσέπη;

Πιστεύω 10 χρόνια είναι υπέρ αρκετά σε αγώνα και προσπάθεια από το ένα Interview στο άλλο έχοντας απέναντι σου άτομα του ανθρώπινου δυναμικού που το στενό τους το κεφάλι δεν μπορεί να δει πέραν των τεσσάρων τοίχων και όχι μόνο αλλά πλέον στα 33 σου χρόνια θεωρείσαι μεγάλη σε ηλικία (!...!) και από την άλλη έχεις τους μικρό-ιδιώτες για τους οποίους είσαι υπεράνω των προσόντων που ζητούν, οπότε και καταλήγεις να εργάζεσαι ανεπίσημα από την μια εργασία στην άλλη γίνοντας το θύμα του κάθε ****** Πείτε μου δηλαδή. Αυτό σημαίνει εκούσια άνεργος; Και μετά να έχεις και την ίδια σου την κυβέρνηση να σε εργοδοτεί αλλά να σε θεωρεί άνεργο. Ω ρε, γλέντια!

Οπότε για να τελειώνω με αυτήν την κοροϊδία, αν και πτυχιούχος Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Παγκόσμια Δικαιοσύνη και με πιστοποίηση στα ψυχομετρικά τεστ προσωπικότητας και ικανοτήτων, θα «αποδεχτώ» λοιπόν το ευγενικό σας «αίτημα» για τοποθέτησή μου στο Τμήμα Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, (εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη σε κάποιο τμήμα σχετικό του κλάδου μου) και εφόσον με εξαναγκάζετε έμμεσα και με δόλιο τρόπο να αποδεχτώ την full time εργασία με τον «μισθό» των 480 ευρώ (ΕΕΕ) και χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις. Και μετά, με την σειρά μου, θα αποχαιρετίσω κι εγώ οικογένεια, φίλους και συγγενείς και θα βάλω πλώρη για άλλο λιμάνι.

*Η άνεργη - εργαζόμενη Κοινωνιολόγος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα