Οι 3+1 εξελίξεις που φέρνει μαζί του ο Φρανσουά Ολάντ

Σημαντικές ειδήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Κυπριακό φέρνει μαζί του ο Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποιεί στη Λευκωσία.

Όπως αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ και σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, παρά τον σύντομο χαρακτήρα της επίσκεψής του, ο Γάλλος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις κινήσεις του, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό

στη Γενεύη.

Πρόθεση των 5 για συμμετοχή στη Γενεύη

Συγκεκριμένα, μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας που άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου, μετά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι έχει αποδώσει καρπούς, καθώς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προτίθενται να είναι παρόντα στη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο ασφαλείας, αναμένεται να θέσει θέμα στο σώμα, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ λαμβάνει οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επιπλέον, η γαλλική πρωτοβουλία που αφορά στην έκδοση ψηφίσματος για την εποπτεία της εφαρμογής της λύσης, από πλευράς ΟΗΕ, έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης.

Παρούσα και η Ευρώπη;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 15 Δεκεμβρίου θα ενημερώσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Εκεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή διάσκεψη, σε ανώτατο επίπεδο, με εκπροσώπηση από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Παρούσες στη Γενεύη επιθυμούν να είναι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον της, καθώς θεωρεί ότι στο Κυπριακό διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα ασφάλειας για το σύνολο της ΕΕ.

Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν κάποιες συμμαχικές προς την Κύπρο χώρες, να έχουν επικοινωνήσει με την Τουρκία, προς διερεύνηση προθέσεων, χωρίς επί του παρόντος να προκύπτουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Τέλος, και σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, λίγο μετά την άφιξή του, νέα αμυντική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους μήνες ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία για την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων μέσω της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα